Uostamiesčio benamiai – medikų siaubas

Iš atvirų žaizdų krintantys parazitai, slogus tvaikas, sklindantis nuo kažin kada prausto kūno, pigaus alkoholio ir šlapimo dvokas. Tokie visuomenės užribio atstovai kasdien patenka į uostamiesčio ligoninių priimamuosius šiurpindami ne tik tikrus pacientus, bet ir keldami grėsmę pačių medikų sveikatai.

Tarsi į maro teritoriją

Garbaus amžiaus klaipėdietei teko lūkuriuoti vienos uostamiesčio ligoninės Priėmimo skyriuje.

Moteris teigė, kad to, ką išvydo, niekada gyvenime dar nebuvo regėjusi.

"Vienoje Priėmimo skyriaus patalpoje ant grindų gulėjo žmogus. Tik nelabai panašus į žmogų, nes visiškai girtas. Ir labiau priminė iš konteinerio ištrauktą skudurų gniužulą. Iš to gniužulo sklido dejonės. Kadangi teko ilgai laukti, buvau priversta stebėti tą šiurpų spektaklį, kai medikai ėmėsi nelaimėlio apžiūros", – pasakojo moteris.

"Vargšė slaugytoja",– tiek pasakė klaipėdietė, nuoširdžiai užjautusi ligoninės darbuotoją, kuriai teko sutvarkyti tą nevalyvą tipą.

Pasak liudininkės, medikė apsirengė tarsi ruoštųsi dirbti maro apimtoje zonoje: ji įsisupo į specialų chalatą, užsimovė gumines pirštines, įsispyrė į guminius batus, veidą prisidengė kauke ir pradėjo savo darbą.

"Kai ji nukrapštė to benamio apavą, paaiškėjo, kad jam amputuoti abiejų pėdų pirštai ir jų vietoje žioji žaizdos, o jose knibžda kirmėlės. Pasklido toks baisus gendančios mėsos tvaikas, kad ten laukę pacientai, net atsivėrę lauko duris, griebėsi už nosių", – matytą vaizdą nupasakojo klaipėdietė.

Srautus lemia oro sąlygos

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos (GMP) tarnybos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė teigė, kad greitosios medikams į ligonines kasdien tenka vežti nuo kelių iki keliolikos benamių, priklausomai nuo oro sąlygų ir nuo metų laiko.

"Žiemos metu tą patį žmogų į ligoninę per dieną tenka vežti po kelis kartus ir jis kažkokiu mistiniu būdu vėl atsiranda prie artimiausio prekybos centro. Vasarą tokių pacientų būna mažiau. Tačiau po kiekvieno benamio nuvežimo į ligoninę mes privalome visiškai dezinfekuoti automobilį, pakeisti paklotus. Nes tie žmonės būna utėlėti, apsišlapinę, nešvarūs", – teigė N.Dambrauskienė.

Maža to, kad kai kurie tokie pacientai gali būti įvairių mirtinų ligų nešiotojai – nuo ŽIV iki tuberkuliozės ar hepatito C, jie dar ir grasina medikams.

Tada jau tenka kviesti policiją.

Tačiau esą dar nėra buvę atvejų, kurie būtų pasibaigę medicinos darbuotojų sužalojimais.

N.Dambrauskienės teigimu, beveik visi į ligoninę vežami benamiai būna neblaivūs, todėl, GMP atstovės teigimu, derėtų pagalvoti apie kokią nors globos įstaigą, kuri tokius asmenis laikinai priglaustų.

Klaipėdoje yra tokia vieta, bet ten benamiai priimami tik nakčiai ir tik blaivūs. Todėl daugumos asocialų ji netenkina.

"Manau, kad šitą problemą spręsti turėtų kokia labdaringa organizacija. Tačiau jos, kaip ir dauguma, nori švarių žmonių, o apie tuos, kuriuos mums tenka vežti į ligoninių priimamuosius, to nepasakyčiau", – dėstė N.Dambrauskienė.

Tolerancija užribio žmonėms

Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo skyriuje per metus priimama iki 600 ligotų benamių.

Taigi beveik po du kasdien.

Ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Gintautas Virketis aprodė specialią priimamojo patalpą.

Neišsisklaidęs slogus nepraustų kūnų tvaikas liudijo, kad dar visai neseniai čia buvo pacientas iš visuomenės užribio.

"Buvome priversti įrengti tokį izoliatorių kitų pacientų ir savo pačių labui. Matote, išėmėme langų rankenas, nes jie vis stengiasi pabėgti nelaukdami pagalbos. Paskui juos vėl kur nors randa nugriuvusius ir vėl veža pas mus", – pasakojo G.Virketis.

Pasak gydytojo, benamiai – ir visuomenės, ir ligoninės problema. Bet medikų pareiga esą yra juos apžiūrėti ir jiems padėti.

G.Virketis teigė negalintis pamiršti atvejo, kai iš vieno tokio atšilusio benamio kūno, nuėmus tvarsčius, ėmė kristi kirmėlės.

"Negalėjome patikėti tuo, ką matome. Žmogų be gyvenamosios vietos atvežė žiemą sušalusį. Ir kaip mes nustebome, kai ryte atėjus jį perrišti, iš žaizdų pabiro parazitai. Visa tai, žinoma, kėlė šleikštulį, bet tokie žmonės gyvena šalia mūsų, mes negalime jiems neteikti pagalbos. Tolerancija jiems turi būti. Būna tarp jų ir agresyvių, kurie kabinėjasi prie kitų pacientų, bet mūsų ligoninėje yra apsauga, susitvarkome su šia problema", – tikino medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prie ruso buvo geriau

Prie ruso buvo geriau portretas
sios problemos eiliniai pilieciai praktiskai nejuto ,be to visi buvo idarbinami ,kad neveltedziautu ,ir ubagauti nebuvo galima,taip ,kad su ta demokratija vis zemyn ir zemyn,jau ir prie puodu ir saukstu skandalas ,stebuklas ,kaip dar visko neisvagia ,bet vis tiek vien diena bus galas siai supuvusiai sistemai.Bet ka tada statysime ,ar vel reanimuosim kompartija ,dabar sviesaus rytojaus statytojai lipdo kapitalizma is komunizmo plytu.

Bomželis

 Bomželis portretas
Ar negali miesto valdžia mums skirti keletą patalpų . Griauna ryporte darželį arba prie miesto ligoninės lauke yra patalpų nuo statybos laikų.O žvejybos rajone dar labiau yra. Kiek gyvenimų butų išgelbėta. Pabandykite..

miestietis

miestietis portretas
Perskaičius labai reikalingą straipsnį mūsų miestui , matau problemą mūsų valdžios ir kaip kurių "medikų" galvose. Tai per brangu, tai tokia pagalba jiems primena tarybinius laikus. O dieve reikia vyti tokius senamadiškus vadovus ir gelbėti bomželius. Statykime remontuokime namus jiems su dušais rūbų valymo įrengimais Kad jie pasijustų nors kartais žmogumu ,Klaiku skaityti miesto veikėjų "bezdalus" Gėda.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių