Šventėje bijomasi grėsmių

Savaitgalį numatoma kaitra miestiečiams gali sugadinti jubiliejinės Jūros šventės renginių maratoną. Specialistai įspėja, jog dėl galimų grėsmių, susijusių su maistu, fiestos dalyviai turėtų užkandžiauti viešojo maitinimo įstaigose.

Savaitgalį numatoma kaitra miestiečiams gali sugadinti jubiliejinės Jūros šventės renginių maratoną. Specialistai įspėja, jog dėl galimų grėsmių, susijusių su maistu, fiestos dalyviai turėtų užkandžiauti viešojo maitinimo įstaigose.

Perspėja dėl karščių

Prisimindamas praėjusių metų patirtį, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža įspėjo, kad masinių susibūrimų metu ne visi maisto produktais prekiaujantys asmenys laikosi higienos normų.

"Pernai į Klaipėdą buvo suvažiavę apie 140 prekybininkų iš visos Lietuvos, kaimynės Latvijos bei 38 viešojo maitinimo įstaigų. Šį savaitgalį maisto produktais ir gėrimais Jūros šventės metu žada prekiauti 200 prekybininkų. Prognozuojami dideli karščiai, todėl vertėtų atkreipti dėmesį į daugelį dalykų, kurie gali būti pavojingi sveikatai", – kalbėjo A.Bauža.

Tarnybos specialistai praėjusių metų šventėje buvo išaiškinę prekybininkus, kurie maisto produktus laikė netinkamomis sąlygomis. Pasitaikė, jog pirkėjus aptarnavo ir nepakankamą kvalifikaciją turintys darbuotojai.

"Dažniausiai nustatomi bendri higienos normų pažeidimai, kai prekiaujama nefasuota produkcija. Bene didžiausia problema kyla dėl geriamojo vandens: jo arba trūksta, arba jis būna supiltas į neaiškios kokybės tarą. Lauko kavinėse esame aptikę didelį kiekį neplautų daržovių. Jas vėliau bandoma naudoti maisto ruošimui, net neturint sąlygų tinkamai nuplauti", – prisiminė A.Bauža.

Maistą laikė ant žolės

Pernai tarnybos specialistai sustabdė dviejų įmonių,  kurios pirkėjams siūlė šviežiai spaustas sultis, veiklą. Paaiškėjo, kad darbo vietoje nebuvo galimybių nuplauti vaisius.

"Pasitaiko atvejų, kai nefasuota produkcija laikoma atvirai, neapsaugota nuo taršos. Buvome pastebėję, kad termiškai neapdoroti produktai buvo laikomi kartu su jau paruoštais maisto produktais. Nustatyta, jog kai kurie produktai ne visuomet buvo saugomi tam skirtoje taroje", – teigė A.Bauža.

Anot pašnekovo, kartais prekybininkai net neturi dezinfekuojančių priemonių, nepasirūpina medicininėmis knygelėmis, mokymo pažymėjimais.

"Lauko prekyvietėse dažnai trūksta reikiamos įrangos. Pernai Jūros šventės metu paviljonuose maisto produktus radome sudėtus tiesiog ant žolės arba grindinio, trūko gamybinių stalų, ant kurių turėtų būti ruošiamas maistas. Ne visuomet maisto produktai buvo laikomi tinkamomis sąlygomis, nors oro temperatūra buvo labai didelė, – pastebėjo A.Bauža.

Skundėsi alaus kokybe

Specialistai priminė, kad greitai gendantys maisto produktai turi būti laikomi ne aukštesnėje nei teigiamoje 6 laipsnių temperatūroje. Maisto produktų prekybininkai atsiveža per daug, todėl švenčių metu trūksta šaldymo įrangos.

"Reikia pastebėti ir tai, kad dažnai varstomos šaldymo įrangos durys nepadeda išlaikyti tinkamos temperatūros", – tikino A.Bauža.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai žada visas Jūros šventės dienas tikrinti ir konsultuoti prekybininkus.

"Pernai nebuvo pranešimų apie apsinuodijusius pirkėjus. Tiesa, vienas žmogus skundėsi alaus kokybe. Tačiau, atlikus patikrinimą, skundas nepasitvirtino", – prisiminė pašnekovas.

Informacija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai gyventojams primena, kad pastabas ir skundus dėl maisto kokybės tarnybai galima perduoti telefonais Klaipėdoje – (8 46) 412612, (8 46) 350242 arba nemokama linija 880040403.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius,Rozalimo alaus gamintojas

Darius,Rozalimo alaus gamintojas portretas
Kadangi esu alaus zinovas,galeciau nezinovui nemokamai pademonstruoti visa gamybos procesa. Jeigu s..o negamini,tai kazkam negerai.Gaila,kad kazkas neskiria alaus nuo alaus gerimo...

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Klausimas apie alų žinovams. Per "Parbėg laivelis" mugę ragavau Rozalimo tamsiojo. Man jo skonis nė trupučio nepriminė kaimiško gyvo alaus, o buvo toks pat, kaip visų fabrikinių. Ar esu teisus, manydamas, kad ir smulkieji prekybininkai dabar jau apgaudinėja mus, vietoj alaus brukdami alaus gėrimą - pagazuotą alaus miltelių skiedinį?

manau

manau portretas
maisto prekems vieta pavesije.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių