Teismas patenkino Vyriausybės atstovės D.Kerekeš prašymą

Po perversmo Klaipėdos rajono valdžioje teismas įpareigojo tarybą pakeisti komitetų sudėtis, nes juose pažeistos valdančiųjų ir opozicijos proporcijos.

Vyriausybės atstovo apskrityje tarnyba dar vasario mėnesį kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą dėl įpareigojimo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą pakeisti komitetų sudėtis.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas prašymą tenkino. Ir įpareigojo Klaipėdos rajono tarybą per vieną mėnesį nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pakeisti Savivaldybės komitetų sudėtis.

Pernai po politinių jėgų perdalijimo Klaipėdos rajone, metų pabaigoje Taryboje pasiskelbusi opozicija pareiškė pretenzijas dėl vietų pasidalijimų komitetuose.

„Turėjo būti peržiūrimos komitetų sudėtys, nes pagal Vietos savivaldos įstatymą turi būti laikomasi daugumos-mažumos atstovavimo principo. Parašėme teikimą.  Ir opozicija teikė projektą dėl komitetų sudėčių pakeitimo. Bet meras pareiškė, kad viskas yra gerai ir jis nemato pagrindo vykdyti teikimo, todėl kreipėmės į teismą“, – tvirtino Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš.

„Mes esame 14 tarybos narių valdančiųjų, opozicijos – 13, tad penkiuose komitetuose turime daugumą, o Kaimo reikalų komitete daugumą sudaro opozicija. Lygiai taip buvo prieš valdžios pasikeitimą. Tuomet mes šito proporcijų pasidalijimo komitetuose neskundėme, bet dabar naujoji opozicija dėl to kreipėsi į Vyriausybės atstovę apskrityje, ji – į teismą. Mes turime kitokią nuomonę, manau teismas viską išaiškins“, – savo nuostatų laikėsi Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas.

Teismas išaiškino, kad Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą sudaro 27 nariai. 11 tarybos narių pasiskelbė opozicija, 16 liko daugumoje, tačiau vienas jų – meras, negali būti  komiteto nariu. Anot Teismo, komitetai turėjo būti suformuoti išlaikant daugumos ir mažumos atstovavimo santykį 11:15. Tai yra komitetai, kurių sudėtyje yra 5 nariai, 3 turi būti iš valdančiųjų, 2 – iš opozicijos. O komitetas, kurio sudėtyje 6 nariai, 3 valdantieji, 3 iš opozicijos.

Teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs. Savivaldybė turi teisę jį apskųsti apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių