Svajonių darbas „Google“ lietuvio nepakerėjo

Maža šalis – dideli protai. Šį posakį puikiai iliustruoja klaipėdiečio Pauliaus Jurčio pavyzdys – Harvardo universiteto absolventas ir perspektyvus teisininkas, padirbėjęs svajonių kompanijoje "Google", dabar naujų galimybių ieško San Franciske. Lietuviai taip pat gali būti ne iš kelmo spirti.

Vienas iš nedaugelio

Į prestižinį Harvardo universitetą 33-ejų P.Jurčys įstojo prieš tai baigęs teisės studijas Vilniaus universitete, metus studijavęs Vokietijoje ir įgijęs daktaro laipsnį Fukuokos universitete Japonijoje.

Tekančios Saulės krašte klaipėdietis praleido aštuonerius metus, kai nutarė išmėginti savo jėgas Amerikoje.

Tąkart P.Jurčys buvo pirmasis lietuvis, atstovavęs savo šaliai Harvardo universiteto Teisės fakultete.

"Patekau į geras rankas, palankią aplinką tobulėti ir augti visomis prasmėmis", – neabejojo pašnekovas.

Į teisės magistro programą kasmet atrenkama apie porą šimtų studentų iš beveik aštuoniasdešimt valstybių.

Daugelis jų jau yra baigę studijas užsienyje ir neretai spėję šį bei tą pasiekti moksluose ar profesinėje veikloje.

Neabejotinai ieškoma talentų ir unikalią patirtį turinčių asmenybių.

"Harvardo universitete mokosi jauni, veržlūs, nebijantys svajoti žmonės. Čia skatinama tikėti savo jėgomis, galvoti apie rytojų, keistis gerąja patirtimi. Tik atvykęs nustebau universiteto kiemelyje atpažinęs žingsniuojantį profesorių, kurio knygą teko kažkada skaityti, buvo galimybė su juo pasikalbėti, užduoti klausimų", – atsiminė klaipėdietis.

Vėliau P.Jurčiui pačiam teko dėstyti.

Savo patirtimi su jaunais žmonėmis jis mielai dalijasi grįžęs į Lietuvą ir vesdamas paskaitas tarptautinio verslo, inovacijų bei intelektinės nuosavybės apsaugos temomis.

Darbo metu – masažas

Lietuvio gyvenimas šiuo metu įtemptas – maždaug prieš pusmetį jis apsigyveno ir dabar bando įsitvirtinti San Franciske, gauti JAV vizą.

Vyras džiaugėsi pagaliau atradęs laiko vienam sunkiausių savo gyvenime advokatūros egzaminui, kurį išlaikyti svajojo dar mokydamasis universitete.

Vos baigęs studijas Amerikoje perspektyvus jaunuolis kurį laiką gyveno Japonijoje, nes sulaukė viliojančio kvietimo padirbėti Tokijuje įsikūrusioje interneto paieškos ir skaitmeninės rinkodaros bendrovėje "Google".

Prieš priimdamas sprendimą jis ilgai nedvejojo. Juolab kad pažinojo šią šalį, buvo pramokęs japonų kalbos.

"Tąkart atidėjau svarbų advokatūros egzaminą ir nieko nelaukęs vasarą persikėliau į Tokiją. Kadangi specializuojuosi intelektinės nuosavybės teisės srityje, mane domina kūrėjų išradimų apsauga, kaip elgtis situacijose, kai bandoma pasisavinti svetimas idėjas. Ties šia sritimi ir dirbau "Google", – pasakojo P.Jurčys, turėjęs unikalią galimybę savo kailiu įvertinti svajonių darbdave tituluojamos bendrovės užkulisius.

Apie karjerą minėtoje JAV interneto kompanijoje svajoja dauguma specialistų. Ir ne veltui, nes darbuotojas čia gauna viską: nuo nemokamo maisto iki masažo darbo metu.

Tačiau tobulėti norėjęs klaipėdietis čia neužsibuvo. Tam jis turi svarių argumentų.

Kiekviena sekundė – reikšminga

"Google" biuras, kuriame dirbo P.Jurčys, įsikūręs viename didžiausių Tokijo dangoraižių. Niekam nekyla abejonių, jog po milžiniško pastato stogu glaudžiasi išskirtiniai protai.

Klaipėdiečio patirtis turėtų priversti pasitempti Lietuvos darbdavius.

Priešingai nei daugelyje mūsų šalies įmonių, darbuotojai čia itin vertinami ir laikomi svarbiausiu kompanijos turtu.

"Nenuostabu, juk bendrovė samdo pačius geriausius arba didelį potencialą turinčius savo sričių specialistus, kuriems, švelniai tariant, mokama labai daug", – prasitarė pašnekovas.

Maža to, "Google" darbuotojai lepinami masažais, nemokamais pusryčiais, pietumis ir vakariene, netgi turi galimybę čia pat sportuoti ar kitaip atsipalaiduoti biure įrengtuose poilsio kambariuose, grožėtis stulbinančiais vaizdais pro langą.

Trumpiau tariant, kuriama tokia atmosfera, kad su malonumu dirbtum viršvalandžius ar net apsigyventum biure.

Štai turėdamas laisvą minutę gali užsukti į muzikos kambarį ir groti gitara, pianinu ar bet kuriuo kitu instrumentu, o esant norui – ir įrašyti savo dainą.

"Gaila, nemoku groti, antraip muzikos kambaryje būčiau praleidęs daug laiko. Kai jautiesi patogiai, idėjos gimsta greičiau", – šyptelėjo P.Jurčys.

Tiesa, apsuptas minėtų patogumų neturėtum pamiršti, už ką suteikiamas visas šis gėris.

Darbo tempas "Google" – itin intensyvus, kaip apibūdino pašnekovas – vyksta šviesos greičiu.

"Kiekviena sekundė – reikšminga. Spręsti kilusius klausimus reikėjo komandiškai "online" režimu, tai yra čia ir dabar, nelaukiant rytojaus", – prisiminė klaipėdietis.

Neišnaudojami protai?

Pasirodo, net ir rojuje gali tapti nuobodu. Išbandyti darbovietės teikiamus privalumus naujokams maga tik iš pradžių, vėliau tai tampa kasdienybe.

Panašiai jautėsi ir klaipėdietis P.Jurčys. Nepaisant to, jog kompanija vienija nepaprastai gabius žmones, šie skundžiasi iki galo neišnaudojantys savo galimybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žienia

Žienia portretas
Gerb. Klaipėdos redakcija, aš sužavėtas. Daugiau tokių straipsnių apie lietuvių sėkmės istorijas. Ieškokite po visą pasaulį ir rašykite apie juos. Tikrai prisidėsite prie to, kad pradėtų grįžti išsilavinę, užsidirbę, mokantys pasaulio kalbas, pažinę įvairias kultūras tautiečiai. Puiki atsvara įvairioms "24 valandoms" ar "TV pagalboms", netgi "Emigrantams". Rašykite apie grįžusius arba grįžtančius. Būkite Lietuvoje pirmieji! Sėkmės Jums ir dar kartą ačiū!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių