Tūkstančiui uostamiesčio bedarbių – 3 mln. litų

3 tūkst. litų, skiriami vienam žmogui, siunčiamam dirbti viešųjų darbų, daugelio tokių darbuotojų nejaudina. Jie nevertina laikinos darbo vietos, algos ir net drįsta darbdavius paduoti į teismą, kad šie pažeidė jų teises.

Šiemet per metus dirbti viešųjų darbų buvo pasiųsta apie 1 tūkst. klaipėdiečių. Teigiama, kad tokia priemonė padeda žmonėms integruotis į darbo rinką ar joje išlikti. Be to, tai garantuoja ir pajamas. Už viešuosius darbus mokama minimali 1 tūkst. litų  popieriuje dydžio alga per mėnesį. Įprastai žmogui  viešuosius darbus siūloma dirbti du mėnesius.

Kitąmet Klaipėdoje dirbti viešųjų darbų taip pat ketinama pasiūlyti 1 tūkst. gyventojų. Šiai programai numatyta skirti kiek daugiau nei 3 mln. litų. Didžioji dalis pinigų panaudojama darbo užmokesčiui.

Įstaiga, kuri priima žmogų dirbti viešųjų darbų, jam moka atlyginimą, tačiau visos išlaidos – ir alga, ir įmokos "Sodrai" kompensuojamos iš Darbo biržos ir savivaldybės biudžetų.

"Galima sakyti, jog darbdavys žmogų gauna už dyką. Ir daugelis įstaigų tuo labai džiaugiasi, nes visiems reikia papildomos darbo jėgos, o pinigų mokėti atlyginimus trūksta", – teigė

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Dalia Pleskovienė.

Bedarbiai dirbti viešųjų darbų siunčiami į ligonines, švietimo, socialinės priežiūros įstaigas. Įprastai jie turi tvarkyti aplinką, atlikti smulkius remonto darbus.

"Blogiausia tai, kad nepaisant visų viešųjų darbų programai numatytų pinigų, žmonės nenori dirbti. Jiems arba gėda, arba per sunku. Daugelis į darbovietes atvyksta neadekvačios būsenos.

Vienas toks, kaip įtariama, išgėręs, todėl iš darbo išvarytas darbuotojas, darbdavį net padavė į teismą, esą buvo neteisingai atleistas", – ir stebėjosi, ir baisėjosi D.Pleskovienė.

Tačiau ji patikino, jog yra ir gerų pavyzdžių – viešuosius darbus dirbančius žmones įstaigos įdarbina ir visam laikui.

"Jei žmogus nori dirbti, darbą visada gaus, o viešieji darbai gali tapti tuo tramplinu", – teigė pašnekovė.

Lapkričio 1-osios duomenimis, Klaipėdoje nedarbo lygis siekė 7,7 proc. Per dešimt šių metų mėnesių uostamiestyje įregistruoti 15338 bedarbiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tendencingas straipsnis

Tendencingas straipsnis portretas
be jokių skrupulų nuteikinėjantis visuomenę prieš tuos, kurie ir taip bėdoje.Be to - atmeskite visas transporto, maisto ir rūbų-batų išlaidas (...+sveikatos likučius) ir pamatysite, ar jau tokia gerovė tie čia iškilmingai įvardinti viešieji darbai?Europos viduryje žmonės gyvena skurde ir pažeminime, dar ir tautiečiai pjudomi prieš juos...

Psicologas

Psicologas portretas
Negalima tyčiotis iš žmonių, kaip tai vyksta db, žmonės be darbo kenčia.

RK

RK portretas
O kodėl žmogus su aukštuoju išsilavinimu negali valyti gatvės? Darbas yra darbas, pasitaikys geresnis - įsidarbins kitur.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių