Svarbiausi Didžiojo elingo metų akcentai

Netrukus turėtų būti priimtas sprendimas, 2019-uosius Klaipėdoje paskelbti Didžiojo elingo metais.

Prisimins Paulių Lindenau

Paskelbti 2019-uosius Didžiojo elingo metais yra pasiūliusi Jūrinės kultūros koordinacinė taryba. Ji kartu su Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriumi parengė Didžiojo elingo metų renginių programą.

Paskelbti 2019-uosius metus Klaipėdoje Didžiojo elingo metais turi Klaipėdos miesto savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje.

2019 metus Klaipėdoje paskelbti Didžiojo elingo metais pasiūlyta todėl, kad pažymima Lindenau laivų statyklos 100 metų sukaktį. Pažymint šiuos metus siekiama Klaipėdoje pristatyti išlikusį unikalų jūrinį paveldą, propaguoti laivų statybos tradicijas bei laivų statytojų ir remontininkų profesijas ir garsinti Klaipėdą kaip jūrinės kultūros miestą.

Buvusios Lindenau laivų statyklos dalyje išlikę pastatai. Tačiau unikalus technikos paveldas yra atviras Didysis elingas. Tai unikalus jūrinio paveldo objektas, kokių nebėra išlikę Baltijos jūros uostuose.

Pagrindinis metų akcentas būtų Pauliaus Lindenau atminimo įamžinimas buvusioje Lindenau laivų statyklos teritorijoje. Taip pat būtų surengta tarptautinė konferencija, skirta Lindenau laivų statyklos ir Didžiojo elingo 100-mečiui.

Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams planuojama rengti ekskursijas po buvusią Lindenau laivų statyklos teritoriją, pristatant kaip viskas joje atrodė prieš II Pasaulinį karą.

Sudėliota įdomi programa

Išskirtinis Didžiojo elingo metų žymėjimo akcentas yra tai, kad tai beveik nieko nekainuotų Klaipėdos miesto savivaldybei. Ji užsiimtų tik metų viešinimu per turimus savo šaltinius.

Įvairūs renginiai būtų daromi už uosto laivų remonto ir statybos kompanijų, Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijos lėšas. Prie renginių organizavimo ir finansavimo prisidėtų ir įvairūs klubai, muziejai, mokyklos.

Pagrindinis Didžiojo elingo metų žymėjimo akcentas būtų per Jūros šventę. Bene atraktyviausias renginys turėtų būti Jūros šventėje šeštadienį, kai vyks laivų statytojų varžytuvės. 

Kažkurioje miesto erdvėje ketinama pristatyti su laivų statyba susietą metų simbolis, kurį kurtų ir gamintų visos laivų remonto ir statybos bendrovės.

Nemažai renginių vyktų pačiame Didžiajame elinge, tarp jų ir su laivų statyba susietų senųjų nuotraukų paroda. Iki Jūros šventės planuojama įrengti Elingo apšvietimą.

Kai kurie renginiai vyktų visus metus. Vienas iš jų „Vakarų Baltijos laivų statyklos“ muziejaus lankymas, kur apie laivų statybą pasakotų specialiai parengti gidai.

Visus mokslo metus vyktų atvirų durų dienos Klaipėdos laivų statybos ir remonto įmonėse. Taip pat mokslų metų laikotarpiu bus surengtos kūrybinės dirbtuvės, kur klaipėdiečiai galės išbandyti, kaip gaminamos laivų detalės.

Vakarų Baltijos laivų statykla ketina surengti bent kelias laivų nurengimo ceremonijas į kurias pakviestų ir klaipėdiečius.

Klaipėdos laivų statytojų ir remontininkų mokykla yra numačiusi praktikos metu suvirintojų, laivų korpusų surinkėjų, elektrikų remonto darbų grupėms padėti remontuoti elingą. Mokykla taip pat rengs atvirų durų dienas, atidarys parodą, susijusią su laivų statyba, pristatys laivų korpusininkų dirbtuves. Dar vienas įdomus akcentas yra tai, kad mokykla muziejui ketina perduoti pačių moksleivių rankomis pagamintų laivų modelius.

Lietuvos jūrų muziejus jam jau įprastoje vietoje Šiauriniame rage, o taip pat Turgaus gatvėje pradedant nuo Jūros šventės surengs lauko parodą „Jūrinio paveldo ženklai“.

Šalia elingo ir kiti jubiliejai

Šiais metais 100 metų sukanka toje pačioje teritorijoje esančiai Valčių ir jachtų dirbtuvei ir joje prieš 100 metų statytam burlaiviui „Peer Gynt“.

Liepos 25 d. dešimt metų sukanka visuomeniniam Lietuvos Jachtingo muziejui, kuriame eksponuojamos ir nuolat tvarkomos penkios Lietuvos kultūros vertybės.

Su šiuo laivu, jachtingo muziejumi yra susijęs Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubas „Budys“. Jis planuoja ant Valčių ir jachtų dirbtuvių fasado atidengti atminimo lentą, straipsniuose ir televizijos laidoje pristatyti Paulių Lindenau ir jo palikuonis

Taip pat bus rengiamos nemokamos ekskursijos į jachtų muziejų, pristatomi Lindenau statyti laivai, senasis buriuotojų MSV klubas.

Istorinis laivas „Peer Gynt“ kartu su burinių jachtų kortedžu per Jūros šventę planuoja išplaukti į Kuršių marias.

Į bendrą Didžiojo Elingo renginių maratoną planuoja įsilieti ir Uosto direkcija kartu  Klaipėdos valstybine kolegija ketinanti surengti didelę tarptautinę konferenciją. Tradiciškai Uosto direkcija 2019 metais planuoja rengti ekskursijas laivu po uostą, bet šį kartą labiau akcentuojant ir laivų statybos bei remonto naudą Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ezys

ezys portretas
niekada negalvojau, kad apie Elinga pakeisiu savo nuomone, bet taip jau gavosi, kad kuo toliau, tuo labiau jis man patinka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių