Trečdalyje pajūrio sveikatos įstaigų - pažeidimai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai pernai įvertino, kaip Klaipėdos ir Palangos miestų asmens sveikatos priežiūros įstaigose laikomasi higienos normų.

Patikrinimų metu beveik trečdalyje asmens sveikatos priežiūros įstaigų nustatyti higienos normų reikalavimų pažeidimai - netinkamai atliekamas medicininių atliekų tvarkymas, daugkartinio naudojimo gaminių sterilizacija, įstaigų patalpų ir aplinkos daiktų priežiūra. Taip pat nustatyti pažeidimai, susiję su standartinių medicininių procedūrų rengimu.

Nuo 2008 m. vasario sugriežtėję medicininių atliekų tvarkymo reikalavimai iš įstaigų vadovų pareikalavo ne tik naujų darbo procedūrų sukūrimo, bet ir papildomų didelių investicijų. Dalį nustatytų pažeidimų sąlygojo lėšų stygius, nes higienos norma įsigaliojo be pereinamojo laikotarpio.

Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai buvo: pašalinus infekuotų atliekų kenksmingumą cheminėmis dezinfekcijos medžiagomis, jos buvo tvarkomos kaip buitinės atliekos, dalis įstaigų medicininių atliekų neženklino, neteisingai rūšiavo, aštriems daiktams neturėjo vienkartinių, dūriams atsparių konteinerių, darbuotojai, tvarkantys medicinines atliekas, nebuvo išklausę privalomojo higienos įgūdžių kurso, kai kuriose įstaigose buvo naudojami medikamentai su pasibaigusiu galiojimo terminu ir kt.

Ambulatoriškai atliekamų operacijų ir įvairių invazinių procedūrų apimtys didėja, todėl labai svarbu užtikrinti tinkamą naudojamų gaminių sterilizaciją. Sterilizacija - mikroorganizmų ir jų sporų sunaikinimas fizinėmis ir cheminėmis priemonėmis. Asmens sveikatos priežiūros įstaigų administracija turi užtikrinti, kad pacientai gautų saugias paslaugas.

Penktadalį visų kontrolės metu nustatytų pažeidimų sudarė pažeidimai, susiję su daugkartinio naudojimo gaminių sterilizacija. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai buvo: netaikomi cheminiai, biologiniai sterilizacijos proceso kontrolės metodai, netinkamai ženklinami sterilizuojami paketai, nevykdoma sterilizacijos sąlygų registracija ir kt.

Pažeidimai, susiję su netinkama patalpų ir aplinkos daiktų priežiūra sudarė 13 proc. visų pažeidimų. Džiugu, kad įstaigos stengiasi patalpas renovuoti ir atnaujinti inventorių, tačiau nereikėtų pamiršti, kad, siekiant gerinti pacientų aptarnavimo sąlygas, nereikėtų pamiršti ir darbuotojų.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigų aplinka turi būti saugi pacientui bei ergonomiška darbuotojui. Personalui turi būti numatytos buitinės ir poilsio patalpos (atskirai darbo ir asmeninių drabužių laikymui, pavalgymui, poilsiui), vietos ar patalpos valymo inventoriaus laikymui, užtikrintas minimalus plotas vienai lovai, inventoriaus paviršiai pritaikyti valymui ir dezinfekcijai.

Nors sveikata - brangiausias žmogaus turtas ir medikai tai žino, tačiau savo sveikatą pasitikrinti pamiršta - apie 6 proc. medikų sveikatos patikrinimo dokumentų darbo vietoje neturėjo.

Siekiant užtikrinti saugių paslaugų teikimą, visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose turi būti parengti standartinių procedūrų aprašymai, nustatytos darbuotojų sužeidimų aštriais daiktais, kitų mikrotraumų ar incidentų pranešimo, registravimo ir poveikio sveikatai stebėjimo bei profilaktikos taisyklės, nustatyta darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, tvarka. Daugiau nei trečdalis įstaigų šių dokumentų nebuvo parengusios arba jie neatitiko realios situacijos, kadangi, pasikeitus dezinfektantams, nepakoreguoti higienos (dezinfekcijos) planai.

Patikrinimų metu dalis asmens sveikatos priežiūros įstaigų aplinkos daiktų paviršiams dezinfekuoti naudojo priemones, neturinčias biocidų autorizacijos liudijimų. Nustatyta, kad įstaigos, įsigydamos dezinfekcines priemones, nereikalauja, kad tiekėjas pateiktų priemonės naudojimo instrukcijos, informacijos apie biocido autorizaciją bei saugos duomenų lapų, todėl dezinfekcijos priemonės dažnai būna naudojamos ne pagal gamintojo nurodytą paskirtį.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos administracija turi užtikrinti, kad darbuotojai, kurių darbas susijęs su cheminių medžiagų naudojimu būtų susipažinę su jų naudojimo instrukcijomis bei informacija, pateikta pavojingos cheminės medžiagos saugos duomenų lape.

Už visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymą trylikos įstaigų atsakingiems darbuotojams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai ir skirtos piniginės baudos. Šie sprendimai buvo priimti, įvertinus teikiamų paslaugų riziką pacientų sveikatai.

Patikrinimo metu iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų buvo pareikalauta pateikti informaciją apie tai, kokių numatoma imtis priemonių, siekiant užtikrinti tinkamą visuomenės sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų vykdymą. Visos įstaigos įsipareigojo nustatytus pažeidimus pašalinti bei nurodė jų pašalinimo terminus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių