Uostamiesčiui irgi reikia Vyčio?

Netylant aistroms, kaip turėtų atrodyti uostamiesčio reprezentacinė aikštė, pasigirdo ir labai netikėtų pasiūlymų. Vienas jų – Atgimimo aikštėje pastatyti Vyčio paminklą. Esą tai būtų geriausia išeitis įprasminant valstybės simbolį, kol du didieji miestai, Vilnius ir Kaunas, verda kovose, kas statys tokį paminklą.

Žmonių niekas neklausė

Mintis Klaipėdoje statyti Vyčio paminklą kai kuriuos politikus prajuokino, o kai kurie pateikė savų siūlymų, kur iš tiesų būtų verta šį simbolį įkurdinti.

Atgimimo aikštės sutvarkymui projektą pateikusi bendrovė "Cloud architektai" pasiūlė šioje erdvėje įrengti veidrodinį mėnulio laikrodį, nors būta siūlymų čia pastatyti marinistinių simbolių, pavyzdžiui, inkarą.

O štai Klaipėdos architektų sąjunga ta proga išsakė kritikos dozę miesto valdžiai už tai, jog nesitarė su visuomene, kaip turėtų atgimti Atgimimo aikštė.

Architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus valdybos pirmininkas Vaidotas Dapkevičius tikino, jog uostamiesčio visuomenininkų kalbos apie Vyčio paminklą Atgimimo aikštėje turi savų priežasčių.

"Nežinau, ar pats sumanymas yra protingas. Tai panašu į žaidimą, kai du pešasi, dar trečias įsijungia. Buvo siūlymų net ant molo pastatyti Vytį. Tačiau tenka pripažinti, jog iš tiesų visuomenės niekas neklausė, kaip turėtų atrodyti Atgimimo aikštė", – pastebėjo V.Dapkevičius.

Pasak architekto, uostamiestis užsimoja įvykdyti daugybę projektų, tačiau idėjų kokybės, kaip turėtų atrodyti kai kurios viešosios erdvės, esą trūksta.

"Visuomenei svarbių objektų pristatymai vyksta uždaruose rateliuose. Man tai – jau nebejuokinga. Tegul juokiasi Kaunas ir Vilnius, kur statyti Vytį, o aš siūlyčiau uostamiesčiui tapti tuo miestu, kuris rimtai dirba. Tik klausimas, ar yra potencijos rimtiems projektams, nes kol kas viešieji objektai atrodo labai liūdnai. Gal čia kaltas skubėjimas ir noras kuo greičiau įsisavinti pinigus? Tačiau tokiuose sprendimuose neturėtų būti skubama", – tikino V.Dapkevičius.

Jei kažkam gali pasirodyti, jog siūlymas Atgimimo aikštėje statyti Vytį yra akibrokštas, tai juo V.Dapkevičius pavadino siūlymą statyti mėnulį.

"Mėnulio įvaizdis šioje aikštėje man yra akibrokštas", – patikino V.Dapkevičius.

Nori ir Gedimino pilies

Šiuo metu jau baigiamas rengti Atgimimo aikštės techninis projektas.

O kitais metais turėtų prasidėti realūs darbai – pirmiausia bus pradėta statyti požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Išgirdęs siūlymą Atgimimo aikštėje statyti Vyčio paminklą, Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas "šovė" savotišką akibrokštą.

Jei jau taip, tada imam iš Vilniaus ir Gedimino pilį.

"Jei jau taip, tada imam iš Vilniaus ir Gedimino pilį. Jei jau Vilnius neturi potencijos, tik sostinės pavadinimą, tada paimkime ir pastatykime Gedimino pilį Klaipėdos piliavietėje, juk paskelbta, jog ji veikiausiai vis tiek nuslinks kartu su kalnu", – rėžė K.Macijauskas.

Atsakydamas į kritiką dėl viešumo stokos, jis pabrėžė, jog ne visais atvejais visuomenės balsas yra svaresnis prieš specialistų žodį.

"Darydamas rimtą operaciją juk su visuomene nesitari, kvieti specialistą. Aš manau, kad su šiuo projektu viskas yra gerai. Baisiau, kai su kiekvienu valdžios atstovo pasirodymu visi ima persukinėti kepures į kitą pusę. Už tokią situaciją nėra nieko baisiau", – nuomonę išsakė K.Macijauskas.

Yra geresnių simbolių

Muziejininkas ir visuomenininkas Dionizas Varkalis, išgirdęs apie mintis statyti Vyčio paminklą Atgimimo aikštėje, kvatojo iki ašarų.

"Aš esu prieš valstybės simbolių nuvertinimą ir nuniekinimą. Vytis nėra pats tinkamiausias simbolis uostamiesčiui, ką jis turi bendro su Mažąja Lietuva? Tačiau nieko bendro su mūsų kraštu neturi ir mėnulis. Karinga germanų tauta taps arabų respublika? O ką daugiau galėtų reikšti mėnulio simbolis? Aš manyčiau, kad Klaipėdai labiau tiktų vėjarodė ar jūrinis simbolis, – kopijuoti kitų neverta", – pabrėžė D.Varkalis.

Jam pritarė ir Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas, pastebėdamas, jog uostamiesčiui nereikia gvieštis svetimų paminklų.

"Juk Lukiškių aikštė gali būti ta sakralinė vieta, kur Vyčiui tikrai pritiktų stovėti. Aš taip pat girdėjau šias nuomones, kad Klaipėdai reikia Vyčio. Bet su tokiais simboliais reikia elgtis teisingai, jais mėtytis nereikia. Jau net kalbama, kad pastatysime arklį, o ne Vytį. Kas tai yra? Pažeminimas", – svarstė V.Čepas.

Vis tik politikas pripažino, jei jau taip nutiktų, kad Vyčio paminklo niekas taip ir nesugebėtų pastatyti, to imtųsi klaipėdiečiai.

"Rastume vietos. Bet Mažojoje Lietuvoje buvo ir kitų simbolių. Mes jau nerandame vietos Jonui Basanavičiui, dėl nieko nesutariame. Tai kas tai yra?" – retoriškai klausė V.Čepas.

Siūlymas dvelkia populizmu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, išgirdęs siūlymą Atgimimo aikštėje įkurdinti Vyčio paminklą, ištarė, jog jis bus santūrus šiuo klausimu.

"Tai daugiau populizmu dvelkiantis siūlymas. Kita vertus, jei vienam svarbiausių šalies simbolių niekaip nerandama vietos, Klaipėda ją tikrai suras ir "prišvartuos" jį. Tačiau kalbant rimtai, kai valstybės biudžete niekaip ilgą laiką nebuvo atrasta lėšų Alfonso Ramanausko-Vanago palaikų suradimui, man buvo šovusi mintis, jog Klaipėda tokiems darbams lėšų biudžete būtų atradusi", – tikino V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras pripažino, jog diskusijose dėl didžiajai daliai visuomenės rūpimų klausimų dažniausiai atsiranda įvairių nuomonių.

"Svarbu tai, kad diskusijų metu kuo daugiau garo išeitų, tuomet liks daugiau jėgų įgyvendinti idėjas. Jei šioje diskusijoje ši idėja būtų subrandinta savu laiku, aš suprasčiau. O dabar, kai ieškoma prieglaudos Vyčiui, pradėti konkurenciją, kuri aikštė labiau tiktų, man regis, nėra protinga", – tikino meras.

Vytį – į Kryžkalnį

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento vadovas Ričardas Zulcas, išgirdęs, kokios diskusijos verda politikos užkulisiuose, pastebėjo, jog ne visais atvejais demokratija suveikia geriausiu būdu.

"Matome, jog Vilniuje buvo rengtas ne vienas konkursas, su visuomene diskutuota ir tartasi, o pats projektas įstrigo aklavietėje. Įvyko susipriešinimas. Aš manau, kad problema – ne idėjos išraiškoje, o visų Lenino aikščių Lietuvoje pertvarkoje. Kryžiuojasi ideologijos. Vieni nori vietoje vieno stabo statyti kitą stabą, o kiti nori, kad šios aikštės būtų deideologizuotos", – kalbėjo R.Zulcas.

Pačiam R.Zulcui patinka vilniečių architektų pateikta idėja Atgimimo aikštėje pastatyti dangų atspindintį veidrodį.

Kryžkalnis yra vidury Lietuvos, o Vytis – visų. Gal tada ne aikštėje jam vieta?

"Tai simbolizuoja to meto pilietinės valios atspindį. Mano galva, tai yra nuostabi idėja. Ji buvo palaikyta visų ekspertų. Ne pati savivaldybė nusprendė, o pasikvietė ekspertus iš išorės", – patikino R.Zulcas.

Iškilus diskusijai, jog ir Klaipėdai verta kelti Vyčio paminklo atsiradimo idėją, R.Zulcas pasiūlė tokį paminklą statyti Kryžkalnyje.

"Kryžkalnis yra vidury Lietuvos, o Vytis – visų. Gal tada ne aikštėje jam vieta? Aš tik svarstau. Bet aišku viena, jog mums visiems atėjo laikas išlipti iš griuvėsių ir nustoti svaidytis kritika", – nuomonę išsakė R.Zulcas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Optimistas

Optimistas portretas
Būtent Klaipėdai reikėjo vyčio Juozaičio veidu, juk jis Klaipėdoje gyvena.

Kauniokas

Kauniokas portretas
Siuličiau menkės pinkla pasistatyti)

Vietiniui

Vietiniui portretas
Pritariu jūsų nuomonei.Tik karžygiui(,,ciupa-ciups"ui)reikėtų kitos vietos o ne išmesti.
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    11
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių