Tualetas įžiebė aistras tarp politikų

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai už apsilankymą tualete, esančiame Pirmojoje Melnragėje, Kopų gatvėje, turės mokėti dvigubai daugiau. Šiek tiek pabrangs ir vizitas duše. Šis klausimas tarp miesto tarybos narių įžiebė aštrias diskusijas.


 

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai už apsilankymą tualete, esančiame Pirmojoje Melnragėje, Kopų gatvėje, turės mokėti dvigubai daugiau. Šiek tiek pabrangs ir vizitas duše. Šis klausimas tarp miesto tarybos narių įžiebė aštrias diskusijas.

Siūlė neimti mokesčio

Tualeto ir dušo paslaugų nauji tarifai buvo tvirtinami ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje.

Iki šiol už apsilankymą tualete buvo prašoma 0,14, o duše – 1,45 euro. Siūlyta, kad pirmoji paslauga kainuotų 0,30, o antroji 2 eurai.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė aiškino, kad apsilankymo tualete kaina didinama, nes norima ją sulyginti su kitų mieste veikiančių kainomis.

Taip pat kainų padidinimu siekta, kad veikla nebūtų tokia nuostolinga.

Tarp tarybos narių šis klausimas įžiebė aštrias diskusijas. Dalis tarybos narių siūlė, kad apsilankymas tualete būtų nemokamas. Gal tada žmonės neitų šlapintis į jūrą, kopas ir miškelius.

Taip pat politikai domėjosi, kiek kainuoja tualeto-dušo išlaikymas. I.Šakalienė tvirtino, kad jis veikia penkis mėnesius. Už jo išlaikymą sumokama beveik 8,6 tūkst. eurų per metus.

Tarybos narys Viačeslavas Titovas aiškino, kad tokią sumą galima tikrai rasti biudžete ir padaryti paslaugą nemokama. Arūno Barbšio manymu, šis tualetas yra auksinis.

I.Šakalienės manymu, padoriems žmonėms mokestis už apsilankymą tualete nėra problema ir skatinimas eiti į miškelį. Vedėja taip pat atkreipė dėmesį, kad šia tualetas yra prižiūrimas, tvarkingas.

Politikai taip pat domėjosi, kokia situacija su tualetais paplūdimiuose. I.Šakalienė pasakojo, kad pastarųjų mieste yra 55. Iš jų 23 paplūdimiuose. Penki konteineriniai tualetai buvo pastatyti pernai.

Mokamų tualetų yra trys – du mieste ir vienas Pirmojoje Melnragėje. Likę – nemokami.

Tualetas – ne išvietė

Tarybos narys Valdemaras Anužis taip pat pasisakė už nemokamą tualetą. Pasak jo, dušo kaina turėtų būti rentabili – kiek žmogus įmeta eurų, tiek ir naudojasi.

„Problema, kad tualetas veikia tik penkis mėnesius. Žmonės prie jūros važiuoja visus metus. Jų srautai didėja. Reikėtų pagerinti sąlygas paplūdimiuose. Nuvesti vandentiekį, kanalizaciją, įrengti aikšteles, kur galėtų būti dušai, tualetai, įstaigos. Šias paslaugas galėtų teikti verslininkai. Manau, kad administracija turėtų paanalizuoti tokią galimybę“, – dėstė V.Anužis.

Tačiau jo siūlymui nebuvo pritarta. Vicemerė Judita Simonavičiūtė atkreipė dėmesį, kad paplūdimyje nėra taip paprasta kasinėti ar pravesti vamzdį. Tarybos nario Vidmanto Plečkaičio nuomone, tualetas turi būti mokamas.

„Prisiminkime, kaip jie atrodė prieš dešimt metų, kai buvo nemokami. Visi buvo nudergti. Vyrams dar nieko, o ką reikėjo daryti moterims. Reikia, kad tualetas būtų toks, jog būtų malonu ateiti daryti gamtinių reikalų. Pas mus taip gali būti tik mokamuose“, – dėstė tarybos narys.

Pasak vicemerės Juditos Simonavičiūtės, tualetas yra kultūros dalis.

„Yra tualetai ir išvietės. Kiekvienas pasirenka. Aš norėčiau eiti tualetą, nesvarbu, kad jis mokamas. Jei nenori mokėti, užsidėk „pampersą“ ir vaikščiok po miestą“, – teigė vicemerė.

Politikams pasidarė gėda

Tarybos narys Vytautas Čepas tvirtino, kad jam gėda, kad tiek laiko diskutuojama apie tokius dalykus.

„Šlapinimasis ir tuštinimasis yra politinis klausimas, kai tą darai prie Kremliaus ar prezidentūros. Nuo kada šlapinimąsi paverčiame politika? Ar tai politinis klausimas? Siūlau administracijai duoti teisę apsispręsti, koks turėtų būti tarifas“, – dėstė politikas.

A.Šulcui diskusija taip pat prailgo: „Pasižiūrėkime, apie ką kalbame“. Vicemeras atkreipė dėmesį, kad Briuselyje apskritai nėra viešųjų tualetų. Ten gali užeiti į kavinę ir atlikti reikalus nemokamai.

„Lietuvoje tualetai turi būti visose prekybos centruose. Jie turi būti atviri žmonėms. Tačiau realiai jie yra tik didžiuosiuose prekybos centruose. Reikėtų pasitelkti atitinkamas institucijas, kad atkreiptų dėmesį į tokius dalykus. Tada problema būtų išspręsta“, – tvirtino vicemeras.

Politikai taip pat atkreipė dėmesį, kad reikia džiaugtis, jog pliažuose turime vandenį.

„Lietuva nenori prileisti žmonių prie jūros, o kai prileidžia verčia bėgti į jūrą“, – teigė vicemeras.

Tarybos nario Audriaus Vaišvilos nuomone, siūloma per didelė kaina dušui – 2 eurai. Užtektų 1,50 euro: „Vokietijoje apsilankymo duše kaina svyruoja nuo 1 iki 1,30 euro. Didžiausia 1,50. Siūloma dviejų eurų kaina yra per didelė. Siūlyčiau 1,50 euro“.

Miesto tarybos nariai pritarė tokiam siūlymui ir patvirtino mažesnę apsilankymo duše kainą – 1,50 euro. Už vizitą tualete teks mokėti 0,30 euro, kaip ir buvo siūlyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

???  portretas
Turi būti paplūdimiuose ir mokamų ir nemokamų WC. Laisvė rinktis. 0 mieste jų nereikia. Yra parduotuvėse, kavinėse, viešbučiuose nemokamų tualetų.. Iš namų reikia išeiti irgi gal susitvarkius gamtinius reikalus...Rado mat miesto taryba problemą.

mb

mb portretas
Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė aiškino, kad apsilankymo tualete kaina didinama, nes norima ją sulyginti su kitų mieste veikiančių kainomis. Taip pat kainų padidinimu siekta, kad veikla nebūtų tokia nuostolinga..... tuom mes pasieksime,kad visos kopos ir krumynai bus nusaikioti,ir niekas ten nebevaziuos....lazda turi du galus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių