Trys parodos – trys požiūriai – vienas pasaulis

Vienas ryškiausių Didžiosios Britanijos meno kritikų Edwardas Lucie-Smithas trečiadienį lankysis Klaipėdoje, kur vyks jo kuruojamas projektas.

Svečias ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) birželio 29-ąją klaipėdiečiams pristatys šiuolaikinio meno parodų triptiką „Trys pasauliai viename“. Trys parodos. Trys požiūriai. Vienas pasaulis.

Tarptautinis Londonas

„Šiandieninės horizontalios, tinklinės struktūros meno lauke nuolat atsiranda daugybė meno proceso centrų, kuriuos inicijuoja jaunoji menininkų karta. Jų bendruomenių koegzistavimas ir aktyvumas tampa varomuoju Londono varikliu“, – teigė E.Lucie-Smithas. Todėl Klaipėdos parodose nerasime visiems gerai pažįstamų „brendų“. Kuratorius akcentavo kylančius jaunuosius autorius, jų kūrybinę drąsą, energiją, inovatyvumą, sugebėjimą rasti savo nišą persotintoje meno rinkoje.

Tai, ką E.Lucie-Smithas išskyrė ir pristatys KKKC Parodų rūmuose, galima pavadinti keliais esminiais Londono margo ir eklektiško šiuolaikinio meno pasaulio fragmentais. „Trys pasauliai viename” – tai trys parodos: „Tarptautinis Londonas“, „Polemiškai maža“ ir „Naujasis Irano menas“.

Paroda „Tarptautinis Londonas“ – tai plačios ir mišrios Londone kuriančios britų ir kitų šalių menininkų bendruomenės kūryba. Jie aukštuosius meno mokslus baigę Didžiojoje Britanijoje ir jau 10–15 metų sėkmingai kuria Londone. Pristatydamas šią tendenciją, kuratorius pasirinko 13 autorių ir jų instaliacijas, fotografijas, provokatyvius videodarbus, performansus.

Polemiškai maža

Paroda „Polemiškai maža“, pasak E.Lucie-Smitho, sufokusuota į du dalykus: tapybos atgimimą Londone ir miniatiūros koncepcijos priešstatą išpūstai šiuolaikinio meno retorikai. 26 autorių ekspozicija yra parengta bendradarbiaujant su Londono kuratoriumi, galerininku Zavieru Ellisu. Atlikdamas tradicinės disciplinos sampratos reviziją, E.Lucie-Smithas klausia: „Ar tapybos miniatiūroje idėja gali būti įgyvendinta ne mažiau įtaigiai ir konceptualiai, nei didelio formato paveiksle ar šiuolaikinių medijų kūrinyje?“

Pasak lietuviškosios „Polemiškai maža“ parodos dalies kuratoriaus menotyrininko Igno Kazakevičiaus, Lietuvoje tapybos ir miniatiūros derinys yra tolygus kičui, eskizui, sumažintai didelio paveikslo versijai. Retas tapytojas sąmoningai tapo miniatiūras, o dar rečiau tapybos miniatiūras galima pavadinti šiuolaikinio meno kūriniais. Todėl kvestionuoti miniatiūros koncepciją buvo pakviesti ne tik tapybos, bet ir fotografijos, garso, piešinio medijas naudojantys autoriai.

Parodoje dalyvauja Gytis Skudžinskas, Juozas Laivys, Laisvydė Šalčiūtė, Mindaugas Bumblys, Arturas Bumšteinas, Andrius Zakarauskas, Žygimantas Augustinas.

Naujasis Irano menas

Pristatydamas parodą „Naujasis Irano menas“, E.Lucie-Smithas jį įvardijo kaip varomąją Vidurio Rytų meno jėgą ir pastebėjo, kad Londone itin sparčiai auga susidomėjimas Vidurio Rytais. Projekte dalyvaujantys fotomenininkai buvo atrinkti pernai pirmojo atviro, feisbuke įvykusio Irano meno konkurso „Persbook“ metu. Jų darbuose apstu antropologinio dvilypumo, tarp Rytų ir Vakarų kultūrų besiblaškančio žmogaus įvaizdžių. Socialinių grupių, politinės, šeimos, asmeninės ir visuomeninės laisvės metaforos perteiktos vizualizuojant žmogaus kūną. Kūnu taip pat matuojamas ir islamiškosios vaizduojamojo meno tradicijos, šalies uždarumo laipsnis, autorių siekis peržengti kultūrines ribas, kanonus, socialinių dogmų stereotipai. Šioji paroda peržengė Irano vyriausybės cenzūros ribas ir Klaipėdą pasiekė internetu.

Ketvirtąja KKKC pristatoma Londono paralele būtų galima pavadinti „Stakistus“ . KKKC Parodų rūmuose „Stakistus“ bus galima pamatyti Londono kontekste, „Polemiškai maža“ parodoje, o „Naujojo Irano meno“ ekspozicijoje bus pristatyti Teherano grupuotės kūriniai.

Šį trijų parodų projektą birželio 29 d. 18 val. KKKC Parodų rūmuose (Aukštoji g. 1) klaipėdiečiams pristatys jo kuratoriai E.Lucie-Smithas ir I.Kazakevičius. Po vernisažo vyks Roberto Luzaro performansas.

Visos trys parodos veiks iki liepos 30-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių