Susirūpino Ąžuolyno giraitės medžiais

Dalis klaipėdiečių toliau aktyviai kovoja dėl medžių, nors praėjusią savaitę praūžusi audra parodė, kiek žalos gali padaryti seni, sergantys plačiašakiai. Šį kartą miestiečiai nerimauja dėl Ąžuolyno giraitėje, kurią kitais metais numatoma atnaujinti, medžių.

Atliko analizę

Miesto taryba praėjusią savaitę suteikė leidimą savivaldybės administracijai teikti paraišką, kad būtų gauta lėšų minėtam parkui sutvarkyti. Jis yra miesto tikslinėje teritorijoje, kurios viešosioms erdvėms ir pastatams atnaujinti skiriamas didelis dėmesys bei investicijos.

Svarstant šį klausimą miesto tarybos posėdyje, daug klausimų kilo dėl medžių.

Tarybos narė Nina Puteikienė domėjosi, kiek ir kokių augalų, atnaujinant parką, bus iškirsta ir atsodinta, ar prieš šalinant brandžius medžius ketinama daryti ekspertizę.

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė informavo, kad projektuotojai atliko išsamią Ąžuolyno giraitės medžių inventorizaciją. Kiekvienas jų smulkiai aprašytas, nurodytas amžius, būklė.

"Šio parko medžiams, o ypač ąžuolams, skiriamas didelis dėmesys. Sieksime išsaugoti kuo daugiau lapuočių. Pašalinti bus tik tie medžiai, kurių būklė – tikrai prasta, kelia pavojų. Taip pat planuojama iškirsti netoli parko augančias brandaus amžiaus tuopas. Vietoj pašalintųjų bus atsodinti nauji", – tvirtino vedėja.

Beržus numato palikti

E.Jurkevičienė atskleidė, kad sulaukta klausimų dėl numatytos tvarkyti zonos prie tvenkinio, kur auga berželiai, sodinti Vasario 16-osios, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

"Projektuotojai daugumą šių medžių siūlo palikti toje pačioje vietoje, tik dalį perkelti į kitą", – teigė vedėja.

E.Jurkevičienė atkreipė dėmesį, kad beržai buvo pasodinti ne visai tinkamai, todėl įsiveisė puvinys. Vieta, kur jie auga, yra labai drėgna, tad ne itin tinkama šiems lapuočiams.

"Nepaisant to, beržai bus palikti. Žmonėms jie yra svarbūs. Pradėjus atnaujinti parką, dar kartą atidžiai bus įvertintas kiekvienas medis", – akcentavo vedėja.

Tarybos narys Arūnas Barbšys ironizavo, kad būtų labai originalu iškirsti Vasario 16-osios proga sodintus berželius, kai bus minimas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

Prašė vystymo stalo

Jau daugmaž aišku, kaip Ąžuolyno giraitė turėtų atrodyti po atnaujinimo.

Kaip ir dabar, parką apjuos pėsčiųjų ir dviratininkų takai, kurie bus atnaujinti. Rekonstruoti bus ir keliukai, esantys pačioje giraitėje. Prie jų numatyta įrengti suoliukus, šiukšlių dėžes.

Formuojamos ir dvi aktyvios poilsio zonos. Netoli pastato, kuriame anksčiau veikė baras "Sodžius", bus įrengtos žaidimų aikštelės, skirtos įvairaus amžiaus vaikams, taip pat – treniruoklių aikštelė. Parke atsiras šunų vedžiojimo aikštelė.

Numatyta sutvarkyti giraitėje esančio tvenkinio pakrantes. Šalia jo atsiras tinklinio aikštelė.

Bus įrengtas ir tualetas. Tarybos narė Jurgita Choromanskytė prašė jame įrengti, jei ne mamos ir vaiko kambarį, bent vystymo stalą. Pažadėta atsižvelgti į šį pasiūlymą.

Parke planuojama atnaujinti ir inžinerinius tinklus.

Dabar miesto geografiniame centre įkurtos Ąžuolyno giraitės būklė yra prasta. Aplinka nesutvarkyta, infrastruktūra nusidėvėjusi, žaliosios erdvės apleistos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitis

Zemaitis portretas
Kazko azuolu nesimato. Kur azuolai? Vel skalbykla?

liūdna

liūdna portretas
Ar ponia Jurkevičienė būna kada miške? Ar renka grybus, ar žino, kas po beržais auga , ar pažįsta Lietuvos medžius? Skaitai jos išvedžiojimus ir galvoji, kad augalų ponia tikrai nepžįsta. O pati yra "užkrėsta" medžių naikinimo vajaus viruso...

N. Puteikienė

N. Puteikienė portretas
Klausimą uždaviau - prašiau tikslių skaičių. Atsakymo nesulaukiau. Paprašiau, kad būtų atsiųsta el. paštu. Nieks nieko nesiunčia. Nesulaukiu ir savivaldybės atsakymo į dar rugpjūčio 28 d. užduotus klausimus, kiek kokių medžių ir už kiek nukirsta ir atsodinta.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių