Uostamiesčio bibliotekos skaitytojų lauks trumpiau

Savivaldybės ketinimas jai priklausančios bibliotekos skyrių ir filialų darbo laiką nuo rugsėjo 1 - osios trumpinti viena valanda slėpė norą sumažinti darbuotojų etatų bei nurėžti ketvirtadalį ir taip menkų atlyginimų. Tai paaiškėjo šiandien vykusiame valdininkų ir bibliotekininkų susitikime.

Valanda -  8 litai

Savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius dar liepos pabaigoje pasirašė priemonių planą, kaip optimizuoti Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos tinklą ir darbo laiką. Plane numatyta, jog nuo rugsėjo 1 dienos bibliotekos skyriais ir filialai kasdien turėtų dirbti viena valanda trumpiau. Šiuo metu bibliotekos lankytojų laukia nuo 10 iki 19 valandos. Per savaitę skaitytojai aptarnaujami 52 valandas.

Valdininkai suskaičiavo, kad jei bibliotekos per savaitę dirbtų šešiomis valandomis trumpiau, per metus pavyktų sutaupyti 79 tūkst. litų.

„Mes niekaip nesuprantame, kaip atsirado toks skaičius. Mūsų visų darbuotojų, aptarnaujančių skaitytojus, viena darbo valanda kainuoja 8,1 lito, o bibliotekos visų skyrių ir filialų išlaikymo valandos kaštai siekia 31 litą. Todėl tikrai nesuskaičiuojame, kaip pavyks sutaupyti tuos 79 tūkst. litų“, - teigė Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Kentės 17 žmonių

Jai ir kitiems bibliotekos darbuotojams, šiandien susitikusiems su savivaldybės atstovais, išsamų atsakymą pateikė Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė.

Jos teigimu, darbuotojų neketinama atleisti, tačiau sumažėjus darbo krūviui, tektų sumažinti ir etatų. Paprasčiau tariant, žmonės dirbtų nebe pilnu krūviu, o tik 0,75 etato.

„Tam, kad sutaupytume 79 tūkst. litų, reikia sumažinti, 4,25 etato“, - suskaičiavo G.Giedraitytė. Kitaip tariant, 17 bibliotekininkių ketvirtadaliu būtų sumažintas darbo krūvis, o sykiu tiek pat - ir atlyginimas. Šiuo metu uostamiesčio bibliotekininkai vidutiniškai „ant popieriaus“ uždirba 1 tūkst. 200 litų.

„Jūs mums algas nurėšite ketvirtadaliu, Vyriausybė dar 5 proc., tai kaip siūlote išgyventi už 600 ar 700 litų?“ - virpančiais balsais G.Giedraitytės ir A.Každailevičiaus klausė moterys.

Nori dirbti nemokamai

Valdininkai pasiūlė ieškoti alternatyvos, tačiau nerodė entuziazmo, kad jos bus įgyvendintos.

Bibliotekininkės alternatyvą pateikė: vieną kartą per mėnesį, kai bibliotekose vyksta švaros diena, jos sutiktų dirbti nemokamai. Algos tądien nebūtų mokamos ne tik bibliotekininkėms, bet ir direktorei, pavaduotojams, techniniam personalui - iš viso 82 žmonėms. Skaičiuojama, kad taip per metus pavyktų sutaupyti beveik 85 tūkst. litų.

„Mūsų kolektyvas yra kaip kumštis, todėl nusprendėme, kad geriau dalies algos negautų visi darbuotojai, nei didelės dalies atlyginimo netektų keliolika bibliotekininkių. Jei vieną dieną per mėnesį nemokamai dirbtų visi darbuotojai, kiekvienas jų vidutiniškai netektų 63 litų“, - tvirtino B.Lauciuvienė.

Tačiau A.Každailevičius nepažadėjo, kad į tokį siūlymą bus atsižvelgiama, mat jis gali prieštarauti Darbo kodeksui.

Bibliotekininkės priešinosi ir kitam savivaldybės žingsniui - kitąmet uždaryti Karlskronos vaikų filialą ir Debreceno suaugusiųjų biblioteką. Darbuotojų teigimu, dėl tokio sprendimo nukentėtų miestiečiai, mat bibliotekose ne tik galima pasiimti knygų, bet ir nemokamai naudotis internetu, mokytis kompiuterinio raštingumo, atsiimti pigiau užsiprenumeruotus laikraščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių