Uostamiesčio daugiabučiai – lyg margučiai

Uostamiesčio daugiabučiai namai per daugelį metų pavirto velykiniais margučiais – skirtingi langai, skirtingai įstiklinti balkonai, kurių net ir spalvos skiriasi.

 

Uostamiesčio daugiabučiai namai per daugelį metų pavirto velykiniais margučiais – skirtingi langai, skirtingai įstiklinti balkonai, kurių net ir spalvos skiriasi.

Bute – skirtingi langai

I.Kanto gatvėje gyvenanti Janina Narijauskienė pasipiktino pamačiusi, kad savininkai keičia kitoje gatvės pusėje esančio pastato langus.

"Namas – senas, yra saugomoje teritorijoje. Ar galima taip paprastai keisti senus medinius langus plastikiniais? Išlupo, išrovė ir pakeitė, o taip gražiai atrodė visi vienodi langai", – apgailestavo gyventoja.

J.Narijauskienė atkreipė dėmesį, kad žmonės, keisdami buto langus, visiškai nekreipia dėmesio į vientisumą. Todėl pastatai atrodo netvarkingi.

"Negi taip galima – kokius langus nori, tokius ir montuoji? Visiškai nežiūri, kokie buvo. Name, kuriame gyvenu, nėra nė vieno tokio pat lango. Net to paties buto – skirtingi", – tvirtino gyventoja.

Klaipėdietė pabrėžė, kad jos bute yra likę originalūs mediniai langai.

"Jie dar geri. Net nesiruošiu keisti. Plastikinių langų nenoriu ir dėl kitos priežasties – dėl sveikatos", – teigė moteris.

Reikia išlaikyti spalvą

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius aiškino, kad namai buvo pastatyti su tam tikro dydžio ir į tam tikras dalis suskirstytais langais.

Keičiant senus langus naujais, tai būtina išlaikyti. Taip pat būtina nekeisti ir jų rėmų spalvos. Priešingu atveju yra sudarkomas fasado vaizdas.

Tačiau, anot G.Pociaus, dabartiniai teisės aktai gyventojams nedraudžia keisti langų į kitokio tipo – medinius į plastikinius, šiuolaikinius medinius ar mišrios konstrukcijos.

"Išlaikyti langų skaidymą, rėmų spalvą yra privaloma, tačiau sankcijų to nepaisantiems teisės aktai nenumato. Keičiant langus nereikia ir jokio leidimo", – pasakojo vedėjas.

Baudų nėra numatyta

Kitokia situacija yra saugomose kultūros paveldo teritorijose.

Pasak G.Pociaus, langų pakeitimas visiškai kitokiais jose vertinamas labai griežtai. Nustačius tokį atvejį, savininkui gali tekti pakeisti langus į tokius, kurie buvo numatyti statinio projekte.

Rašytinį pritarimą tokiems darbams reikia gauti, jei yra keičiami fasado elementai: langų dydis, suskaidymas, spalva. Taip pat stiklinant balkonus.

G.Pocius pripažino, kad gyventojai, keisdami langus, dažniausiai nepaiso reikalavimų ir montuoja, kokius nori. Tačiau užtikrinti kontrolę sudėtinga.

"Mieste yra per 2 tūkst. daugiabučių namų, o juos stebinčius galima suskaičiuoti dviejų rankų pirštais", – tvirtino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

okna

okna portretas
Kas geriau: ar šalti žiemą su mediniais išpuvusiais langais, pro kuriuos net girdi kaip pučia vėjas, ar geriau susidėt plastikinius langus ir gyvent šiltai? Kažkokie šilumos nuostoliai pakeitus į plastikinius langus??? O kokie nuostoliai jų nepakeitus, kai moki kosmines sumas už šildymą, kurio net nejauti?

Ne viena prastos renovacijos pavyzdy maciau

Ne viena prastos renovacijos pavyzdy maciau portretas
Ne viena prastos renovacijos pavyzdy maciau. Is toli kaip saldainis, prieini arciau visas namas mirgu margu. Renovuoja tik sienas, o ta margumyna balkonu ir langu palieka. Kas senus medinius langus turi, kas vienokius plastikinius kas kitokius, kas balokona isistikline plastikiniais langais, kas mediniais, kas su grotom, kas is vis be nieko.

DA KOKS SKIRTUMAS

DA KOKS SKIRTUMAS portretas
BLIN KAZKOKIAI BOBULENCIJAI IS NETUREJIMO KA VEIKTI, VISKAS MAISO , ZIUREK SAVO BUTE KAS DAROSI IR NESIKISK I SVETIMUS. KAIP KAS MOKA TAI TAS IR STATO , TAI NUOSAVYBE KURI PRIKLAUSO ZMOGUJ, I JIS ELGESI TAIP KAIP JAM REIKIA . O KAS NETURI KAVEIKT , TAI PAVIDEKIT IR TILEKIT )))))))))))))))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių