Uostamiesčio gyventojams – nauja prievolė

Kai kuriems klaipėdiečiams šiukšlių rūšiavimas vis dar yra tikras iššūkis. Nepaisant to, Aplinkos ministerija žmonėms parengė dar vieną naujovę – nuo sausio 1-osios didesniuose šalies miestuose jau privalu rūšiuoti ir maisto atliekas.

Siekis – nedidinti išlaidų

Dar 2017-aisiais aplinkos ministras patvirtino naują Atliekų tvarkymo taisyklių redakciją.

Joje numatyta savivaldybėms, kuriose yra daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų, įdiegti atskiras maisto ir virtuvės atliekų surinkimo sistemas.

Iš pradžių tai padaryti planuota iki šių metų sausio 1-osios, tačiau, panašu, procesas užsitęs.

Ministerija vis dar nėra patvirtinusi techninio reglamento, kaip Lietuvoje turi būti tvarkomos maisto atliekos. Maža to, naujovė gyventojams gali pabranginti rinkliavą.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė akcentavo, kad maisto atliekų surinkimo požiūriu Lietuva labai skuba – europinėse direktyvose ši prievolė numatyta tik nuo 2023-iųjų.

"Lietuvos teisės aktuose atsirado reikalavimas "nuo 2019-ųjų". Skubame, nors techninis reglamentas maisto atliekų tvarkymui Lietuvoje nėra patvirtintas, priešingai nei kitose ES šalyse. O mūsų bendrovės pagrindinis tikslas – kad atliekų tvarkymo išlaidos nedidėtų", – teigė R.Šličienė.

Siūlomi keli variantai

KRATC užsakymu parengta galimybių studija turėtų padėti nuspręsti, kaip mieste bus tvarkomasi su maisto atliekomis.

Įvertinus regione esančius biologiškai skaidžių atliekų surinkimo ir apdorojimo pajėgumus, siūloma rinktis iš kelių alternatyvų.

Pavyzdžiui, palikti sistemą tokią, kokia ji yra dabar, arba su žaliosiomis atliekomis surinkti ir dalį maisto atliekų (augalinės kilmės, biologiškai skaidžias – vaisių, daržovių atliekas).

Kita alternatyva – vykdyti atskirą surinkimą, kaip numatyta teisės aktuose.

Taip pat prieš priimant sprendimą siūloma atlikti demonstracinį maisto atliekų surinkimo projektą, įvertinti technines galimybes, finansinius išteklius ir kitas aplinkybes.

Manoma, kad priimtiniausia miestui būtų pirmoji alternatyva (su žaliosiomis atliekomis surinkti ir dalį maisto atliekų). Jai pritarė ir Klaipėdos miesto tarybos kolegijos nariai.

Kontroliuoti būtų sudėtinga

Klaipėdos savivaldybė ruošiasi individualių valdų gyventojams išdalyti konteinerius biologiškai skaidžioms (žaliosioms) atliekoms, šie gali būti naudojami ir maisto atliekoms surinkti.

"Jau įsigijome 2 tūkst. mažos talpos konteinerių, planuojame dar tiek pat nupirkti ir visus gyventojus aprūpinti žaliųjų atliekų surinkimo konteineriais. O daugiabučiuose gyvenančių klaipėdiečių žaliosios ir augalinės kilmės maisto atliekos galėtų būti renkamos pusiau požeminiuose konteineriuose. Jos būtų vežamos į Glaudėnus ir kompostuojamos. Gyvulinės kilmės atliekos būtų renkamos įprastai, rūšiuojamos ir sudeginamos energijos gamybai", – aiškino KRATC atstovė.

Neslepiama, kad išmokyti gyventojus rūšiuoti ir augalinės kilmės atliekas bei juos sukontroliuoti būtų sudėtinga, be to, gali atsirasti nemalonių kvapų, galbūt prireiks naujos įrangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam Jai ką..

Tam Jai ką.. portretas
Jūsų žiniai tik valstiečių partijos atstovė, Virginija Vingrienė kažką pasiekė kad šiukšlės nebūtų iš eilės deginamos Fortume o tvarkomos taip kaip derėtų. Jau seniai net Klaipėdoje pristatė regioninius(pagal ES reikalavimus) šiukšlių tvarkymo projektus.Ji nepasiduoda juodųjų veikėjų spaudimui ir atkakliai neduoda ramybės, nenusileidžia šiukšlių tvarkymo centrams.Akcentuojama kad būtų rūšiuojama ne tik gyventojų, kurie seniai kiek galėjo tiek rūšiavo, o pagrindinė šio darbo dalis turi būti atliekama įdiegtų tvarkymo metodų dėka visuose Lietuvos RATC-uose. Žinoma, Klaipėdoje esantis valstiečių-žaliųjų skyrius visiškai niekur nesikiša:nei į miesto politiką,nei į keliamas miesto tvarkymo problemas, apart retų, neutralių VŽ skyriaus sargo su padėjėjais pasisėdėjimų susitikimuose, pristatymuose ir pan. KRATC-o tai neliečia..mat planuoja kad po rinkimų visi bus valdžioje ir jiems patiems pravers savivaldybės įmonių draugystė..:D).Politikas politikui nelygu.

Tele

Tele portretas
Prie siuksliu kaip nebuvo taip ir ner tvarkos ,kada tai baigsis ......o juk mokam tvarkingai

Jai ką, tai

Jai ką, tai portretas
maisto atliekų rūšiavimą sugalvojo ir mums ant galvų nuleido valstiečių vyriausybė, o ne liberastine savivaldybė :)
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių