Uostamiesčio moksleiviai „matavosi“ profesiją

Pasirinkti tinkamą profesiją – vienas svarbiausių žingsnių jaunam, dar mokyklą lankančiam žmogui. 

Pasirinkti tinkamą profesiją – vienas svarbiausių žingsnių jaunam, dar mokyklą lankančiam žmogui. Praėjusią savaitę organizuota apskritojo stalo diskusija kartu su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku įrodė, jog uostamiesčio jaunimas neabejingas savo ateičiai.

Atsakė į klausimus

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro projekto karjeros konsultantė Aušra Augaitienė pasakojo, kad į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje vykusį susibūrimą buvo atvykę trijų šalių atstovai: 14 organizacijų ir įstaigų atstovai, 20 skirtingų uostamiesčio vyresniųjų klasių mokinių ir 13 karjeros specialistų.

Organizatoriai džiaugėsi galėję pasikviesti Klaipėdos jaunimo teatro, Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos, Klaipėdos apskrities gestų kalbos vertėjų centro, Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Klaipėdos teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro

Klaipėdos skyriaus atstovus bei Klaipėdos miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorių.

Iš viso renginyje dalyvavo apie 50 asmenų, kurie diskusijos metu kartu mėgino analizuoti vyresniųjų klasių moksleiviams aktualius klausimus.

Moksleiviai svarstė, ar reikalingas mokinių profesinis veiklinimas ir kodėl taip sunku pasirinkti ateities profesiją praktiškai jos neišbandžius.

„Be to, jaunimas domėjosi, ar pakankamai suinteresuoti darbdaviai iš anksto investuoti į jaunimą, kaip į motyvuotus ir atsakingus ateities specialistus. Diskusijų sulaukė ir klausimas, kaip surasti organizacijas, kurios galėtų priimti mokinius profesiniam veiklinimui“, – teigė A.Augaitienė.

Veikla nauja

Mokinių profesinis veiklinimas – nauja karjeros ugdymo veikla vyresniųjų klasių moksleiviams, kurios metu mokiniai susipažįsta su jiems aktualių profesijų atstovų darbo specifika.

„Profesinis veiklinimas suprantamas kaip darbas arba praktika pagal susitarimą, kai mokinys ne mažiau nei tris dienas tiesiogiai dalyvauja kokios nors organizacijos veikloje, stebi tam tikrų profesijos atstovų darbą, pagal susitarimą atlieka paskirtas praktines užduotis“, – kalbėjo projekto karjeros konsultantė.

Kaip teigė A.Augaitienė, tai nauja veikla Lietuvoje, padedanti vyresniųjų klasių mokiniams tinkamai ir motyvuotai pasirinkti savo ateities profesiją, ją tarsi iš anksto „pasimatuoti“ ir pasitikrinti savo ateities karjeros sprendimą.

Padeda nepasiklysti

Projekte dalyvavę vyresniųjų klasių Klaipėdos miesto moksleiviai patikino, kad diskusija buvo visapusiškai naudinga. Anot jų, tai – nuostabi galimybė tiek mokiniui išbandyti save, tiek darbdaviui padėti jaunam žmogui.

Darbdavių nuomonė apie šią programą buvo vieninga – profesinis veiklinimas turi būti populiarinamas, o tokie projektai organizuojami dažniau. Jų teigimu, vienintelis minusas, kurį jie įžvelgė, – šiek tiek sutrinkantis darbas, kol jaunas žmogus įsivažiuoja į veiklos ritmą.

Mokinių nuomone, ši programa reikalinga bei naudinga kiekvienam moksleiviui, galvojančiam apie savo ateitį.

„Tokie projektai leidžia atsakyti klausimus, kurie ilgai nedavė ramybės, padeda pažvelgti į suaugusių žmonių gyvenimą, kuris jaunam žmogui atrodo painus ir komplikuotas. Džiugu, jog galėjome pažinti naują gyvenimo tarpsnį, kurio dalimi netrukus tapsime“, – sakė moksleiviai.

Meras įkvėpė

Kaip teigė jaunieji renginio dalyviai, net ir didesnis užduočių krūvis arba jiems suteiktas savarankiškumas jokiu būdu netapo neigiamu dalyku.

„Atvirkščiai. Mes norime daugiau darbo, daugiau atsakomybės ir daugiau realios patirties“, – sakė mokiniai.

Diskusijoje dalyvavo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuris moksleiviams papasakojo savo gyvenimo istoriją bei pasidalijo vaikystės svajonėmis.

„Ar įsivaizduojate šį asmenį, kuris yra daugelio autoritetas, vairuojantį autobusą, taksi automobilį arba kitą transporto priemonę? Pasirodo, kad V.Grubliauskas taip piešė savo ateitį, kai buvo mažas. Dabar jis užima miesto mero pareigas. Tai – pavyzdys, kur ateitis gali nunešti kiekvieną iš mūsų“, – įspūdžiais dalijosi motyvuotas uostamiesčio jaunimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių