Uniformos – skiriamasis mokyklos ženklas

Įvairiaspalviai švarkai, languoti sarafanai, megztukai ar liemenės tapo skiriamuoju kiekvienos ugdymo įstaigos ženklu. Ir šiandien jau vargiai beišgirstume pasipiktinimą, kam reikalingos tos uniformos mokyklose. Priešingai, moksleiviai netgi didžiuojasi priklausantys tam tikrai bendruomenei.

Uniformos tiesiog prekybos centre taip lengvai nenusipirksi. Jas klaipėdiečiams moksleiviams siuva kelios siuvimo įmonės. Viena jų – Kaune, kita – Gargžduose.

Pasak bendrovės "Tometa" vadovės Editos Činčikaitės, iš languotų audinių dažniausiai siuvami sarafanai pradinių klasių moksleivėms. Esą tėvai pageidauja, kad vaikai atrodytų žaismingiau, be to, šis rūbas – patogesnis.

"Visas uniformas siuvame iš itin kokybiškų audinių, net po kelerių metų kasdienio dėvėjimo rūbas atrodo puikiai, todėl išaugus, būna tinkamas dar ir kitam vaikui. Siuvame ne tik sarafanus ir švarkelius, bet ir trikotažinius megztukus. Pasitaiko, kad kartais pritrūkstame audinių, todėl turime viską gerai apskaičiuoti", – pasakojo E.Činčikaitė.

Vasarą siuvėjams – pats darbymetis. Juolab "Tometa" siuva uniformas ir Anglijos moksleiviams. Mūsų moksleiviams sarafanai kainuoja 28 eurus, o švarkai – nuo 40 eurų, aukščiausia kaina 64 eurai.

"Kainų pasikeitimas po euro įvedimo yra labai nežymus. Sunkiausias metas mums būna žiemą, kai užsakymų nebėra. Nepaisant to, darbuotojų mums trūksta. Blogiausia, kai mokykla sumano pakeisti audinį, tada patiriame materialinę žalą. Tada jau reikia kažką su tomis pasiūtomis uniformomis daryti, neretai tenka nurašyti į nuostolius", – teigė E.Činčikaitė.

Kitos įmonės "Romantė", siuvančios Gargžduose, vadovė Loreta Zaveckienė irgi pripažino, kad darbo pastaraisiais metais labai sumažėjo.

"Būdavo, kad anksčiau iki spalio intensyviai siūdavome, nes dar būdavo užsakymų. Dabar geriausiu atveju turėsime darbo iki rugsėjo vidurio. Mūsų audiniai yra labai kokybiški. Todėl beveik nesusidėvi, ir dabar tėvai mieliau vaikams perka dėvėtą kažkieno išaugtą švarką, liemenę ar sarafaną, o ne siuva naują", – pastebėjo L.Zaveckienė.

Esą kiekvienoje mokykloje yra savotiški dėvėtų uniformų "turgeliai", kur jos kainuoja kur kas pigiau nei naujos. O tie, kurie nieko tinkamo nesuranda, siuvasi. Tėvai esą labai taupo, nors per pastaruosius trejus metus uniformų siuvimas pabrango vos dviem eurais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaida

Vaida portretas
Sutinku su komentatore mama ,kad Tometos darbuotoja dirbanti parduotuveje siaubas kazkos.Labai grupi,arogantiska moteris.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Man labai gražu ir praktiška uniformos, skiriamasis gimnazijos ar mokyklos ženklas. MATOSI, KAD EINA NE KOKIA PALEISTUVĖ PLIKU PILVU IR PLIKU UŽPAKALIU , O GIMNAZISTĖ. Ir bendrai uniformuoti moksleiviai gražiai žiūrisi, juos pamatęs kiekvienas vyresnis praeivis nusišypso atsimindamas ir savo moksleiviškas dienas. Uniforma priverčia pasitempti, netgi kažkokią atsakomybę uždeda už savo mokyklą, juk kaip pasirodys tas mokinys ar gimnazistas paskui taip ir apie visą m-lą susidaro nuomonė. O moksleiviai be uniformų atrodo tarsi kokie bomžų vaikai-vargetos ar ''ereliai'' kaimiečiai ką tik į miestą atvažiavę.

Mama

Mama portretas
"Uniformoje" švarkas kainuoja virš 50 eur ir dar neaišku ar rugsėjo 1 jis bus pasiūtas. Jau geriau Tilžės turguje už 28 eur nusipirkti, gal ir netokį kokybišką, švarką ir kas metai gali keisti pagal dydį.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių