Tėvai nori atgauti pinigus

Šiuo metu mokestis už mokslą Klaipėdos Vydūno gimnazijos pradinukams siekia beveik 38 eurus mėnesiui. Dalis tėvų norėtų susigrąžinti įmokas už tą laiką, kai mokytojams streikuojant pamokos nevyko. Šis klausimas tėvų prašymu buvo nagrinėjamas uostamiesčio tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitete.

Kainuoja nepigiai

Papildomos meninės veiklos, kurios privalomos visiems Vydūno gimnazijos mokiniams, tėvams atsieina nuo 8 iki 37,95 euro. Mokyklos internetiniame tinklalapyje skelbiama, kad didžiausias mokestis tenka pradinukams – 37,95 euro, 5–8 klasių mokiniams – 17 eurų, vyriausiems gimnazistams – 8 eurai mėnesiui.

Mokesčiai už mokslą mokami dešimt mėnesių, nuo rugsėjo 1-osios iki birželio 30-osios imtinai.

Sumos nemenkos, todėl, prasidėjus neterminuotam mokytojų streikui, tėvams kilo tam tikrų klausimų.

Ar šie turėjo remti mokyklą ir tada, kai vaikams nevyko nei pamokos, nei papildomi užsiėmimai?

Nusprendė patys tėvai?

Pasak Vydūno gimnazijos direktoriaus Arvydo Girdzijausko, dar lapkričio 15-ąją posėdžiavęs tėvų komitetas vienbalsiai nutarė palaikyti mokytojų streiką bei nereikšti pretenzijų dėl mokesčių už papildomas paslaugas ir streiko metu nevykstančių užsiėmimų.

Tėvai taip pat pritarė sutaupytas lėšas panaudoti mokyklos bendruomenės reikmėms, mokymo priemonėms ir ugdymo procesui gerinti. Ir iki šiol nė vienas tėvų dėl to į direktorių esą nesikreipė.

"Klausėme tėvų, ką jie galvoja apie tai. Jie nutarė vieningai palaikyti mokytojus. Tokią nuomonę aš ir turiu. Kai bus priimtas sprendimas, tada ir žiūrėsime, kol kas manęs niekas su juo nesupažindino. Galbūt politikai ar valdininkai turi savo nuomonę", – svarstė A.Girdzijauskas.

Direktorius teigė, kad oficialiai mokykloje streikas dar nenutrauktas, tačiau visi mokytojai, išskyrus vieną, sugrįžo į darbą.

Tėvų prašymu miesto tarybai siūloma keisti apmokestinimo tvarką Vydūno gimnazijoje, papildant nemokančiųjų už paslaugas eilutę dviem punktais.

Šiuo metu mokslas šioje mokykloje nekainuoja šeimoms, gaunančioms socialinę paramą. Siekiama, kad mokėti nereikėtų ir tais atvejais, jei mokinys nesinaudoja teikiamomis paslaugomis dėl ligos arba mokyklai nevykdant ugdymo veiklos.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, į sprendimo projektą prašoma įtraukti ir lapkričio–gruodžio mėnesiais vykusį streiką, kad būtų galima neimti iš tėvų mokesčio ir už šį laikotarpį.

Mokestis sukėlė nuostabą

Šis klausimas ketvirtadienį buvo pristatytas Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariams.

Komiteto pirmininko pavaduotoja Lina Skrupskelienė atkreipė dėmesį, kad tris vaikus auginantiems tėvams šis mokestis apskritai yra labai didelis.

"Kai reikia sumokėti už tris vaikus, tai ta suma prilygsta vos ne privačiai mokyklai. Klausimas, ar iš tikrųjų galima taip taikyti mokestį ne tik 1–4 klasių mokiniams? Ar tėvai tikrai privalo mokėti, net jei vaikas ir nelanko meninio ugdymo užsiėmimų? Galbūt vaikas eina į užsiėmimus kitose įstaigose. Tai už ką tada moka tėvai?" – stebėjosi L.Skrupskelienė.

V.Kazakauskienės žodžiais, tokie yra miesto tarybos patvirtinti Vydūno gimnazijos nuostatai.

"Galiu pasakyti savo asmeninį pavyzdį, mano sūnus pradėjo sportuoti ir nebenorėjo groti pianinu, tačiau privalėjo tai daryti. Iš surenkamų mokesčių mokamas atlyginimas mokytojams, kurie teikia tą paslaugą. Mokyklos nuostatuose parašyta, kad vaikai privalo lankyti menines veiklas. Šiandien tvarka yra tokia. Galbūt reikėtų peržiūrėti tuos dalykus", – samprotavo V.Kazakauskienė.

Jei miesto taryba pritars, tėvams už vaikų mokslą Vydūno gimnazijoje nereikės mokėti tais atvejais, kai mokinys nesinaudos paslaugomis dėl ligos arba pati gimnazija neveiks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokamas mokslas

Mokamas mokslas portretas
prieštarauja LR Konstitucijai. Tuos sukčius sugalvojusius tokį pasipelnymą reikia griežtai bausti. Tik mūsų nušiurusioje valstybėje nėra kam

manau

manau portretas
Vydūno gimnazijoje per daug lupikaujama.

Aš portretas
Galima rinktis ir kitą mokyklą, kurioje nėra mokesčio. Juk stodami visi pasirašo sutartį. Pagarbiai
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių