„Sūduvis“ dalyvauja išminavimo operacijoje Latvijoje

Gegužės 8-23 d. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) minų paieškos ir nukenksminimo laivas „Sūduvis“ (M52) dalyvauja Latvijos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje minų paieškos operacijoje MCOPLAT 09. „Sūduviui“, kuris šiuo metu priskirtas Baltijos šalių eskadrai BALTRON, vadovauja kapitonas leitenantas Giedrius Auksorius. 

MCOPLAT 09 - didžiausia šiais metais Baltijos jūroje prie Latvijos krantų vykstanti išminavimo operacija, kurioje dalyvauja 13 karo laivų iš Belgijos, Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos, Suomijos ir Vokietijos. Šios operacijos metu bus ieškomi ir padaromi nekenksmingais nuo I ir II pasaulinių karų ir pokario laikotarpių Baltijos jūroje likę pavojingi povandeniniai objektai: torpedos, minos, giluminės ir aviacinės bombos, kiti sprogmenys. 

Išminavimo operacijos - MCOPLAT, MCOPLIT, MCOPEST -  pradėtos organizuoti 1996 metais ir vyksta kasmet. Atsižvelgiant į tai, kurios šalies teritoriniuose vandenyse vyksta šios pratybos, atitinkamai keičiamas ir jų pavadinimas. 

2008 metų pavasarį Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusioje tarptautinėje išminavimo operacijoje MCOPLIT 08 metu karo laivai ištyrė apie 420 kv. km. Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos Baltijos jūroje dugno. Jų metu buvo surasti ir padaryti nekenksmingais 10 sprogmenų, taip pat rastos ir jūrlapiuose pažymėtos dviejų laivų skenduolių liekanos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių