Sveiko miesto parodija

Pietinėje Klaipėdos dalyje prie Žardės tvenkinių įrengtos poilsio zonos daugiausia tarnauja miesto girtuokliams, kurie sau čia rado užuovėją. Aplinkiniai gyventojai, kasdien susiduriantys su šiomis alkoholikų kompanijomis, liūdnai juokauja, jog tai geriausias įrodymas, kad Klaipėda – "tikras" Europos sporto ir sveikatos miestas.

Ironiškas gyventojų žvilgsnis

Neapsikentę netvarkos, pilietiški klaipėdiečiai socialiniuose tinkluose sukūrė šmaikščią feisbuko paskyrą "Klaipėda – Europos sporto miestas. Ir sveikatos".

Nuo metų pradžios čia jie kelia Klaipėdai garbės nedarančias nuotraukas ir vaizdo įrašus. Juose – miesto viešosiose erdvėse girtaujančios kompanijos, jų paliktos atliekos ir tuščia alkoholio tara.

Taip ironiškai klaipėdiečiai sureagavo, uostamiestį paskelbus Europos sporto miestu, nes būtent tankiausiai gyvenamoje pietinėje Klaipėdos dalyje nei sportu, nei sveikata per daug nekvepia, kadangi niekas kol kas negali sutramdyti skveruose girtaujančių asmenų.

"Gražiai sutvarkyta aplinka, nutiesti dviračių ir pėsčiųjų takai, išvalytas Žardės tvenkinys, jame plaukioja paukščiai. Regis, čia beveik ideali vieta ilsėtis su vaikais, pasivaikščioti, sportuoti, tačiau taip nėra, nes visą tą gėrį okupavo girtuokliai, kurie ant suoliukų įsikuria vidury dienos ir girtauja iki pat vakaro. Kam malonu, jau nekalbu apie saugumą, aplink juos vaikščioti?" – dėstė klaipėdietis Mykolas.

"Poilsis" tarp girtuoklių

Mamos ir tėčiai, auginantys mažylius ir su jais važinėjantys palei Žardės tvenkinį, kasdien priversti vaikštinėti tarp girtuokliaujančių veikėjų, kurie anaiptol nėra benamiai, tačiau kasdien su savo kompanija čia taip leidžia laiką.

"Esu dirbantis ir mokesčius mokantis miestietis, gyvenu netoliese, mano vaikai čia pat lanko mokyklą ir turi grįžti namo pro šitą skverą, kur jiems tikrai nesaugu, nes čia nuolat kas nors girtauja. Niekaip nesuprantu, kodėl už mūsų visų pinigus įrengtą viešąją erdvę leista okupuoti kažkokiems degradavusiems asmenims?" – klausė kitas klaipėdietis Andrius.

Gyventojai piktinosi, kodėl įstatymus pažeidinėjantys asmenys yra toleruojami, kodėl visi turi taikstytis ir kęsti girtuoklių primetamą antikultūrą?

"Tik pamėgintų koks nors padorus pilietis viešojoje vietoje butelį degtinės atsidaryti, tuoj prisistatytų policija ir nubaustų, o čia žiemą vasarą kelios gaujos geria, ir niekam nekliūva. O dar pretenduojame vadintis sportuojančiu ir sveiku miestu. Tai jau primena parodiją", – karčių žodžių negailėjo kita kaimynystėje gyvenanti klaipėdietė.

Įrodymai – šiukšlių dėžėse

Reikia pripažinti, kad girtuokliai tuščius butelius dažniausiai vis dėlto meta į šiukšlių dėžes. Jų turinį triskart per savaitę surenka ir išveža bendrovės "Klaipėdos želdiniai" darbuotojai.

"Šiukšles iš viešųjų erdvių prie Žardės tvenkinio išvežame pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Mūsų darbuotojų teigimu, pirmadieniais būna apie 20 tuščių alkoholio butelių, trečiadieniais – apie 10–12, panašiai ir penktadieniais", – dienraščiui patvirtino bendrovės "Klaipėdos želdiniai" vadovas Gediminas Valašinas.

Daugiausia tarp tuščios taros būna stiklinių pigaus vyno ir pigaus šampano, taip pat degtinės butelių. Depozitinės taros šiukšliadėžėse, žinoma, nėra, išmetami tik tie buteliai, kurių nesuperka.

Toks didžiulis tuščių butelių kiekis jau rodo tam tikras tendencijas, tai reiškia, kad teritorijoje prie Žardės tvenkinio girtuokliaujama nuolat.

Trūksta tvarkdarių dėmesio?

Gyventojų įsitikinimu, jei policijos patruliai dažniau prasuktų pro Žardės tvenkinį, gal girtuoklių būtų mažiau.

"Mieste tiek tvarkdarių, pradedant savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus atstovais ir baigiant policininkais. Kur jie visi būna, ką veikia? Nejau nemato, kad visus padorius žmones šitie degradavę tipai baigia išguiti iš viešųjų erdvių?" – klausė šiame rajone gyvenanti solidaus amžiaus Genutė.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai neretai dalyvauja reiduose kartu su policija, bet teigiama, kad savivaldybės darbuotojų įgaliojimai – labai riboti.

Esą jie vieni kovoti su girtuokliais negali, nes net neturi teisės iš nusižengėlių reikalauti parodyti asmens dokumentą, nubausti ar įsodinti į automobilį bei nuvežti į policiją.

Teigiama, jog savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai gali tik mandagiai paprašyti, kad asmenys negirtautų viešoje vietoje, tačiau ar to prašymo kas nors paisytų, – kitas klausimas.

Iki šiol policija pernelyg nedrumstė nusistovėjusios tvarkos prie Žardės tvenkinio.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkė Rasa Bekėžienė patikino, jog po šio signalo įpareigos patrulius dažniau ten apsilankyti.

"Alkoholio gėrimas viešoje vietoje yra administracinis nusižengimas, už kurį gresia piniginės baudos. Dažniausiai iškart įvykio vietoje surašomas protokolas, kai kuriais atvejais įteikiamas šaukimas į policiją. Atsižvelgdami į situaciją, jei asmuo labai neblaivus, mes turime teisę jį pristatyti ir į policijos įstaigą", – dėstė R.Bekėžienė.

Gresia priverstiniai kursai

Nuo š. m. sausio 1 d. įsigaliojo Alkoholinių gėrimų gėrimo viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymo viešosiose vietose įstatymo sugriežtinimai.

Alkoholinių gėrimų ir kitų svaigalų gėrimas gatvėse, stadionuose, skveruose, parkuose, visų rūšių viešajame transporte, automobilių salonuose ir masiniuose renginiuose, taip pat "neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę" nuo šių metų pradžios užtraukia baudą nuo 20 iki 100 eurų.

Jei šis administracinis nusižengimas padarytas pakartotinai, bauda jau siekia nuo 100 iki 200 eurų.

Beje, už administracinius nusižengimus, padarytus viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas draudimas lankytis viešuosiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų.

"Yra ir daugiau naujovių, jei asmenys nusižengia pakartotinai. Galime taikyti dar vieną poveikio priemonę – įpareigoti dalyvauti kursuose nuo alkoholizmo. O tai irgi susiję su piniginėmis išlaidomis, nes jie patys turės už tuos kursus susimokėti. Kol kas tokių įpareigojimų Klaipėdoje dar neskyrėme, dažniausiai prasižengusieji susimoka baudas", – teigė R.Bekėžienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dovydas

Dovydas portretas
Daugiau pestute patruliuojancios policijos! Pripratino pati valdzia trint subines i taburetes ir ismandret

juokas iš tokio sveiko miesto

juokas iš tokio sveiko miesto portretas
labai teisingai parašė vienas žmogus. Panašu, jog daug valdančiųjų patys nekokios moralės, todėl ir vengia griežtinti baudas. O dėl tokių selų, tai tikrai - Klaipėdos valdžiai turėtų būti gėda pataikauti tokiems chuliganams ir nešvankiai kalbantiems atlikėjams. Gal dėl to, jog toks tokį pažino ir alaus pavadino?

cvirka

cvirka portretas
na pagaliau bent kas nors parase tiesa
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių