Iš uostamiesčio darželio – lūžusiais kaulais

Trečiadienio rytą uostamiesčio darželyje "Aitvarėlis" ant dviejų šešiamečių galvų žnektelėjo vaikų rūbų spinta. Berniukas atsipirko išgąsčiu, o štai mergaitei buvo sulaužytos abi rankytės. Vakare mažylę operavo Klaipėdos vaikų ligoninės medikai.

Varžtai atsisuko patys?

Paaiškėjo, kad vaikas būtų likęs sveikas, jei atgrubnagiai meistrai būtų tinkamai atlikę savo darbą.

Vaikų drabužinę tvirtino įmonės, iš kurios ugdymo įstaiga įsigijo baldus, personalas.

"Tačiau baldai pirkti senokai. Nejau niekas netikrina, kaip jie pritvirtinti, ar yra saugūs? O jei daugiau vaikų būtų sužalota? Bet ir to užtenka, kas nutiko mums. Turiu nebe dukrytę, o kūdikį, ji negali nei pati pavalgyti, nei atsigerti. Vaikas nežinia kurį laiką visiškai negalės pats savimi pasirūpinti, jam bus būtina nuolatinė priežiūra, juk abi rankos sulaužytos", – kalbėjo šešiametės Kamilės mama Vilma Katkuvienė.

Vakar apie 11 val. vaikų grupė ruošėsi eiti į lauką. Mažieji skubėjo rengtis.

Vienas berniukas ir nukentėjusi mergaitė pirmieji siekė atidaryti savo spintelių duris. Kaip tik tuo metu trijų spintelių blokas ir vertėsi vaikams ant galvų.

"Vaizdą, kaip spinta krito ant mano dukros, matė jos sesutė dvynė", – patikino mama.

Medikų nekvietė

Po įvykio darželio vadovybė paskambino mergaitės mamai ir pranešė apie incidentą.

"Tepasakė, kad įvyko nelaimingas atsitikimas, tinsta dukros ranka. Greitosios medicinos pagalbos niekas nekvietė. O jei aš būčiau tuo metu negalėjusi atvažiuoti, jei būčiau išvykusi į komandiruotę? Vaikas iki vakaro būtų kentęs nežmoniškus skausmus?" – šiurpo mama.

Medikai apžiūrėjo mažametės rankas ir konstatavo, kad trūko kairės rankos sausgyslės, o dešinės rankos riešas yra lūžęs.

Pavakare nuspręsta operuoti mažylės ranką.

"Tačiau paaiškėjo, jog mergaitei buvo duota saldainių, kad neverktų. O medikai dabar perspėjo, kad prieš operaciją reikia būti nevalgius ir negėrus", – aiškino V.Katkuvienė.

Pirmą dieną – incidentai

V.Katkuvienė stebėjosi, kad vos prieš dvi savaites dukra iš darželio grįžo patemptu riešu.

"Vaikai – kaip maugliai. Vadinasi, darželyje  jie yra paliekami vieni. Teko imti nedarbingumo pažymą, gydėme riešą. Dabar – vėl nelaimė", – stebėjosi klaipėdietė.

Šį darželį moters dukrytės lankė tik vasarą, kol uždarytas nuolatinis mergaičių darželis.

"Iki atostogų liko dvi dienos, ir štai tokia nelaimė", – kalbėjo V.Katkuvienė.

Moteris prisiminė, kad jau pirmoji diena šiame darželyje buvo paženklinta konfliktu.

"Birželio pirmąją sumokėjau už darželį banko pavedimu. Buvo prašoma mokėti į priekį. Kartu darželį lanko abi dukrytės. Atvedusi jas į darželį, išgirdau administracijos patikinimą, kad mergaitės nebus priimtos, nes nepristačiau kvituko. Neturiu namuose spausdintuvo. Bet pavedimą juk padariau. Pažadėjau vakare atvežti atspausdintą pavedimo kopiją, nes darbe tai galiu padaryti. Ne, ir viskas. Nepriima man vaikų į darželį", – pasakojo mama.

Moteris dėl konflikto ugdymo įstaigoje pavėlavo į darbą, ieškojo, kas prižiūrės vaikus, kol ji lakstė ieškodama spausdintuvo.

"Švietimo skyrius man paaiškino, kad negalėjo manęs niekas su vaikais išvyti, turėjo priimti, net jei neatnešiau kvituko. Aš paprašiau, kad kas nors man parašytų pateisinamą priežastį, dėl ko teko pavėluoti į darbą", – piktinosi dvynukių mama.

Kėlė saugumo klausimą

Moteris vakar apie incidentą informavo Klaipėdos švietimo skyrių, Darbo inspekciją.

"Mėginau aiškintis, kas turi užtikrinti mano vaikų saugumą darželyje ir kas už tai turi atsakyti? Darbo inspekcija tikino, kad jiems rūpi tik darbuotojų saugumas. Švietimo skyrius išklausė, paprašė atnešti medicinines pažymas apie sužalojimus", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris nusistebėjo, kad auginant dvynukes, susirgus vienam vaikui, kito nėra kam palikti.

Taisys broką

Lopšelio-darželio "Aitvarėlis" direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Sabatauskienė apgailestavo dėl įvykio, tačiau jame nieko išskirtinio neįžvelgė.

"Na, ant galvų neužvirto. Laimei. O galėjo. Esame sukrėsti", – kalbėjo šiuo metu įstaigai vadovaujanti V.Sabatauskienė.

Direktoriaus pavaduotoja tikino, kad po incidento išsikvietė į darželį įmonės, kuri statė baldus, atstovus.

"Pavasarį firma pastatė naujus baldus. Per laiką išklibo varžtai, kurie laikė spinteles. Vaikai bandė atidaryti dureles, ir spintelės virto. Vieni ugdytiniai spėjo pasprukti. Viena mergaitė nespėjo, ir spinta užvirto. Mes manome, kad mažylė rėmėsi į grindis ir spintelė kliudė ją. Pasirodo, mergaitei lūžo abi rankytės. Tai buvo akimirkos reikalas", – kalbėjo V.Sabatauskienė.

Vakar po pietų darželyje pasirodę meistrai žadėjo sutvarkyti darbų broką.

Neturi teisės kviesti medikų?

Nukentėjusios mergaitės mama žada kreiptis į teismą dėl sveikatos sutrikdymo.

"Mes – biudžetinė įstaiga, vaikų nedraudžiame. Nebent tai yra padarę tėvai", – aiškino darželio atstovė.

V.Sabatauskienė patikino, kad greitosios medicinos pagalbos ugdymo įstaiga neturi teisės kviesti.

"Tik tėvai gali vaikus vežti į ligoninę. Mes pradžioje net nesupratome, kas nutiko. Mergaitė verkė. Tik vėliau ėmė tinti ranka. Tuomet paskambinome mamytei", – aiškino V.Sabatauskienė.

Mergaitės ranka buvo sutvarstyta bintu ir uždėta ledo.

"Būna, kad lūžta tie kauleliai, vaikų kauleliai trapūs. Darželyje tai pirmas kartas, bet per visą savo patirtį tai yra nutikę ne kartą", – tikino darbuotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Na vaiku grupese tikrai daug ir sunku juos visus apsaugot.Aukletojos tikrai megsta plepet isejusios is grupiu.Ir daznai buna vaikai paliekami grupese vieni ar tai su aukletojos padejeja.O vienam zmogum atlikt kelis darbus yra be galo sunku.Siuo atveju neaisku kas ten kaip vyko kad nukrito ta spintele.

Anonimas

Anonimas portretas
Labai uzjauciu zinau ka reiskia tai patirti. Mano mergaitei darzeli ir spinta uzkrito ant kojytes luzis siuo metu gydomes. Stiprybes jum .

....

.... portretas
Spinteles yra darzelio inventorius, tai uz saugu inventoriu atsako ne kazkas kitas kaip tik priesmokyklinio ugdymo istaiga. Vadovo atsakomybe suziureti, kad visi istaigos darbuotojai gerai atliktu savo darba, tiek ukbedziai, tiek aukletojos su padejejom. Kaip bebutu gaila, bet darzeliuose tikrai truksta tvarkos, labai jau daug pasiplepejimu ir paskalu nesiojimo moteriskame kolektyve, o ir daugeliui vadovu truksta kompetencijos eiti tokias pareigas. Be abejo daug ir super mamyciu, kurioms taip pat nepamaisytu siek tiek daugiau laiko praleisti su knyga nei su FB :) Stiprybes mamytei ir sveikatos mergytei... Dziaugiuosi kad mano atzalos
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių