Klaipėdos gyventojai neteks privilegijų

Žmonių, nedeklaravusių faktinės gyvenamosios vietos ir nenurodžiusių savo adreso, jau kitąmet laukia daug nemalonumų. Savivaldybės atstovų teigimu, minėti asmenys negalės užregistruoti savo vaikų į darželį, gauti socialinių išmokų ar balsuoti rinkimuose.

Liko tik keturios kategorijos

Nuo šių metų sausio 1 d. keitėsi gyvenamosios vietos deklaravimo tvarka – buvo nustatytas asmenų, kurie gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, sąrašas.

Prie savivaldybės prisiregistravę apie 13 tūkst. uostamiesčio gyventojų privalo nurodyti savo tikrąją gyvenamąją vietą. Net ir tuo atveju, jei jie neturi nuosavo būsto ir jį nuomojasi.

Iki šiol šie žmonės galėjo naudotis visomis klaipėdiečio lengvatomis – pavyzdžiui, gauti savo atžaloms vietą miesto darželiuose ar socialinį būstą. Nuo kitų metų, jei nesiims veiksmų, jie viso to neteks.

Teigiama, kad deklaruotųjų prie savivaldybės liks visai mažai.

Įsigaliojus Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimams, bus tik keturios kategorijos asmenų, kurie galės deklaruotis prie savivaldybės – tai benamiai, laikinąjį prieglobstį turintys nakvynės namuose, taip pat asmenys, išėję iš vaikų globos namų, ir tik pusei metų, žmonės, besigydantys stacionarinėse psichikos ligų įstaigose, kaliniai.

Sumažėjo "benamių"

Skaičiuojama, kad įsigaliojus naujai tvarkai akivaizdžiai susitraukė asmenų, neturinčių savo gyvenamosios vietos, sąrašas.

Taip pat pastebima, kad, pagal apskaitos duomenis, panaikinus deklaraciją prie savivaldybės žmonės nurodo savo gyvenamąją vietą ne Klaipėdoje.

Anot Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorės Audros Daujotienės, šių metų pradžioje minėto sąrašo skaičius siekė beveik 13 tūkst. Paskutiniais duomenimis, gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitoje yra 9,7 tūkst. žmonių.

"Naujausiais duomenimis, šis sąrašas sumažėjo daugiau nei trimis tūkstančiais. Nuo 2017 m. sausio 1 d. žmonės, kurių gyvenamoji vieta yra deklaruota prie savivaldybės, susidurs su nemenkomis problemomis. Todėl gyventojai turėtų tai susitvarkyti, nes, suėjus nurodytam terminui, jų deklaravimo duomenys bus automatiškai panaikinti iš gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitos", – įspėjo A.Daujotienė.

Išimčių netaikys

Jei minėti asmenys nesiims veiksmų, netrukus neteks socialinių išmokų, valstybinio socialinio draudimo pensijų, socialinio būsto, kurie skiriami ir mokami pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, taip pat negalės registruoti vaikų į mokyklas ir darželius.

Esą įstatymai savivaldybėms nenumato jokių išimtinių teisių skirti išmokas ir pašalpas kaip nors kitaip.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, Klaipėdoje kiekvienos išmokos rūšiai yra po 200 gavėjų.

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės žodžiais, asmenys ir šeimos, pageidaujančios gauti paramą būstui išsinuomoti, pagal įstatymo reikalavimus privalo deklaruoti gyvenamąją vietą.

Priešingu atveju jie bus išbraukti iš socialinio būsto nuomos laukiančiųjų sąrašo.

"Jei gyvenamosios vietos duomenys nebus patikslinti, tie asmenys, kurie stovi eilėje socialiniam būstui gauti, bus išbraukti iš Gyventojų registro. Tai reikš, kad jie nebeatitinka paramos būstui gauti įstatymo reikalavimų. Savaime suprantama, kad tai yra nerimą keliantis ir žmones jaudinantis dalykas", – pastebėjo D. Netikšienė.

Liks be darželio

Miestiečiams ramybės neduoda ir kitas – darželinukų klausimas. Kartu su vaiku Klaipėdos mieste nedeklaravusieji gyvenamosios vietos tėvai negalės registruotis informacinėje sistemoje į darželius.

"Prie savivaldybės kartu su savo vaikais deklaruoti asmenys, užsiregistravę į eilę dėl vietos vaikų darželyje, iš pastarosios bus išbraukti automatiškai. Tam, kad būtų įtraukti į laukiančiųjų vietos vaikų darželyje eilę, vienas tėvų kartu su vaiku turi būti deklaruoti naujoje vietoje ne trumpiau kaip vieną mėnesį", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Zavtrikovienė.

Tiesa, tai nereiškia, kad gyvenamosios vietos neturintis asmuo bus "išbrauktas" iš Gyventojų registro. Visi kiti duomenys, pavyzdžiui, vardas, pavardė, lytis ir kita informacija, liks, tačiau bus panaikinta asmens deklaruota gyvenamoji vieta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam to

tam to portretas
O tai Jūs po tiltu gyvenate ir internetu iš mobialus naudojates? Juk turite gyvenamą vietą, tai ją ir deklaruokite. Kame Jums bėda?

Laukiančiam

Laukiančiam portretas
O ko tu čia kokio nors būsto eilėje lauki? Eik dirbt ir užsidirbt. Absoliuti dauguma jokioje eilėje būsto nelaukia, tai kokio galo tu čia išskirtinis?

Nieko nesuprantu

Nieko nesuprantu portretas
Visi žmonės kažkur gyvena. Benamiams gyvenamosios vietos deklaracija neprivaloma. Tai kas trukdo deklaruoti gyvenamą vietą?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių