Tautodailininkės aistra – popierius ir žirklės

Klaipėdiečiai turės galimybę pamatyti išskirtinio grožio karpinius. Savo parodą, skirtą Lietuvos šimtmečiui, uostamiestyje surengs tautodailininkė skuodiškė Elvita Šeputaitė.

Idėjų semiasi ir kelionėse

Pradinių klasių mokytoja E.Šeputaitė įspūdingus karpinius kuria jau daugiau nei du dešimtmečius. Skuodiškė prisiminė, kad jais susidomėjo visai atsitiktinai.

"Pamačiau karpiniais papuoštą stendą. Patiko. Pabandžiau pati kažką sukurti. Pirmaisiais karpiniais puošiau klasę", – savo kūrybos pradžią prisiminė moteris.

E.Šeputaitė pasakojo, kad iš pradžių karpė savo nuožiūra – tai, kas buvo gražu ir patiko. Tik vėliau ji pradėjo domėtis karpinių atsiradimo istorija, technika.

"Šioje srityje esu savamokslė. Karpymo meno neteko mokytis", – tvirtino kūrėja.

Nors tautodailininkė karpo jau daugiau nei dvi dešimtis metų, tai nėra kasdienė jos veikla: "Karpau tik tada, kai sulaukiu įkvėpimo. Nekuriu ir pagal užsakymus. Man nepatinka būti įspraustai į rėmus, mėgstu kūrybinę laisvę. Man svarbu ne tik galutinis rezultatas, bet ir pats procesas."

E.Šeputaitė atskleidė, kad vienos idėjos karpiniams gimsta spontaniškai, kitos brandinamos ilgai.

"Sukūrus karpinį ir jį analizuojant, matau naujas idėjas kitiems darbams. Minčių semiuosi iš gamtos, kelionių, liaudies meno. Niekada nekopijuoju svetimų darbų. Tik kurdamas pats, gali išreikšti savo mintis, jausmus ir idėjas. Kiekvienas karpytojas turi savo stilių bei braižą", – pabrėžė skuodiškė.

Žavi juodas popierius

Tautodailininkės teigimu, kiekvienas karpinys yra unikalus. Kiek laiko užtruks jį sukurti, priklauso nuo sudėtingumo. Vieniems užtenka ir kelių minučių, kitiems reikia savaitės.

"Man nepatinka skubėti. Labai svarbus emocinis nusiteikimas", – tvirtino skuodiškė.

E.Šeputaitės karpinių tematika įvairi – nuo tradicinių, liaudiškų motyvų iki dekoratyvinių, abstrakčių kompozicijų.

"Kurdama siekiu išsaugoti ir puoselėti karpymo iš popieriaus tradicijas, liaudies meno simboliką. Karpau iš įvairių spalvų popieriaus. Mėstamiausia juoda, todėl šios spalvos karpinių daugiausia", – pasakojo tautodailininkė.

Pačiai menininkei labiausiai patinka asimetriniai karpiniai: "Juos karpau iš vientiso lapo, neklijuoju iš dalelių. Savo darbams pavadinimų negalvoju ir jų nerašau. Palieku matymo ir mąstymo laisvę žvelgiantiesiems į mano kūrinį."

Pristatė ne tik Lietuvoje

Rengti savo darbų parodas E.Šeputaitė pradėjo prieš penkiolika metų. Tautodailininkė jų jau suorganizavo daugiau nei 40. Skuodiškės karpiniai eksponuoti ne tik Lietuvos erdvėse, bet ir Lenkijoje, Latvijoje, Vokietijoje.

Moters darbais iliustruota poetės G.Daukantienės eilėraščių knyga "Rudenės laimės pėdsakais". Karpiniai publikuoti įvairiuose leidiniuose. Tautodailininkės E.Šeputaitės popierinės užuolaidėlės puošia "Suvenyrų pasaulio" langelius Klaipėdoje, Pilaitės malūną Vilniuje.

Klaipėdiečiai taip pat jau turėjo galimybę pamatyti E.Šeputaitės darbus. Jie eksponuoti parodose, kurios vyko tautodailės salone "Marginiai", Klaipėdos etnokultūros centre, Klaipėdos viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje.

Šį kartą tautodailininkė pasirinko netradicinę erdvę. Jos darbai papuoš kavinę "Kalorija" (Liepojos g. 27). Atidarymas vyks liepos 28 d., šeštadienį, 16 val.

Ši ekspozicija viena iš septynių autorės parodų, skirtų Lietuvos 100-mečiui.

E.Šeputaitė rengia ne tik personalines karpinių parodas, bet ir edukacinius užsiėmimus, seminarus. Užsiėmimų metu dalyviai supažindinami su karpinių istorija pasaulyje ir Lietuvoje, karpinių kūrimo technika.


Šiame straipsnyje: Elvita Šeputaitėkarpiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Neeiliniai karpiniai, pagarba.

Ot įdomu

Ot įdomu portretas
kodėl šis nei vieno komentaro nesulaukęs straipsnis dedamas į TOP(populiariausių) skiltį.Žurnaliųgos apsirūkė ar ta karpytoja papildomai sumokėjo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių