Sukčiavusiems verslininkams gresia iki 10 metų nelaisvės

Uostamiesčio verslininkui ir jo draugui iš Latvijos dėl turinių bei mokestinių nusikaltimų gresia iki 10 metų nelaisvės.

Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnais baigė didelės apimties baudžiamąją bylą dėl turtinių bei mokestinių nusikaltimų ir ją su kaltinamuoju aktu perdavė nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad užsienio įmonių „BIREX GMBH“ ir ,,SHIP REPAIRS LTD“ vadovas, 47 metų klaipėdietis S. K. susitarė su Latvijoje gyvenančiu Klaipėdoje registruotos bendrovės ,,Klaipėdos Mareco“ direktoriumi - 64 metų A. O., pasisavinti ,,Klaipėdos Mareco“ pinigines lėšas. Vyriškiai imitavo tariamą paslaugų pirkimą, norėdami tokiu būdu sumažinti privalomus sumokėti mokesčius valstybei.

Pasak kaltinamojo akto, 2004-2006 m. S.K. išrašė fiktyvias sąskaitas - faktūras neva įmonės ,,BIREX GMBH“ ir ,,SHIP REPAIRS LTD“ ne kartą remontavo bendrovės „Klaipėdos Mareco“ laivus. Už tai pastaroji joms sumokėjo per 2 milijonus litų. Tokia pinigų suma iš „Klaipėdos Mareco“ bankinės sąskaitos Lietuvoje per kelis kartus buvo pervesta į minėtų bendrovių  sąskaitas viename iš Latvijos bankų. Iš jo grynaisiais paimtus pinigus įtariamieji tarpusavy pasidalino.

Be to, šios fiktyvios finansinės operacijos buvo įtrauktos į UAB „Klaipėdos Mareco“ buhalterinę apskaitą ir jų duomenys panaudoti pildant metines pelno mokesčio deklaracijas – dėl to bendrovė išvengė per 300 tūkstančių litų privalomo valstybei sumokėti pelno mokesčio.

Valstybinė mokesčių inspekcija byloje pareiškė 319 893 litų civilinį ieškinį.

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų, o už didelės vertės turtinės prievolės išvengimą (sukčiavimą) – iki 8 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių