Teatro aikštėje – Sąjūdžio dvelksmas

Liepos 5 – oji reikšminga diena Klaipėdos miestui. Prieš dvidešimt penkerius metus Klaipėdoje susikūrė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis. Minint, Sąjūdžio 25 – etį, šį saulėtą penktadienio vakarą Teatro aikštėje įvyko sąjūdiečių sueiga.

Sueigoje dalyvavo apie šimtas žmonių, kurių daugumą sudarė buvę Klaipėdos Persitvarkymo Sąjūdžio nariai, jų artimieji. Tarp jų buvo galima išvysti nė vieną žinomą veidą.

„Sąjūdis – ne šiaip sau žmonių grupė. Tai judėjimas, kuris į savo gretas subūrė tūkstančius Lietuvos piliečių, nepabūgusių kovoti už mūsų šalies laisvę“, - tokiais žodžiais buvo pradėtas renginys.

Tradiciškai renginio pradžioje buvo giedama tautiška giesmė. Po jos savo sveikinimo žodžius ir prisiminimais apie Sąjūdį dalinosi Vytautas Karčiauskas, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio įkūrėjas Klaipėdoje, Mečys Laurinkus, 1988 – 1990 metų Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys, Aušra Pacevičienė bei istorikas Saulius Karalius.

„Kaip gerai, kad mes tada buvome. Buvome nepasyvūs ir tiek daug padarėme!“, - teigė V. Karčiauskas. Garsus Lietuvos skulptorius taip pat išreiškė susirūpinimą, kad šios metinės svarbios tik buvusiems Sąjūdžio nariams, o ne aukščiausiems šalies pareigūnams.

„Anksčiau, tais laikais, buvo kur kas geriau, kada reikėdavo kalbėti. Iš karto siunčiau linkėjimus iš Vytauto Landsbergio ir visi džiaugdavosi. Dabar tenka perduoti linkėjimus bendrai nuo savęs. Noriu Jus pasveikinti su šia diena, šiuo prisiminimu!“ , - sveikinimo žodį tarė Mečys Laurinkus.

Renginio metu buvo pristatyta Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus parengta jubiliejinė paroda „Sąjūdžiui – 25“, pasakojanti apie Sąjūdžio veiklą Klaipėdoje ir žmones, įsitraukusius į šį visuomeninį judėjimą. Parodą pristatė istorikas Saulius Karalius

„Kai pamatau žmonių veidus, pasižiūriu į šias nuotraukas, prisimenu šių žmonių drąsą ir pasiaukojimą“, - teigė Angonita Rupšytė, 1988–1990 metų Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio sekretorė.

Sąjūdiečių sueiga tapo renginių ciklo „Valstybės diena – su Sąjūdžiu širdyje!“ atidaromasis renginys. Rytoj, liepos 6 – ąją, Valstybės dieną, klaipėdiečius ir miesto svečius džiugins tautodailininkų ir kulinarinio paveldo mugė bei šventiniai koncertai. Šventės vinimi taps 21 valandą Klaipėdos koncertų salės parko estradoje Lietuvos himno giedojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sumeile

sumeile portretas
O kur tie nuo dūšios plušėję ir nieko neužsitarnavę? Kada susirinksim Vasaros estradoje ir vėl pasikalbėsime , pone Čepai?

Piktas

Piktas portretas
Vot padėkuokime visi kartu tokiam informacyjos skleidimūi mūsų Klapiedoj-apie renginius sužinome tik kai anie būna įvykę.Rek skelbti mažiausia prieš savaitę jeigu norite kad žmonės ateitų ir kartu paminėtų.Ir ne vien mizername portale kurių tūkstančiai ar nusususiame dienraštyje kuisio dydžio skelbimėlyj.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių