Uostamiesčio gyventojai permoka už renovaciją?

Nors statybos darbų kainos per pastaruosius metus sumažėjo kone 50 proc., klaipėdiečiai vis dar šiurpsta gavę sąskaitas už daugiabučių namų renovaciją, kuri pradėta prieš kelis mėnesius.

Sumokėjo dvigubai daugiau

Vieno Kooperacijos gatvės daugiabučio namo, kuris šiuo metu yra renovuojamas, gyventoja niekaip negalėjo atsistebėti, kodėl už balkono įstiklinimą jai reikia sumokėti net 10 tūkst. litų.

„Negaliu nesipiktinti. Kai gavau tokią sąskaitą, paskambinau pagal pirmą laikraštyje rastą skelbimą, jog atliekami balkonų įstiklinimo darbai. Mane patikino, kad brangiausiai už tokius darbus būčiau sumokėjusi iki 5 tūkst. litų. Mūsų bendrijos pirmininkas aiškino, kad išrinkta bendrovė, kuri darbus pasiūlė atlikti pigiausiai. Bet niekaip to pigumo negaliu įžvelgti. Renovacijai pinigų skiria ir valstybė. Nejau ir jai nerūpi, kaip švaistomi biudžeto pinigai?“ - vieną po kito klausimą žėrė klaipėdietė.

Ji įtarė, kad tarp statybos bendrovių, kurioms dabar striuka su užsakymais, vis dar gali egzistuoti karteliniai susitarimai, taip sukeliant darbų kainą ir verslininkų uždarbį.

„Ačiū ir viso gero“

Tačiau daugiabučių namų savininkų bendrijos „Medelynas“, kuri ir administruoja minėtą namą Kooperacijos gatvėje, pirmininkas Robertas Ignatjevas į jokius svarstymus nesileido. Išgirdęs, jog gyventojai skundžiasi atliktų renovacijos darbų kainą, jis trumpai nukirto: „Jokių komentarų nebus. Kodėl? Todėl. Ačiū ir viso gero“.

Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vyresnioji specialistė Ilona Daulienė patikino, kad gyventojai turi teisę ir galimybių išsiaiškinti, ar tikslingai naudojami jų pinigai, sumokėti už renovacijos darbus.

Ne tik renovacijos, bet visi darbai, kurie atliekami daugiabučiuose pagerinti bendrąją gyventojų nuosavybę, turi būti perkami viešame konkurse.

Rezultatus gali anuliuoti

„Kai gyventojai susirinkime nusprendžia pirkti vieną ar kitą paslaugą, jie gali sukurti pirkimo konkurso sąlygas ir nuspręsti, ar nugalėtojas bus skelbiamas pagal jo pasiūlytą darbų kainą, ar pagal kiekybę, ar vadovaujantis kitais kriterijais. Gyventojai taip pat gali iš namo žmonių sudaryti konkurso komisiją“, - aiškino I.Daulienė.

Jei daugiabučiame name nėra socialinio būsto, o atliekami darbai nebus bent dalinai finansuojami iš savivaldybės ar valstybės biudžeto, komisijos veikloje valdininkai tikrai nedalyvaus.

Tačiau jei namas renovuojamas, o tokiems darbams pinigų skiriam iš savivaldybės ir valstybės biudžeto, konkurso sąlygas, tai, kaip renkamas rangovas, turi kontroliuoti ir miesto valdininkai, ir viešosios įstaigos „Būsto agentūra“ specialistai.

„Kontrolės mechanizmas tikrai veikia, valstybės pinigais nėra švaistomasi. Žinau atvejų, kai ne kartą konkurso rezultatai buvo užginčyti ir rangovas renkamas iš naujo“, - tvirtino I.Daulienė.

Todėl ji patarė gyventojams, kuriems kyla abejonių dėl galimai per didelių statybos darbų kainų, kreiptis į savivaldybę ar „Būsto agentūrą“. 


Šiame straipsnyje: bendrijosrenovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių