Tarptautinė konferencija apie parkus finišuos Palangoje

Šeštadienį kurorte finišuos tarptautinė konferencija „E.F. André šiaurės parkų kelias“, kuri rugsėjo 22-24 dienomis rengiama Užutrakio, Lentvario, Trakų Vokės ir Palangos parkuose.

Konferencijos dalyviai Palangoje bus pakviesti apžiūrėti parką, taip pat – į teatralizuotą ekskursiją „Birutės parko istorijos atspindžiai“, vėliau viešbučio „Gabija“ konferencijų salėje specialistai aptars E. F. André asmenybės kūrybinį portretą bei kūrybos principus, Palangos botanikos parko vadovai V. Pakusas bei A. Sabeckas pristatys parko nūdienos aktualijas, Klaipėdos universiteto mokslininkai gvildens vandens įrenginių E. F. Andre parkuose temą – aptars kompoziciją, estetiką bei technologijas.

Eduardas Fransua André (1840–1911) – garsusis prancūzų botanikas ir kraštovaizdžio architektas, kūręs viešus ir privačius parkus visame pasaulyje. Lietuvoje jis apsilankė pačioje 19 a. pabaigoje ir grafų Tiškevičių užsakymu sukūrė čia keturis parkus jų rezidencijose Užutrakyje, Lentvaryje, Trakų Vokėje ir Palangoje.

Šiemet sukanka 100 metų nuo šio parkų įkūrėjo mirties, tad 2011 m. pažymimi kaip E. F. André parkų metai. Pagrindiniai konferencijos akcentai yra skiriami būtent jo kurtų parkų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje istorijos, kūrybos principų, estetikos, išsaugojimo ir atkūrimo temoms. Tačiau istorinis parkas yra daugiasluoksnis reiškinys, turintis savo meninę raišką, daugiabriaunę funkcijų ir naudojimo galimybių skalę, savo aplinkos socialinį, kultūrinį, ekonominį kontekstą. Tai reikia analizuoti, modeliuoti, apgalvoti priimant sprendinius dėl tokių parkų apsaugos ir gaivinimo programų.

Tarptautinė konferencija – puiki proga pasitarti ir pasidalinti patirtimi apie senųjų parkų, tiek kurtų E. F. André ir jo sūnaus René André, tiek kitų istorinių parkų Lietuvoje priežiūros, tvarkymo, atkūrimo klausimais.

Konferencijoje dalyvaus istorinių parkų bei E. F. André kūrybos principų specialistai iš Lietuvos, Prancūzijos, Lenkijos ir Italijos. Klausytojais kviečiami savivaldybių specialistai, akademinių institucijų atstovai ir visi, kuriuos domina istorinių parkų, pirmiausia E. F. André kurtų parkų, likimas ir ateitis.

Konferenciją organizuoja Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, Palangos miesto botanikos parkas, E. F. André klubas Lietuvoje. Renginį globoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

Konferencijos „E.F. André šiaurės parkų kelias“ Palangoje programa:

8.30 val. – išvyka į Palangos botanikos parką nuo centrinių parko vartų.

12.30 – 14 val. – pietūs.

14 – 15.15 val. – teatralizuota ekskursija: Birutės parko istorijos atspindžiai. Režisierė – Aušra Latonienė.

15.30 val. – E. F. Andrė –  asmenybės kūrybinis portretas. Florence Andrė Olivier (Prancūzija).

16 val. – E. F. Andrė kūrybos principai. Florence Andrė Olivier (Prancūzija).

16.20 val. – Palangos (Birutės) parko nūdienos aktualijos. Antanas Sebeckas ir Valdas Pakusas, Palangos botanikos parkas.

16.40 val. – vandens įrenginiai E. F. Andrė parkuose: kompozicija, estetika, technologijos. Petras Grecevičius, Vytautas Dubra  ir kiti, Klaipėdos universitetas.

17 val. – konferencijos baigiamasis aptarimas prie kavos.


Šiame straipsnyje: PalangaBirutės parkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių