Uostamiesčio patrulių lenktynes gaudant kyšininkus paskatino dovanų troškimas?

Gali būti, kad jaunuosius jo kolegas savotiškoms varžyboms paskatino tai, jog pernai daugiausia kyšininkų demaskavusiu paskelbtas klaipėdietis pareigūnas Donatas Lukas buvo gausiai apdovanotas. Šalies premjeras už kovą su korupcija jam įteikė medalį bei vardinį šveicarišką laikrodį, "Rotary" klubas padovanojo 3 tūkst. litų kuponą poilsinei kelionei bei naujausią išmanųjį telefoną. 

Klaipėdos kelių policijos biuro pareigūnai yra absoliutūs lyderiai Lietuvoje pagal inicijuotus tyrimus dėl bandymų juos papirkti. Gali būti, kad tokį aktyvumą lėmė kolegos pavyzdys.

Siūlė pinigų šašlykams

Vien šį savaitgalį pradėti penki ikiteisminiai tyrimai. Visi šie vairuotojai stos prieš teismą dėl bandymo duoti kyšį pareigūnams.

Šeštadienį po pietų Liepų ir Pievų gatvių sankryžoje policininkai nutvėrė 60-metį vairuotoją, kuris į alkoholio matuoklį įpūtė 1,53 prom. alkoholio. Jis pareigūnams pasiūlė 500 litų atlygį.

Tos pačios dienos vakare Šilutės plente 38 metų vairuotojas įpūtė į matuoklį 0,72 promilės ir paprašė policininkų luktelėti, kol draugai jam atveš pinigų, kuriais jis ketino papirkti pareigūnus.

Sekmadienį 4 val. nakties Palangoje 25 metų rietaviškis taip pat vairavo ir įkliuvo neblaivus (1,37 promilės). Jis pareigūnams pasiūlė pusę tūkstančio litų.

Tą pačią dieną apie 15 val. Kretingoje pėsčiųjų perėjoje lenkęs kitus automobilius 43 metų vairuotojas pažadėjo jį sustabdžiusiems policininkams pinigų šašlykams nusipirkti, tačiau sumos neįvardijo.

Sekmadienį vakare sunkiai apgirtęs 43 metų vairuotojas buvo pareigūnų sustabdytas uostamiestyje, Baltijos prospekte. Vyras įpūtė 2,74 promilės ir norėjo problemų išvengti brukdamas policininkams 2 tūkst. litų.

Mūsiškiai – šalies lyderiai

Šiemet Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai jau inicijavo 65 ikiteisminius tyrimus dėl bandymo papirkti.

Didžioji dauguma šių tyrimų pradėti Kelių policijos biuro (KPB) policininkų iniciatyva. Taip mūsų kelių policininkai gerokai lenkia visų kitų biurų rodiklius.

Ne vienas vairuotojas yra pastebėjęs, kad uostamiesčio KPB policininkai yra itin principingi ir ikiteisminį tyrimą dėl papirkimo inicijuoja net neįspėję vairuotojų apie galimą baudžiamąją atsakomybę.

Kitų tarnybų policininkai analogiškose situacijose pataria gerai pagalvoti, ar nori duoti kyšį, ir primena, kas už tai gresia. Dažnas po tokių žodžių atsisako nusikalstamo ketinimo.

Gavo gausybę dovanų

Uostamiesčio KPB viršininko pavaduotojas Mindaugas Džermeika prisiminė, jog pernai klaipėdietis pareigūnas Donatas Lukas buvo paskelbtas daugiausia kyšininkų demaskavusiu policininku.

Už tai jis buvo gausiai apdovanotas. Šalies premjeras už kovą su korupcija jam įteikė medalį bei vardinį šveicarišką laikrodį, "Rotary" klubas padovanojo 3 tūkst. litų kuponą poilsinei kelionei bei naujausią išmanųjį telefoną.

Gali būti, kad jaunuosius jo kolegas paskatino savotiškoms varžyboms būtent tokia šlovė bei dovanų gausa.

"Mūsų jauni policininkai yra išalkę kaip alkani šunys. Akivaizdu, kad ir jie nori nusipelnyti kažko panašaus. Tokiu būdu mes iškreipiame sistemą. Mano įsitikinimu, būtų kur kas logiškiau skatinti pareigūnus premijomis. Tada jie būtų motyvuoti, bet elgtųsi kitaip. Neneigsiu, kažkas panašaus į lenktynes tikrai yra, – kalbėjo M.Džermeika. – Imuniteto tarnyba teigia, jog žmogaus nereikia perspėti, jis pats turi susivokti, kad elgiasi neteisingai."

Pareigūnas pripažino, jog formaliai tai teisinga, tačiau iš žmogiškosios pusės kiekvienas turėtų būti bent kartą įspėtas.

Įspėti apie atsakomybę neprivalu

"Įprotis papirkinėti pareigūnus atėjo iš tarybinių laikų, su tuo mes turime kovoti. Suprantame, kad kyšius ima todėl, kad alga maža. Ir tas veržimasis kaip galima daugiau kyšininkų demaskuoti nulemtas tos pačios priežasties. Manau, tai – užburtas ratas. Turime duomenų, kad mūsiškiai kai kurie įspėja, o kai kurie to nedaro", – pasakojo M.Džermeika.

Ikiteisminius tyrimus dėl pareigūnų papirkimo atlieka teritoriniai komisariatai. Įrodymais tampa ir policininkų automobiliuose sumontuotos filmavimo įrangos įrašai.

Akivaizdu, kad bandymas papirkti yra toks pat nusikaltimas, kaip ir kyšio paėmimas. Įspėti apie už tai gresiančią atsakomybę neprivalu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

drovuolis

drovuolis portretas
nu bet tas dzermeika, tai ka as zinau, dar nebuvau girdejes, kad taip ant savu pavaldiniu kas sakytu, geda jam...

alkotesteris

alkotesteris portretas
ką reiškia neatkalibruotas alkotesteris, jei aš vakar negėriau, tai joks alkotesteris nerodys, o jeigu aš vakar negeriau ir alkotesteris rodys tada dar blogiau, bet neman, o jei tu geri ir bandai skaičiuoti promiles, tai gerk, neskaičiuok ir vaikščiok pėščias

melas

melas portretas
O man tieko girdet kad dabar policija musu turi neatkalibrotus alkotesteriu ir tau nori nenori parodis kad vartojai truputi ar gal ir daugiau alkoholiaus. Tad nie tokie jau jie saziningi
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių