Uostamiesčio archeologus nudžiugino atradimai istoriniame silkių sandėlyje

Klaipėdos universiteto archeologams vasara – pats darbymetis, vėl pradžiuginęs naujais atradimais. Šįkart senamiestyje, Turgaus g. 37, rekonstruojamo istorinio sandėlio viduje mokslininkai aptiko XIX a. silkių rūšiavimo ir laikymo sistemą.

Šeši mediniai ovalo formos kubilai, kurių diametras siekia 1,6–1,7 m, o aukštis – apie 1,2 m, įkasti į žemę ir tarpusavyje sujungti mediniais bei išmūrytais latakais, archeologams atvėrė vaizdą, kaip XIX a. Klaipėdoje buvo laikomos ir rūšiuojamos silkės.

„Mūrytų latakų plytos ženklintos dviem WW raidėmis, spėjama, kad tai gali būti pirklio Wilhelmo Wachzeno monogramos. Patys latakai nukreipti į Danės upę, veikiausiai tam, kad ištekėtų kubiluose susitelkę nešvarumai“, – dėstė projekto vadovė archeologė Raimonda Nabažaitė.

Sandėlio pamatuose taip pat atidengtos išmūrytos arkos, pro kurias buvo iškišami latakai  skysčių nutekinimui į Dangės upę. Rastuosius kubilus planuojama ištraukti, jie bus konservuojami Klaipėdos universitete. Vėliau bus ieškoma galimybių juos eksponuoti Lietuvos jūrų muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to ar bus

to ar bus portretas
deja ne bus vel uzkasta ir ant virsaus bus pastatytas DANGES gyvenamasis kvartalas..nebeturi purvasklaida jau apie ka rasyt..

ar bus

ar bus portretas
tai išeksponuota ir visiems norintiems pamatyti prieinama?

kas per

kas per portretas
Autorė ar žiemos miegu miegojo, ši naujiena jau tokia sena, kad laikraščiui gėda turėtų būti tokį straipsnį kaip sensaciją pristatyti...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių