Teismas atmetė tris vaikus suvažinėjusio S.Pauliko skundą

Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) penktadienį atmetė tris vaikus Skuodo rajone suvažinėjusio buvusio policininko Sauliaus Pauliko kasacinį skundą.

S.Paulikas prašė panaikinti anksčiau bylas nagrinėjusių teismų nuosprendžius ir jo atžvilgiu priimti išteisinamąjį nuosprendį.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Šią bylą LAT nagrinėjo rašytine tvarka, nedalyvaujant bylos pusėms ir jų atstovams.

Praėjusių metų gruodį Klaipėdos apygardos teismas iki 9 metų laisvės atėmimo sušvelnino bausmę tragedijos Skuodo rajone Aleksandrijoje kaltininkui buvusiam policijos patruliui S.Paulikui ir gerokai sumažino žuvusių vaikų šeimoms priteistą neturtinę žalą. Prieš tai S.Paulikui buvo skirta didžiausia galima bausmė - 10 metų laisvės atėmimo.

Teismo sprendimu žuvusiųjų šeimoms S.Paulikas turi sumokėti po 150 tūkst. litų - iš viso 450 tūkst. litų. Žemesnės instancijos teismas nukentėjusiesiems buvo priteisęs 3 mln. litų, kiekvienai nukentėjusiai šeimai - po milijoną.

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad kitam nuteistajam, taip pat patruliui Mantvydui Kringeliui skirtos bausmės (1 metų ir 6 mėnesių) vykdymas turi būti atidėtas. Jei nuteistasis gerai elgsis laisvėje, pataisos namų jis išvengs.

M.Kringelis nuteistas už tai, kad paliko be pagalbos bejėgius vaikus. Jis važiavo automobilyje kartu su S.Pauliku.

Patrulio S.Pauliko vairuojamas automobilis BMW 524 2007 metų lapkričio 7 dieną vidury baltos dienos įsirėžė į iš mokyklos einančių vaikų būrelį. Du dešimtmečiai Aleksandrijos pagrindinės mokyklos ketvirtokai mirė avarijos vietoje. Dar vienas dešimtmetis su sunkiais sužalojimais pateko į gydymo įstaigą, tačiau medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Avarijos kaltininkas iš įvykio vietos pabėgo, jį kitos dienos rytą į policiją atlydėjo tame pat komisariate policininku dirbantis vyresnysis brolis Giedrius. Vėliau jis pats pasitraukė iš pareigų, paaiškėjus, kad brolį po avarijos slėpė viešbutyje Klaipėdoje.

Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad tą dieną S.Paulikas su draugais pietaudamas Aleksandrijos kavinėje "Gintagnė" vartojo alkoholį. Teisme pavyko įrodyti, kad Skuodo patrulis vairavo neblaivus, nors jo kraujo ir šlapimo mėginiuose alkoholio nebuvo rasta.

Pats buvęs policininkas teisme tikino važiavęs blaivus, o esą avarija įvyko, kai jis bandė išvengti susidūrimo su kitu į kelią išbėgusiu vaiku.

Tragedija sukrėtė ne tik visuomenę, bet ir aukščiausius šalies vadovus. Per visą Nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje nebuvo įvykdytas nė vienas toks nusikaltimas, kuriuo gyvybė būtų atimta net trims mažamečiams vaikams.

Po šio įvykio iš postų pasitraukė tuometinis policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius ir vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

S.Paulikas atlieka jam skirtą laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose Vilniuje, Sniego gatvėje.


Šiame straipsnyje: saulius paulikasAleksandrija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių