Uostamiesčio smėlio dėžėse slypi pavojai

Kieme įrengtose smėlio dėžėse vaikams žaisti leidžiančios mamos negali būti tikros, kad jų atžalos neužsikrės kokiomis nors ligomis. Pasirodo, šių dėžių turinys netikrinamas. Ar jos tinkamai prižiūrimos, kontroliuojama tik vaikų darželiuose.

Smėlis nuolat netiriamas

Daugiabučių namų kiemuose įrengiama vis daugiau smėlio dėžių, kuriose kapstosi mažieji. Jos ypač populiarios naujos statybos gyvenamuosiuose kvartaluose.

Vien vadinamajame Dragūnų kvartale įrengta apie dešimt smėlio dėžių, kuriose kasdien gausu mažylių. Tačiau mamos pačios turi įvertinti, ar tokiose kiemuose esančiose žaidimų vietose vaikams saugu.

Nė viena institucija netikrina, ar smėlio dėžės tinkamai prižiūrimos. Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (KVSC) kontroliuoja tik ikimokyklinių ugdymo įstaigų teritorijose esančių smėlio dėžių priežiūrą.

Tačiau nuolatiniai tyrimai dėl parazitologinės taršos neatliekami ir čia. Smėlis vaikų lopšelių-darželių dėžėse tiriamas tik gavus skundą.

"Reglamente nėra numatyta, kad turime nuolat tirti smėlį. Tačiau stebime, ar dėžės ikimokyklinio ugdymo įstaigose tinkamai prižiūrimos", – tvirtino KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Sulaužė medinius dangčius

Ar nėra kokių nors pažeidimų, tikrinama kartą per metus. Dabar tai bus daroma rudenį.

Anot A.Šlepetienės, pagal reikalavimus kiekvieną pavasarį įstaiga turi įvertinti ir apsispręsti, ar smėlio nereikia pakeisti, ar jo netrūksta. Smėlio negalima vežti iš paplūdimio – dažniausiai jis gabenamas iš karjerų.

Įstaigų administracija turi pasirūpinti, kad smėlis kartkartėmis būtų perkastas, o dėžės būtų uždengtos. Jei nepaisome šių reikalavimų, gresia nuobaudos.

A.Šlepetienė pasakojo, kad vaikų lopšeliai-darželiai stengiasi tinkamai prižiūrėti smėlio dėžes, tačiau problemų neišvengiama.

"Higienos norma nurodo, kad smėlio dėžės turi būti uždengtos, bet nenurodo kaip. Įstaigos imasi įvairių priemonių. Smėlio dėžes uždengia plėvele, tentais, tinklais, mediniais dangčiais.

Negalima sakyti, kad įstaigos nesprendžia šio klausimo, bet problemų yra", – pasakojo vedėja.

Anot A.Šlepetienės, pasitaiko, kad įstaigos pasigamina gražius medinius dangčius smėlio dėžėms, o po nakties juos randa sulaužytus. Tenka laukti, kol atsiras lėšų naujiems.

Po žaidimo – ligos

Uždengti smėlio dėžes privalu, kad jos būtų apsaugotos nuo taršos. A.Šlepetienės teigimu, geriausiai tam tiktų medinis dangtis.

"Plėvelė nėra geriausias variantas. Uždengus ja dėžę, smėlis pradeda šusti. Tinklas apsaugo nuo šunų ir kačių, bet ne nuo lapų", – patarė vedėja.

Anot A.Šlepetienės, didžiausia problema, kad neuždengtų dėžių smėlį gali pridergti šunys ir katės. Su tokiu smėliu žaidžiantys vaikai gali užsikrėsti ligomis, kurios plinta per šių gyvūnų išmatas.

Vedėjos teigimu, prieš keletą metų parazitologinė tarša aptikta vieno vaikų lopšelio-darželio smėlio dėžėje. Pareikalauta, kad smėlis būtų pakeistas.

Patarė gerai apžiūrėti

A.Šlepetienė pabrėžė, kad daugiabučių namų kiemuose įrengtomis smėlio dėžėmis turi rūpintis namo administratoriai, bendrijos.

Įmonės, administruojančios Dragūnų kvartalo namus, vadovas Aleksejus Jegorovas tvirtino, kad smėlio dėžės čia nuolatos prižiūrimos.

"Esame nupirkę 10 kub. m smėlio dėžėms, tad jas papildome kiekvieną sezoną. Kartais mamytės paprašo ir anksčiau, nes dažnai smėlis pasklinda už aptvaro", – pasakojo A.Jegorovas.

Pasak jo, nors Visuomenės sveikatos centro atstovai rekomenduoja uždengti smėlio dėžes, tai padaryti sudėtinga.

"Po nakties tų dangčių nebeliktų. Aišku, valkataujantys šunys ir katės gali priteršti smėlio dėžes. Tikimybė, kad vaikai gali užsikrėsti, išlieka, tačiau kol kas to nebuvo. Mamytės prieš leisdamos vaiką į smėlio dėžę turėtų ją gerai apžiūrėti", – patarė A.Jegorovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Savivaldybėj pavojų slypi daugiau!

taip

taip  portretas
senai laikas ivesti tvarka visur ,tame tarpe ir masinu statymas ant pesciuju taku ,zolynu ir tt

Klausimas

Klausimas portretas
O kokio galo smėlio dėžę tikrinti? Aplinkui milžiniški plotai kuriuose žaidžia vaikai. Ar kas tikrina žolyną kad ir šalia tos pačios smėlio dėžės? Ar kas ima bakteriologinius tepinėlius nuo supynių ar čiuožyklų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių