- Lina Bieliauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas garsiausių šalies virtuvės šefų naują savo gyvenimo iššūkį, susiejusį jį su Klaipėda, vadina tiesiog dar vienu kulinariniu projektu. Tad nors restorano "Meridianas" virtuvės vairą perėmusiam Robertui Ščesnavičiui čia teko startuoti beveik nuo nulio, pašnekovas patikino, jog jam tai – ne naujiena.
Naujas – ne vien meniu
Daugiau nei keturiasdešimties metų darbo patirtį R.Ščesnavičius kaupė ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Olandijoje, kitose užsienio šalyse.
Prieš kurį laiką kartu su visa šeima nuosavą restoranų verslą Kaune plėtojęs charizmatiškasis kulinaras šypsosi – nors šis nemažai energijos ir jėgų pareikalavęs etapas taip pat užsibaigė, tačiau, regis, ramus gyvenimas jam negresia.
Tad kuo gi suviliojo Klaipėda? Pašnekovas atviras – įtikino ne tik "Meridiano" restorano valdytojų požiūris bei planai. Ko gero, apsisprendimui įtakos turėjo ir paties restorano, veikiančio legendiniame uostamiesčio burlaivyje, išskirtinumas, kurį neabejotinai kuria ir solidus, iki smulkiausių detalių išieškotas interjeras.
Bemaž prieš du mėnesius "Meridiano" virtuvėje ėmęs šeimininkauti R.Ščesnavičius pradėjo nuo kertinių dalykų – tai yra restorano lankytojai šiandien jau gali įvertinti ir šefo sukurtą meniu, ir jo naujai suburtos komandos darbą.
Ne kopijuoti, o kurti
Nors, kaip ir daugelis sričių, kulinarija veikiama tam tikrų mados tendencijų, o technologijos nuolat tobulėja, R.Ščesnavičius įsitikinęs, jog vienos svarbiausių vertybių išlieka paties virėjo kūrybiškumas, savitas braižas.
Būtent šios savybės lietuviui pelnė ir tituluotų užsienio kolegų pripažinimą.
"Kai tik atsiranda koks nors įdomus restoranas, kuris galiausiai tampa populiarus, netrukus kažkas ima jį kopijuoti. Gal net ne iš blogos valios – turbūt noras pakartoti gerus dalykus kyla savaime", – juokais svarstė pašnekovas.
R.Ščesnavičius pripažino, jog nuolatinės naujų skonių derinių, receptūrų paieškos jam suteikia begalinį kūrybinį malonumą. Ir, kas be ko, profesinį pranašumą – virtuvės šefas patyrė, jog jo darbai ilgainiui taip pat tampa kopijavimo objektu.
Kita vertus, pašnekovas įsitikinęs, kad išties tobulam patiekalui, be kokybiškų produktų, tinkamo jų tarpusavio "sąskambio" bei virėjo profesionalumo, būtinas ir dar vienas labai svarbus ingredientas.
"Kai kurie sako, kad patiekalas turi būti gaminimas su meile. Aš to nevadinu meile. Veikiau tai – tam tikra energija, kurią gamindamas turi "transliuoti". Tiesiog reikia nuolatos nuteikti save, galvoti apie tai, kad gamini labai skanų, nuostabų patiekalą", – atskleidė garsusis virtuvės šefas.
Įžvelgia nemažai snobizmo
Itin burokėlius, ankštines daržoves mėgstantis R.Ščesnavičius tvirtino, jog iš esmės produktų, kurių nevalgytų, netoleruotų, nėra.
Nors su tokiais atvejais savo darbinėje aplinkoje virtuvės šefui vis dėlto tenka susidurti, anot pašnekovo, virėjui negali egzistuoti netoleruotini produktai, nes tai yra vienas svarbiausių jo darbo instrumentų.
"Turbūt visi mes vaikystėje nemėgome vienokio ar kitokio maisto, tačiau iš tokių dalykų išaugama. Manau, kad kažkokių atskirų produktų netoleravimas yra liga, tai kalba apie tam tikrus psichologinius dalykus", – mano virtuvės šefas.
Panašiai, nevyniodamas žodžių į vatą, R.Ščesnavičius kalba ir apie vegetarizmo ar veganizmo idėjų puoselėtojus.
"Pažiūrėkite, kaip protingai elgiasi gyvūnai. Jie neeksperimentuoja, nesiblaško. Bet žmogui vis kažkas negerai, jis vis kažkuo nepatenkintas, ima ir sugalvoja, kad nebevalgys mėsos ar dar kažko. Suprantama, jei kamuoja kažkokios ligos, sveikatos problemos. Tačiau sveikas žmogus turi vartoti įvairų maistą, ir tuos pačius riebalus. Tik, žinoma, viskam turi būti saikas", – šypsojosi garsusis virtuvės šefas.
Tai kur gardžiausi cepelinai?
Pašnekovas tikino pats neturįs jokių fobijų – pasitaiko, jog tenka užkrimsti ir bulvių traškučių, ir kitokio greitmaisčio.
Neabejingas R.Ščesnavičius ir mūsų tautinei virtuvei, tik pastebi, jog populiariausių tradicinių patiekalų kokybė jį neretai nuvilia net specializuotuose šalies maitinimo įstaigose.
Bulvių tarkių pusgaminiai, prastos mėsos įdaras – išlavintas virtuvės šefo gomurys bemat identifikuoja, kokiais būdais užeigos bando sutaupyti, siekdamos valgytojus privilioti kuo labiau konkurencingomis kainomis.
"Bet aš žinau, kur gaminami iš tiesų geri cepelinai, – šypteli pašnekovas, o paprašytas atskleisti paslaptį, tik nusijuokia: – Pas mane!"
Ar taip yra iš tiesų, regis, klaipėdiečiai taip pat galės įsitikinti netrukus, mat šį vieną populiariausių tautinės virtuvės patiekalų R.Ščesnavičius planuoja įtraukti į restorano "XIX amžius", kurio veikla taip pat rūpinasi "Meridiano" operatoriai, dienos pietų meniu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Dėl gaisro Kretingoje galima oro tarša bei draudžiamas automobilių eismas Klaipėdos gatvėje2
Dėl kilusio gaisro UAB „Imedeksa“ Kretingoje, galima oro tarša bei draudžiamas automobilių eismas Klaipėdos gatvėje. Apie tai savo feisbuko paskyroje paskelbė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius. ...
-
A. Vaitkus: politikuoti nereikėtų9
Klaipėdos savivaldybė rengiasi steigti naują Paliatyviosios pagalbos dienos centrą vaikams. Tokį centrą numatoma įkurti J. Karoso gatvėje, šalia Vaikų ligoninės, pritaikant buvusį konsultacinės poliklinikos pastatą. Kūdikių namai, kuriuos...
-
Būna ir taip: gandras jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant „Laisvės“ paminklo7
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos kieme stovintis „Laisvės“ paminklas taip patiko vienam gandrui iš Švėkšnos, kad jis jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant šio paminklo. Tačiau vieti...
-
Netoli Kaštonų gatvės gyventojai vis veisia šiukšlynus3
Netoli Kaštonų gatvės atsirado savavališkas sąvartynas, tarp šiukšlių – senos padangos ir net sofa. Atokesnėse vietose tyčia paliktas atliekas pareigingi gyventojai surenka patys, tačiau norint pašalinti stambias...
-
Kas žudo Klaipėdos senamiestį?23
Klaipėdoje jau ne vieną dešimtmetį trunka diskusijos, kaip atgaivinti senamiestį. Įvairių kadencijų politikai siūlė neįtikėtinų būdų – svajota apie tramvajų, siūlyta dalį senamiesčio uždengti kupolu, o kojas klaipantį grindin...
-
Klaipėdoje kruizinis laivas pasitiktas sningant2
Šių metų pirmąjį keleivinį laivą su prancūzų turistais Klaipėda pasitiko žiemiškai. Šiemet į mūsų uostą planuoja atvykti 53 kruiziniai laineriai – daugiau nei pernai, ketinama sulaukti iki 70 tūkst. turistų. Sugrįžt...
-
Kas balsuos referendume?11
Jau dabar prognozuojama, kad balsuojant referendume dėl dvigubos pilietybės gali būti pasiektas antirekordas. Rinkėjai nepatenkinti ne tik informacijos stoka šiuo klausimu, bet ir neregėtu prezidento rinkiminės kampanijos vangumu. Žmonės pasigen...
-
Uostamiestyje – akibrokštas: merginą nustebino pardavėjos pasiūlymas19
Kai kuriuose prekybos centruose aptarnavimas verčia linkėti permainų. Esą kai kurie parduotuvių darbuotojai su klientais bendrauja ne itin supratingai. Viename prekybos centre apsilankiusią klaipėdietę nustebino pardavėjos elgesys. Merginai papra&scar...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių2
„Northway“ inf. ...
-
Intriga darže – kažkas užkasinėja margučius?5
Viena sodininkė sunerimo, kai kelerius metus iš eilės savo darže panašiu metu pradėjo rasti po užkastą velykinį kiaušinį. Margučius kažkas vis užkasa skirtingose sklypo vietose. Daržininkė klausė – gal kas nors jai link...