Sveikatos apsaugos ministras atims tikėjimą stebuklu?

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga užsimojo prieš alkoholikų kodavimą. Esą tai abejotinas gydymo metodas, kurio metas atsisakyti. Tačiau kai kurių ministro kolegų psichiatrų teigimu, toks "perversmas" naudos neduos, nes ministerija neturi alternatyvos.

Taurelė – tik košmaruose

Klaipėdietė Lijana (vardas pakeistas – A.D.) pasakoja savo dramatišką gyvenimo etapą, kai ji, dar labai jauna moteris, turinti puikią šeimą ir perspektyvų darbą, įjunko į taurelę.

Ilgainiui pasiekusi dugną, moteris suvokė, kad nori gyventi kitaip.

Labiausiai prieinamas ir greitas būdas, gelbstintis nuo priklausomybės – užsikodavimas. Tai tarsi stebuklas, apie kurį kalba visi, kurie susidūrė su šia bėda. Ir esą labai mažai kam tai nepadėjo.

Smulkmenų, kaip tai vyko, moteris nepasakojo, tik tikino, jog kodavimo poveikį pajuto beveik iškart – atsirado pasibjaurėjimas alkoholiu, bloga darydavosi vien nuo minties apie jį.

"Tačiau didžiausi košmarai laukdavo naktimis. Sapnų juk neužkoduosi, sapnuodavau, kad geriu vyną, brendį, kitus gėrimus, jausdavau jų skonį burnoje, atrodė, jog užuodžiu kvapą. O po to apimdavo siaubas, kad mirštu, pabusdavau išpilta prakaito, savijauta būdavo siaubinga, it apsinuodijusi jausdavausi visą dieną. Tai buvo baisu, kartodavosi labai dažnai. Supratau, kad gerti nebenoriu", – pasakojo Lijana, jau 15 metų nuo tada, kai užsikodavo, neragavusi nė lašo alkoholio.

Ministro metodas nežavi

Lijana viena iš daugelio buvusių alkoholikų, kuriai kodavimas padėjo.

Tačiau šis gydymo metodas, regis, nežavi dabartinio sveikatos apsaugos ministro A.Verygos, kuris, kaip pats ne kartą teigė spaudoje, jaučiantis savotišką gėdą, nes "niekam nebūdavo įmanoma paaiškinti, ką reiškia mūsų gydymo metodai, kai koduojame ar "torpeduojame".

Esą tai ne daugiau nei psichoterapija ar įtaiga, kai retsykiais naudojami ir placebo preparatai.

Pasak ministro, ne vienoje diskusijoje žmonių paklausus, ar jie supranta, koks tai gydymo metodas, esą niekas negalėdavo to paaiškinti.

A.Veryga nedviprasmiškai išsireiškė, kad kodavimas nuo alkoholio – savotiškas žmonių apgaudinėjimas už pinigus.

Ministrui antrino ir Seimo narys Rokas Žilinskas, pats ne kartą viešai prisipažinęs turėjęs problemų dėl alkoholio vartojimo ir abejojantis kodavimo nuo šios priklausomybės nauda.

"Aš netikiu kodavimu ir sutinku su A.Veryga, nes tai metodas lengvatikiams. Užkoduotas žmogus negerdamas kankinasi ir vos pasibaigus kodo galiojimui dažniausiai užgeria. Turiu daugybę tokių pavyzdžių. Tačiau, pripažįstu, yra tokių, kurie lengvai pasiduoda įtaigai, jiems kodavimas padeda atsikratyti priklausomybės kurį laiką, bet tai laikina priemonė. Siekdamas negerti, žmogus turi dirbti su savimi. Anoniminių alkoholikų klubai – vienas būdų. O tie, kurie siekia kodavimo, jie bando nuo savęs nusiimti atsakomybę už savo sveikimą. Kažkas "šakar-makar" padarė, ir aš jau sveikas? Taip nebūna", – mano R.Žilinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buves lakudra

Buves lakudra portretas
Na va, prie ir taip nemažos asilų kompanijos iš medicinos pasaulio, kurie to ko patys nesupranta ir negali paaiškinti, dėl to mielai uždraustu (na kaip kažkas protingesnis už daktarėlį baigusį institutą būt gali?! :-D ) prisijungia dar ir pats ministras... Aš kaip buves pijokas, kuriam hipnozė (kodavimas kitaip, kuriems žodis hipnozė, įtaiga kažkodėl nepriimtini) esu dėkingas žmogui sugebėjusiam išbrist iš to liūno (negeriu apie 20 metų jau turbūt), turiu du tokius pat draugus, kuriems hipnozė taip pat išgelbėjo gyvenimus (gal ir gyvybes). O ka toks veryga ar į jį panašūs yra padarę ar bent jau galėtų padaryti, kad padėti tokiems bėdžiams, kaip, kad aš buvau? Žinau, paimti pinigus, atimti butus kai jie prasigers, išvaryti jų vaikus į prieglaudas, atimdamas tikrai daugiausią šansų suteikiantį alkoholio atgrasymo būdą. O gal papraščiausiai ministrui "patepta", kad nemažėtų pijokų, kad kažkas iš prasiskolinosiujų atiminėtų turtą kilnojamą ir nekilnojamą?

Sutinku su UPS

Sutinku su UPS portretas
Tikrai,kiekvienas ruba matuojames pagal save.Atejo i valdzia sveikuoliai,prasidejo maisto revoliucija.Bet ar tai teisinga?Juk vegetarai,zaliavalgiai serga taip pat ,kaip kiti,jie fiziskai daug silpnesni.Dirbu su dviem tokiais sandelyje,esu jau pensijinio amziaus moteris,bet 34 vyriskis vegetaras dezes sukilnoti palieka man,jegu neuztenka,o ir persalimo ligomis jis sergadaznai,o as visai-ne.Kabinete gal ir galetu sedeti,bet kur reikia jegos ir fizines istvermes-tikrai ne.O kas bus,kai pagonis panores panaikinti religija,ar kitas koks dar ka sumastys.Turi buti atsizvelgiama i moksla,i ilgalaikius tyrimus ir t.t.

UPS

UPS portretas
Kodel turi buti viskas daroma pagal vieno zmogaus,nors ir ministro, nuomone,kodel nepalikti pasirinkimo paciam zmogui?Kodel reikia manyti,kad tik jis teisingai masto,juk jis taip pat tik zmogus.Jau ir taip musu salyje dabar,kaip toj Krylovo pasakecioj apie gulbe,lydeka ir vezi,atleiskit,kad vel prisiminiau rusu rasytoja.Vos tik seda kas i sosta,tai ir stengias visus tempti ant vieno kurpalio.Atleiskit,bet mes skirtingi.Zinau labai daug zmoniu,kuriems kodavimas padejo.esu abstinentas,bet artimoj,net labai,turejau tokiu zmoniu.Stebuklu nebuna,reikia pacio zmogaus apsisprendimo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių