Tobulam patiekalui – slaptasis R. Ščesnavičiaus ingredientas

Vienas garsiausių šalies virtuvės šefų naują savo gyvenimo iššūkį, susiejusį jį su Klaipėda, vadina tiesiog dar vienu kulinariniu projektu. Tad nors restorano "Meridianas" virtuvės vairą perėmusiam Robertui Ščesnavičiui čia teko startuoti beveik nuo nulio, pašnekovas patikino, jog jam tai – ne naujiena.

Naujas – ne vien meniu

Daugiau nei keturiasdešimties metų darbo patirtį R.Ščesnavičius kaupė ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Olandijoje, kitose užsienio šalyse.

Prieš kurį laiką kartu su visa šeima nuosavą restoranų verslą Kaune plėtojęs charizmatiškasis kulinaras šypsosi – nors šis nemažai energijos ir jėgų pareikalavęs etapas taip pat užsibaigė, tačiau, regis, ramus gyvenimas jam negresia.

Tad kuo gi suviliojo Klaipėda? Pašnekovas atviras – įtikino ne tik "Meridiano" restorano valdytojų požiūris bei planai. Ko gero, apsisprendimui įtakos turėjo ir paties restorano, veikiančio legendiniame uostamiesčio burlaivyje, išskirtinumas, kurį neabejotinai kuria ir solidus, iki smulkiausių detalių išieškotas interjeras.

Bemaž prieš du mėnesius "Meridiano" virtuvėje ėmęs šeimininkauti R.Ščesnavičius pradėjo nuo kertinių dalykų – tai yra restorano lankytojai šiandien jau gali įvertinti ir šefo sukurtą meniu, ir jo naujai suburtos komandos darbą.

Ne kopijuoti, o kurti

Nors, kaip ir daugelis sričių, kulinarija veikiama tam tikrų mados tendencijų, o technologijos nuolat tobulėja, R.Ščesnavičius įsitikinęs, jog vienos svarbiausių vertybių išlieka paties virėjo kūrybiškumas, savitas braižas.

Būtent šios savybės lietuviui pelnė ir tituluotų užsienio kolegų pripažinimą.

"Kai tik atsiranda koks nors įdomus restoranas, kuris galiausiai tampa populiarus, netrukus kažkas ima jį kopijuoti. Gal net ne iš blogos valios – turbūt noras pakartoti gerus dalykus kyla savaime", – juokais svarstė pašnekovas.

R.Ščesnavičius pripažino, jog nuolatinės naujų skonių derinių, receptūrų paieškos jam suteikia begalinį kūrybinį malonumą. Ir, kas be ko, profesinį pranašumą – virtuvės šefas patyrė, jog jo darbai ilgainiui taip pat tampa kopijavimo objektu.

Kita vertus, pašnekovas įsitikinęs, kad išties tobulam patiekalui, be kokybiškų produktų, tinkamo jų tarpusavio "sąskambio" bei virėjo profesionalumo, būtinas ir dar vienas labai svarbus ingredientas.

"Kai kurie sako, kad patiekalas turi būti gaminimas su meile. Aš to nevadinu meile. Veikiau tai – tam tikra energija, kurią gamindamas turi "transliuoti". Tiesiog reikia nuolatos nuteikti save, galvoti apie tai, kad gamini labai skanų, nuostabų patiekalą", – atskleidė garsusis virtuvės šefas.

Įžvelgia nemažai snobizmo

Itin burokėlius, ankštines daržoves mėgstantis R.Ščesnavičius tvirtino, jog iš esmės produktų, kurių nevalgytų, netoleruotų, nėra.

Nors su tokiais atvejais savo darbinėje aplinkoje virtuvės šefui vis dėlto tenka susidurti, anot pašnekovo, virėjui negali egzistuoti netoleruotini produktai, nes tai yra vienas svarbiausių jo darbo instrumentų.

"Turbūt visi mes vaikystėje nemėgome vienokio ar kitokio maisto, tačiau iš tokių dalykų išaugama. Manau, kad kažkokių atskirų produktų netoleravimas yra liga, tai kalba apie tam tikrus psichologinius dalykus", – mano virtuvės šefas.

Panašiai, nevyniodamas žodžių į vatą, R.Ščesnavičius kalba ir apie vegetarizmo ar veganizmo idėjų puoselėtojus.

"Pažiūrėkite, kaip protingai elgiasi gyvūnai. Jie neeksperimentuoja, nesiblaško. Bet žmogui vis kažkas negerai, jis vis kažkuo nepatenkintas, ima ir sugalvoja, kad nebevalgys mėsos ar dar kažko. Suprantama, jei kamuoja kažkokios ligos, sveikatos problemos. Tačiau sveikas žmogus turi vartoti įvairų maistą, ir tuos pačius riebalus. Tik, žinoma, viskam turi būti saikas", – šypsojosi garsusis virtuvės šefas.

Tai kur gardžiausi cepelinai?

Pašnekovas tikino pats neturįs jokių fobijų – pasitaiko, jog tenka užkrimsti ir bulvių traškučių, ir kitokio greitmaisčio.

Neabejingas R.Ščesnavičius ir mūsų tautinei virtuvei, tik pastebi, jog populiariausių tradicinių patiekalų kokybė jį neretai nuvilia net specializuotuose šalies maitinimo įstaigose.

Bulvių tarkių pusgaminiai, prastos mėsos įdaras – išlavintas virtuvės šefo gomurys bemat identifikuoja, kokiais būdais užeigos bando sutaupyti, siekdamos valgytojus privilioti kuo labiau konkurencingomis kainomis.

"Bet aš žinau, kur gaminami iš tiesų geri cepelinai, – šypteli pašnekovas, o paprašytas atskleisti paslaptį, tik nusijuokia: – Pas mane!"

Ar taip yra iš tiesų, regis, klaipėdiečiai taip pat galės įsitikinti netrukus, mat šį vieną populiariausių tautinės virtuvės patiekalų R.Ščesnavičius planuoja įtraukti į restorano "XIX amžius", kurio veikla taip pat rūpinasi "Meridiano" operatoriai, dienos pietų meniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas gyvenu pries meridiana

jonas gyvenu pries meridiana portretas
nezinau ko varot ant to roberto matyt pasazas negali susitaikyti kad nesugebejo tureti zmoniu tada paziuriu per langa zmoniu pilna net vietu nera o prie fridriho tik zuvedros skraidydavo ant tuscio denio vaizdas kuri matau dabar pats kalba uz save nebukite zmones pavydus kitu sekmei.

Sefas

Sefas portretas
Senai buvo aisku kad i pensija reikia scesnaviciui.Nesmones daro suktinukus visokius gedingus 1976 metu.Berneliu gamybos vadovu jam tik ir dirbt.Uzleisk vieta jaunimui seneli.Eik pailsek

Aš portretas
Pilnai sutinku su "kliento" nuomone! Taikliai. Esu ne kartà buvus Meridiane, kuomet ji valde pasazas - kiekviena detale buvo apgalvota, maistas ir aptarnavimas isskirtinis. Buvau nuejes ir dabar - vaikai laksto, aptarnavimo kultura 0, maistas - pakeles ir dar klaikiau. Gaila, kad tokios vietos valdymas buvo atiduotas tokiems neprofesionaliems darbuotojams.... Gaila, kad savininkas arba to nemato arba nenori matyti....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių