Tikslas – taupus ir tvarkingas namas

Bendrijos "Spindulys" nariai džiaugiasi, kad jų namai tampa gražesni, energiškai efektyvesni ir saugesni. Laiptinėse keičiami langai, atnaujinami šilumos mazgai, šildymo sistema, elektros instaliacija, remontuojami balkonai.

Sąstingį pakeitė veiksmai

Prieš maždaug 20 metų įkurta daugiabučių namų savininkų bendrija "Spindulys" administruoja 20 pastatų. Šie išsidėstę ne viename rajone, o išsimėtę po miestą – Vytauto, Ligoninės, J.Janonio, Sportininkų, Klevų gatvėse.

Kai kurie bendrijos nariai teigė, kad ilgą laiką namuose vyravo sąstingis – nebuvo organizuojami rimtesni atnaujinimo darbai. Tačiau prieš dvejus metus, kai bendrijos pirmininkės pareigas pradėjo eiti Nina Jankūnienė, situacija pasikeitė kardinaliai.

Vienas seniausių Ligoninės g. 7 namo gyventojas Valerijus Gapaniukas džiaugėsi, kad pagaliau viskas pradėjo judėti į priekį. Laiptinėje buvo pakeisti langai, iš dalies atnaujinta šildymo sistema.

"Mūsų namas pastatytas prieš beveik 55 metus. Per šį laiką nelabai kas jame buvo daryta. Džiaugiamės, kad dabar padėtis pasikeitė. Vyko susirinkimai, apsisprendėme, kokius darbus būtina atlikti, ir įgyvendiname šį planą", – pasakojo vyras.

Pasak V.Gapaniuko, gyventojai jaučia darbų naudą. Iš dalies atnaujinus šildymo sistemą, vyro gaunamos sąskaitos už šildymą sumažėjo 50 proc.

"Kai išsimokėsime už šiuos darbus, planuojame atnaujinti namo elektros instaliaciją. Po truputį namas taps gražus ir tvarkingas", – pabrėžė gyventojas.

Problemas sprendžia operatyviai

V.Gapaniukas džiaugėsi iniciatyvia, veiklia, darbui atsidavusia bendrijos pirmininke. Pasak gyventojo, atnaujinant šildymo sistemą, ji nuolat kontroliavo, kaip vyksta darbai.

"Pirmininkei gali skambinti, ištikus bet kokiai bėdai. Viską padės išspręsti", – teigė V.Gapaniukas.

Vyrui pritarė ir J.Janonio g. 18 namo, kuris taip pat priklauso bendrijai "Spindulys", gyventoja Loreta Suzimova. Ji pabrėžė, kad pirmininkė operatyviai reaguoja į gyventojų prašymus, bėdas.

"Reikėjo atnaujinti elektros instaliaciją, suremontuoti sugriuvusius laiptus, namo lietaus nutekėjimo sistemą, darbai operatyviai suorganizuoti. Problemų buvo kilę ir dėl greta esančio namo kanalizacijos – nuotekos tekėjo į kiemą. Ši bėda pirmininkės dėka ir pašalinta. Ji net šalia esančios mokyklos mokinius, kurie ateina gaujomis rūkyti prie laiptinės durų, vaiko. Eina, kalbasi, barasi, aiškina jaunuoliams, kad taip elgtis negalima", – pasakojo moteris.

Pasisako už etapinę renovaciją

Anot N.Jankūnienės, bendrijai "Spindulys" priklausantys namai yra seni ir labai skirtingi, tad juose kyla ir labai įvairių problemų, kurias reikia spręsti.

"Organizuojame ir privalomuosius, avarinius darbus, kurių atidėlioti negalima, ir planinius. Stengiamės palaikyti kuo artimesnį kontaktą su gyventojais, įsiklausyti į jų pageidavimus, lūkesčius, norus. Gyventojų prioritetai ir poreikiai skiriasi. Vieni nori atnaujinti šilumos mazgą, kiti – remontuoti balkoną", – tvirtino pirmininkė.

N.Jankūnienė teigė, kad pastaruoju metu administruojami namai po truputį atnaujinami. Dauguma bendrijos narių pasisako už etapinę renovaciją.

Atliekami tie darbai, kurie namui reikalingiausi dabar ir daro jį energiškai efektyvesnį bei saugesnį. Dalyje bendrijos "Spindulys" prižiūrimų namų jau pakeisti laiptinės langai, šilumos mazgai, vamzdynai, atnaujinta elektros instaliacija.

"Dauguma gyventojų nori atsinaujinti po truputį. Už visišką pastato renovaciją pasisako maža dalis. Žmonėms patogiau, kai darbai atliekami palaipsniui. Esame sudarę reikalingiausių darbų sąrašus. Vienus atliekame, žmonės išsimoka, tada imamės kitų", – aiškino pirmininkė.

Bendrijos vadovė pabrėžė, kad, organizuojant darbus, stengiamasi, jog konkursuose dalyvautų kuo daugiau įmonių, o gyventojai sulauktų geriausio pasiūlymo kainos ir kokybės atžvilgiu.

Suteikia visą informaciją

Anot N.Jankūnienės, dabar svarbiausias ir sunkiausias uždavinys prižiūrimuose namuose pakeisti naujais susidėvėjusius vamzdynus, kanalizacijos stovus, šilumos mazgus.

"Organizuojant šiuos darbus, pasitaiko, kad kyla gyventojų nepasitenkinimas, nes nukenčia jų būstų sienos, o nemažai žmonių yra pasidarę remontus. Tačiau, jei šie darbai nebus atlikti, ateityje kils rimtesnių problemų", – įspėjo pirmininkė.

N.Jankūnienė džiaugėsi, kad dalis bendrijos narių labai iniciatyvūs ir patys kreipiasi dėl darbų, kuriuos reikia atlikti name, aktyviai dalyvauja susirinkimuose, padeda įveikti iškilusias bėdas.

Kitiems reikia parodyti problemą ir siūlyti ją spręsti. Dalį gyventojų imtis remonto paskatina kaimynų pavyzdys. Viename name buvo sumontuotas naujas šilumos mazgas.

Šalia esančio namo gyventojai tvirtino, kad palauks, kol baigsis šildymo sezonas, pažiūrės, įvertins, kiek pavyko sutaupyti kaimynams, ir tada apsispręs, ar imtis darbų.

Pasitaiko ir viskuo besipiktinančių žmonių, tačiau dažniausiai taip elgiasi tie, kurie nedalyvauja susirinkimuose, nesidomi, kas vyksta name.

"Turime kiekvieno susirinkimo protokolus ir visada galime pažiūrėti, ar žmogus dalyvavo, kaip balsavo. Gyventojams stengiamės suteikti visą informaciją. Kabiname ją skelbimų lentose, pateikiame kartu su sąskaitomis, norintiesiems siunčiame elektroniniu paštu. Paklausti dominančių dalykų bendrijos nariai gali ir telefonu. Palaikyti stipresnį ryšį su gyventojais padeda ir išrinkti namų atstovai", – pabrėžė pirmininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventojas

gyventojas portretas
renovuotu ir daugiau,bet despotai sugalvoja visokius projektus, kurių nereikia, bet jiems reikalingi otkatai .taip išauga dideli pinigai, kurių gyventojai neturi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių