Uostamiesčio daugiabutis – lyg tiksinti bomba

Miesto centre, S.Nėries gatvės 8 name, įsikūrę klaipėdiečiai gyvena tarsi ant parako statinės. Gyventojai ne tik turi kęsti iš kaimyninio buto sklindančią smarvę, atkeliaujančius parazitus, bet ir kasdien baimintis, ar neišlėks į orą dėl čia laikomų dujų balionų.

Negali atsidaryti langų

S.Nėries gatvės 8 numeriu pažymėto daugiabučio namo gyventojai pasakojo, kad trečiame aukšte įsikūrusi moteris galvos skausmą jiems kelia jau daugiau nei 20 metų.

Pasak klaipėdiečių, kaimynė  iš konteinerių į savo būstą tempia rakandus ir juos kaupia. Dėl sklindančio dvoko gyventojai negali atsidaryti langų ar vakarais pasėdėti balkone.

Ne kartą jiems teko gintis ir nuo iš šio buto atkeliaujančių parazitų. Kaimynai pasakojo, kad užsandarino visus tarpus, jog tarakonai nepatektų į jų būstus. Moteris buvo apipylusi aukštu žemiau įsikūrusį klaipėdietį. Bute, į kurį tempiami rakandai, buvo kilęs ir gaisras.

"Vargstame su tuo choleros židiniu ir pabaigos nesimato", – guodėsi vienas gyventojas.

Klaipėdiečiai jau nesuskaičiuoja, kiek kartų į įvairias institucijas jie kreipėsi pagalbos, tačiau veltui: "Ateidavo, pastovėdavo prie durų ir viskas. Visi motyvuodavo, kad negali patekti į vidų, nes tai privati nuosavybė". Išgirsti gyventojai buvo tik prieš ketverius metus, kai kreipėsi į Seimo kontrolierių.

"Situacija buvo tokia, kad vienas buto kambarys priklausė tai moteriai, du – savivaldybei. Pastaroji jai nuomojo savo patalpas. Daug kartų kreipėmės pagalbos į savivaldybę, viešąją įstaigą "Klaipėdos butai", bet realių veiksmų nesulaukdavome. Tad pagalbos paprašėme Seimo kontrolieriaus", – pasakojo žmonės.

Vaizdas pribloškė

Anot gyventojų, situaciją išanalizavęs Seimo kontrolierius nurodė savivaldybei kreiptis į teismą, kad patektų į savo patalpas. Pastarasis 2013 m. lapkričio 21-ąją nusprendė, kad nuomininkė turi išsikelti iš buto dalies, kuri priklauso savivaldybei, išgabenti visus rakandus.

Tačiau, anot gyventojų, situaciją vis tiek nesikeitė. Metus laiko niekas nieko nedarė. Neapsikentę gyventojai vėl kreipėsi į miesto savivaldybę, domėjosi, kodėl nevykdomas teismo sprendimas.

Šių metų pavasarį ledai pajudėjo. Savivaldybės būstus prižiūrinti viešoji įstaiga "Klaipėdos butai" suorganizavo buto valymą. Atidarius duris, vaizdas šokiravo.

Pasak viešosios įstaigos "Klaipėdos butai" vyriausiojo inžinieriaus Eugenijaus Vanago, rakandų, rūbų, atliekų buvo prikrauta vos ne iki lubų.

"Iškraustytos buvo tik savivaldybei priklausančios buto patalpos ir dalis bendrų. Daiktų, kurie buvo sudėti moteriai priklausančiame kambaryje, niekas nelietė, nors jie ir priminė šiukšles. Neturėjome teisės lįsti. Gal tame bute ir buvo prieš 10 ar 15 metų vertingų daiktų, tačiau jie skendo šiukšlėse", – komentavo inžinierius.

Atsiėjo 3 tūkst. eurų

Pasak gyventojų, iš dviejų savivaldybės kambarių ir bendro naudojimo patalpų – koridoriaus, virtuvės, vonios ir tualeto – išvežti aštuoni dideli,  15 kub. metrų tūrio konteineriai.

"Labai daug. Iš viso 120 kub. metrų. Matyt, visą gyvenimą tą "turtą" tempė. Žmonės vemdami dirbo savaitę, kol viską iškuopė. Dirbo po keturis, penkis", – pasakojo gyventojai.

E.Vanago teigimu, savivaldybės buto dalies valyme dalyvavo ir policija, antstolis. Vėliau pastarojo paslaugų atsisakyta. Su tuo raštiškai sutiko gyventoja.

Pastatyti specialaus vamzdžio ar lovio ir mesti atliekas per jį į konteinerį nebuvo galimybės. Jas teko nešti iš trečio aukšto į lauką.

"Laiptinė – ne rugių laukas, kur gali vienas paskui kitą važiuoti. Joje reikėjo ir prasilenkti su gyventojais. Vamzdis, kuris naudojamas statybinėms atliekoms mesti, nelabai būtų pasitarnavęs", – komentavo vyriausiasis inžinierius.

E.Vanagas paskaičiavo, kad vienas žmogus, dirbdamas 8 val. per dieną, šį butą būtų kuopęs 30 dienų. Patalpų išvalymas atsiėjo beveik 3 tūkst. eurų. Šias lėšas skyrė miesto savivaldybė.

Gyventojai svarstė, ar kaimynė apmokės šias išlaidas, ar bus bent bandoma išsireikalauti pinigų.

"Savivaldybė turėtų labiau rūpintis savo turtu. Reikalauti iš gyventojos ne tik patalpų valymo išlaidų atlyginimo, bet ir įvertinti, kokia žala padaryta butui. Tačiau dažniausiai iš tokių žmonių niekas nieko nereikalauja. O tu tik nesumokėk kažko, tuoj prisistatys išieškotojai", – dėstė gyventojai.

Grasino aplinkiniams

E.Vanagas teigė, kad po iškraustymo du savivaldybei priklausantys kambariai buvo užrakinti, jog buvusi nuomininkė negalėtų jais naudotis.

"Bendro naudojimo patalpų neuždarysi ir sienų jose nepastatysi", – tvirtino inžinierius. Tačiau po išvalymo "Klaipėdos butų" darbuotojai bute nesilankė ir situacijos netikrino, nors turi raktus.

"Na ir kas, kad dalis patalpų priklauso savivaldybei, vis tiek turime atvykimą suderinti su gyventoja. Negalime lįsti ir žiūrėti, ką veikia. Moteris labai savotiška. Susisiekti ir susiderinti, kad įleistų pažiūrėti, gana sudėtinga. Tad nežinome, kas dabar vyksta bute. Be to, ji po kiekvieno veiksmo eina ir skundžia visur", – pasakojo E.Vanagas.

Gyventojai įtarė, kad kaimynė vėl šeimininkauja ir savivaldybės patalpose. Girdima, kaip vaikštoma toje pusėje, kur yra šie kambariai.

"Matyt, vėl ten krauna parsineštą turtą. Šio įpročio ji neatsisakė. Matome, kaip velka visokį "turtą". Net laiptinėje susitikti ją baisu. Anksčiau grasindavo tiems, kurie nori ją iškraustyti. Taip pat baimę kelia ir neaiškūs asmenys, kurie lankosi jos bute", – pasakojo gyventojai.

Klaipėdiečiai stebisi, kodėl savivaldybės ar "Klaipėdos butų" atstovai negali paprasčiausiai ateiti ir pažiūrėti, kas dedasi jų buto dalyje.

"Kiek galima taip teisintis. Juk šios patalpos nebepriklauso tai moteriai. Savininkas turi teisę pasižiūrėti, kaip atrodo jo turtas. Negi taip nerūpi?", – klausė gyventojai.

Bijo išlėkti į orą

Didžiausią nerimą S.Nėries gatvės 8 name įsikūrusiems klaipėdiečiams pasėjo įtarimas, kad kaimynė naudoja gamtinių dujų balionus.

"Kai valė butą, lauke buvo išnešti du. Vėliau moteris su kompanionais juos parsinešė atgal. Neseniai mačiau, kaip vėl tempia kažkokį seną dujų balioną į butą", – pasakojo gyventojai.

Pasak klaipėdiečių, neaišku, kaip dujų balionas pajungtas prie viryklės, ar viskas saugu.

"Ukmergėje buvo atvejis, kai dujų balionas sprogo daugiabučiame name. Mes irgi bijome likti be namų. Prašėme ugniagesių, kad atvažiuotų patikrinti, bet jie sakė, kad negali patekti į butą. Negi niekam tokie dalykai nerūpi. Lietuvoje sujudama tik tada, kai įvyksta nelaimė. Bijome išlėkti į orą", – nuogąstavo klaipėdiečiai.

Gyventojai spėjo, kad moteris naudojasi virykle. Ji kažką verda, mat sklinda baisus dvokas.

"Kai vyko iškraustymas, buvo galima sukviesti visas tarnybas ir patikrinti. Ne tik dujas, bet ir vandentiekį. Neaišku, kokios jis būklės. Vėl kažką apipils", – tvirtino klaipėdiečiai.

Rado kelias virykles

E.Vanagas abejojo, kad klaipėdietė naudojasi virykle. Tvarkant pastebėti bent keli tokie įrenginiai, tačiau, panašu, jie yra sugedę.

"Viskas buvo užkrauta, užversta. Galbūt jai atrodo, kad balionas turi būti, bet jo nenaudoja. Tikrai abejoju, kad naudotų pagal paskirtį. Ten net indų nėra. Veikiausiai ir miegodavo ant suneštų skudurų", – pasakojo inžinierius. Pasak jo, bute yra atjungtas vanduo, tiekiama tik elektra.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Prevencinės veiklos poskyrio viršininkė Daiva Gorpinko tvirtino, kad jų specialistai negali patekti į privačią nuosavybę ir patikrinti dujų balionų.

Ji patarė kreiptis į Valstybinę energetikos inspekciją, kuri nagrinėja tokius klausimus. Pagal teisės aktų reikalavimus dujų balionai gali būti naudojami ne aukštesniuose nei dviejų aukštų gyvenamuosiuose daugiabučiuose. S.Nėries gatvės 8 namas yra keturių aukštų.

Inspekcija gali įpareigoti vartotoją, kad laikytųsi taisyklių, kuriomis numatoma, kaip turi būti naudojami dujų balionai. Tačiau jie paprastai negali patekti į privatų būstą be sutikimo.

Pabunda, grojant himnui

S.Nėries gatvės 8 namo gyventojus glumina ir kitos kaimynės keistenybės. Pasak jų, moteris neseniai, kaip spėjama, koridoriuje pasidėjo radijo aparatą, kuris nuolat būna įjungtas.

"Visą naktį garsiai groja. Ir gulu, ir keliuosi, klausydamasis himno", – šmaikštavo gyventojas.

Klaipėdiečiai tvirtino, kad dėl neremontuojamo buto nuostolių patiria visi namo gyventojai. Žiemą juos pasiekia didelės sąskaitos už šildymą.

"Langai ten nesandarūs, o ir balkono durys per šiukšles neužsidaro. Pats šilumos prižiūrėtojas yra sakęs, kad reikia atsukti daugiau šilumos, nes tame bute sprogs vamzdžiai, o tada bus užlieti kaimynai", – pasakojo gyventojai.

Klaipėdiečiai tikino, kaimynei jie nieko nesakytų, jei į butą netemptų rakandų, nesivestų įtartinų asmenų: "Norime tik tvarkos ir ramybės".

Išvalė ir privatų būstą

E.Vanagas paklaustas, ką dar būtų galima padaryti, atsakė: "Nežinau. Lietuvoje net tada, kai žmogus turi psichologinių problemų, be jo sutikimo negali pradėti gydyti".

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė, kad daugiabučius prižiūrinčiai bendrovei "Vitės valdos" be savininkės leidimo pavyko iškraustyti Sportininkų gatvėje esantį butą, į kurį taip pat daug metų buvo tempiamos šiukšlės.

Situacija buvo panaši, kaip ir S.Nėries 8 name. Žmonės kentėjo nuo dvoko, parazitų, baiminosi užsikrėsti įvairiomis ligomis. Gyventoja nieko neįsileido į butą.

Pirmiausia administratorius gavo gyventojų sutikimą pradėti procedūras,  tada kreiptasi į teismą. Šis leido patekti į butą ir jį išvalyti. Tiek teismo, tiek valymo išlaidas turėjo padengti būsto savininkė.

Nori išpirkti kambarius

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė aiškino, kad S.Nėries 8 namo atveju vykdomas teismo sprendimas. Šį klausimą sprendžia "Klaipėdos butai".

"Minėtame bute gyvenantis žmogus yra sudėtingas. Jis tai pareiškia norą privatizuoti butą, tai atsisako, nes neturi kaip. Šioje situacijoje gyventojai yra įkaitai, o savivaldybė nei pakarta, nei paleista", – tvirtino vedėja.

Gyventoja vėl yra pateikusi prašymą privatizuoti savivaldybei priklausančią buto dalį. Pasak Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, dabar vyksta procedūros.

"Buto dalies savininkas pagal įstatymus turi pirmumo teisę išsipirkti savivaldybei priklausančias patalpas", – teigė D.Netikšienė.

Dienraštis "Klaipėda" jau rašė, kad garbaus amžiaus klaipėdietę, kuri užgriozdino vieną S.Nėries g. 8 namo butą, pažįsta kone visi miesto politikai ir valdininkai.

Prieš metus, artėjant buto iškraustymui, pensininkė tvirtino, kad visi bute esantys daiktai jai reikalingi. Moteris pripažino, kad ne visi jie nauji, dalį jų ji gavo iš pigių rūbų parduotuvės, kitus sukaupė. Pensininkė tvirtino, kad šių daiktų prireiks dukroms, anūkams, nors dabar jos to nepripažįsta.

Klaipėdietė tikino, kad viena sofa yra pilna cukraus, kita – krištolo. Moteris tvirtino, kad daiktus ji dažnai iškeičia į maistą. Būtent todėl ji negali visų daiktų išmesti, o viename kambaryje jie netelpa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

miestietė

miestietė portretas
Na matot pas mus įstatymai tokie,kad įtariant žmogui pakrikusią psichiką,jo nepatalpinsi į spec.ligoninę,neturi tiesės.Kenčia ir kaimynai,ir giminaičiai,o iki nelaimės vienas žingsnis.Valdžia jau sukruto daryti dar vieną reformą,kas liečia neįgalius-neveiksnius,sulauksim dar ne tokių kuriozų.Kaip rašo L.rytas iš naujo turės būti teismai,kurie spręs,o gal psichinis ligonis tapo sveiku,protą atgavo.Tikslas matyt sumažinti išmokas,pripažįstant sveikais.

Kilas

Kilas portretas
Tas perkrautas siukslemis balkonas nenukris pestiesiems ant galvu?

Kazimiera

Kazimiera portretas
Kieno ausys kyšo už šios šiukšlintojos: 3000 eurų savivaldybė sumokėjo iš mokesčių mokėtojų kišenės. Kada burmistras susigrąžins šiuos pinigus iš šiukšlintojos? Gal šiuo klausimu susidomės teisėsaugininkai?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių