Vaiko teisių reforma: teisingumas virsta psichoze

Skriaudžiamų mažamečių klausimas visuomenėje sukėlė masinę psichozę. Sugriežtinus vaiko teises ginantį įstatymą ir tarnyboms ėmus tikrinti pranešimus apie galbūt skriaudžiamus mažamečius, situacija įgavo groteskišką formą – nuo diskusijų perkaito socialiniai tinklai, rengiami šeimų palaikymo mitingai gatvėse, o daugiabučių laiptinėse platinami drastiško turinio skelbimai.

Laiptinėse – proklamacijos

Po pastarųjų savaičių skandalo dėl iš kauniečių šeimos paimtų vaikų mažylius auginantys tėvai ėmė paniškai bijoti akylų kaimynų ir kitų piliečių, pro kurių akis nepraslysta "blogas" gimdytojų elgesys su atžalomis.

Tad nieko keista, kad kai kurie tėvai ieško atspirties.

Klaipėdoje Dragūnų gyvenamųjų namų kvartalo daugiabučių laiptinėse neseniai atsirado štai tokio turinio skelbimai-proklamacijos:

"Mielas kaimyne, neprisidėk prie Lietuvoje vykdomo genocido, mylimų vaikų perdavimo struktūroms, kur vyrauja pedofilija ir prekyba žmogaus organais. Gal vaikutis pavargęs, gal jam nėra nuotaikos, gal jis savo šaukimu, verkimu nori, ko negalima ir draudžiama (dėl jo paties saugumo). Prašau visų ir kiekvieno atskirai – būkime vieningi ir neleiskime, kad vaikutis būtų paimtas iš mylimos šeimos, prisidengiant "galimu smurtu šeimoje". Visada galime ateiti pas kaimyną ir įsitikinti, kad vaikas saugus, nėra skriaudžiamas ir užkirsti kelią psichologiniam smurtui, kurį patiria daugiau nei 1000 šeimų Lietuvoje. Dėkoju, mama" (kalba netaisyta – A.D.).

Mamą apėmė neviltis

Tokių skelbimų atsiradimą paskatino vaikus auginančių šeimų baimė, kad kiekvienas vaiko cyptelėjimas kaimynams gali sukelti įtarimą, jog mažylis šeimoje yra skriaudžiamas.

Ši baimė tvyro ne vienoje šeimoje.

Klaipėdietė Zita pasakojo apie savo dukrą, auginančią du mažylius.

Vieną dieną į jų buto duris pasibeldė Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai.

"Dukra augina 3 metų mergaitę ir 4 mėnesių berniuką. Vyresnioji lanko darželį, kur užsikrėtė stomatitu (burnos gleivinės uždegimu – A.D.), ji nieko nevalgė, negėrė, neleido valyti burnytės žaizdų, o kai mama tepdavo vaistus, ji labai verkdavo. Ir štai nepakantūs kaimynai paskambino tarnybai. Šie išsikvietė abu tėvus pasiaiškinti", – pasakojo klaipėdietė.

Anot moters, dukra ir žentas buvo šokiruoti ir labai išgąsdinti.

Esą jaunoji mama jau porą mėnesių apimta gilios depresijos, kiekvienas vaiko riksmas ją varo į neviltį, nes "vėl kaimynai išgirs ir apskųs".

Taip terorizuojamos normalios šeimos. Kaip gyventi toliau?

"Jų labai padori šeima, bet kaip jiems dabar sujaukė gyvenimą ir įvarė baimės už tai, ko jie nėra padarę. Nueinu jų aplankyti ir kai matau panikuojančią dukrą, kai tik pravirksta jos vaikas, šiurpas ima. Jau antras mėnuo taip. Košmaras, ne gyvenimas. Ir taip terorizuojamos normalios šeimos. Kaip gyventi toliau?" – piktinosi moteris.

Valstybė sėja baimę

Psichologas, Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas paaiškino, kas čia vyksta. Esą valstybininkai "pagimdė" niekam tikusį įstatymą, kuriuo siekiama ginti vaikų teises.

Bet, anot V.Čepo, negalima vaikų plėšti iš šeimos ir taip juos traumuoti.

"Juk pas mus galioja nekaltumo prezumpcija. Tos tarnybos turi įrodyti, kad vaikas tikrai gyvena blogomis sąlygomis, kad jis yra skriaudžiamas. O dabar atima vaiką, liepia pasirašyti konfidencialumo sutartį, nes jei tik tėvai kreipsis į žurnalistus, to vaiko iš viso nebeatgaus. Kokioje valstybėje taip gali būti? Tai yra teroras ir diktatūra tikrąja to žodžio prasme", – tvirtino V.Čepas.

Jo teigimu, vadinamoji Matuko reforma buvo priimta skubotai, vadovaujantis emocijomis. O taip įstatymų leidyboje neturi būti.

Mes dabar turime įstatymą, kuris ne tik be galvos, bet ir be kojų.

"Šitas įstatymas negina vaiko, o jį skriaudžia. Mes dabar turime įstatymą, kuris ne tik be galvos, bet ir be kojų. Juk vaikui baisiausia, kai jis ištraukiamas iš šeimos. Nors ta šeima ir prasta, jam vis tiek ji – svarbiausia, nes kitokios jis neturi. O pas mus dabar kas vyksta? Atėjo tėvas pasiimti vaiko iš darželio, o jam sako, kad vaiką paėmė tarnyba. Tai ką tam tėvui dabar daryti? Juk tokie dalykai pirmiausia vaikui palieka traumą visam gyvenimui, atsiranda nepasitikėjimas tėvais. Suprantu, kad tuo siekiama vaiką paversti socialine būtybe, bet motinos ir tėvo genai kur kas svarbesni nei tai, kuo jį visuomenė nori paversti", – tikino psichologas.

Reikia ginti šeimą

V.Čepo įsitikinimu, visuomenė turi ginti šeimą. Nors esą ne paslaptis, kad nemažai tėvų ir mamų neturi socialinių įgūdžių.

"Tai gal pirmiausia reikia juos mokyti, kaip tvarkytis? Šito niekas nemoko, bet įveda tas šeimas į savotišką algoritmą, iš kurio jie nebegali išeiti. Iš pradžių atima vaiką, o po to pradeda mokyti, kaip būti tėvais. Ir šiuo atveju niekas šeimų neapgins, žmonės patys turi gintis, visuomenė turi gintis nuo tokių dalykų", – teigė V.Čepas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gražinkim visus į vaikų namus ir visi ramiai miegos

gražinkim visus į vaikų namus ir visi ramiai miegos portretas
kol jie tyliai marinuojami vaikų namuose, niekam netrukdė, yra ir dabar pilni. Kur vaikus prižiūri pagal darbo laiką, vaikai neturi prie ko prisirišti, nėra kas slaugo juos ligoninėse ir ten už vaiką moka labai daug ir vaikui mažai naudos.

Jonas

Jonas portretas
Su vanago kaulais prikele pokario lietuviu nacionalinius bruozus ; skusti ,kirsinti kaimynus ( sis bruozas valstybinio lygio).

Mociute

Mociute portretas
Net nejauku skaityti tuos skaicius ,kiek paimta vaiku.kiek globejams atiduota., kiek sen, kiek ten .rusiuoja ,kaip kokias prekes ,o uz tu saltu skaiciu kiek asaru ir siaubo vidam gyvenimui,Stai ,kas yvyksts ,kai tokio svarbaus ir atsakingo darbo imasi bet kas .ir tam bet kam suteikiama visiska veiksmu laisve.Savo salyje zmones priversti gyventi baimeje .nes visi tevai jau is anksto apkaltinti skriaudikais ir zudikais .
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių