Uostamiestyje daugėja erkių atakų

Klaipėdoje baimę sėja pabudusios erkės. Pastebima, kad kraujasiurbės jau puola keturkojus. Prognozuojama, kad šiemet sunkias ligas sėjančių parazitų bus daugiau nei pernai.

Pavojingos tik keturkojams

Erkės klaipėdiečius pradėjo bauginti dar nė neprasidėjus pavasariui.

Gyventojai pasakojo, kad jau aptiko šunims įsisiurbusių ar dar tik kailiu ropojančių parazitų.

Klaipėdiečiai kol kas gali baimintis tik dėl savo augintinių sveikatos. Raminama, kad suaktyvėjusios erkės pavojingomis ligomis gali užkrėsti tik juos.

„Keturkojų iš lauko parneštos erkės yra pievinės. Jos kelia grėsmę tik augintiniams. Šios erkės gali įsisiurbti ir žmogui, tačiau neturi jam pavojingų ligų sukėlėjų“, – paaiškino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė.

Atakuos daugiau?

Pašnekovės teigimu, žmones užkrėsti galinčios erkės dar neturėtų būti aktyvios. Paprastai jos pabunda, kai vidutinė oro temperatūra pasiekia daugiau nei 7 laipsnius aukščiau nulio.

„Dabar dar nieko nėra, jos pasislėpusios po lapais“, – paaiškino V.Pečkauskienė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro darbuotojos teigimu, tikėtina, kad šiemet erkės atakuos agresyviau nei pernai. Aiškinama, kad žiema joms buvo palanki, tad dauguma parazitų sėkmingai peržiemojo.

„Šiemet erkių galime skaičiuoti daugiau, nes šaltasis sezonas buvo patogus. Šalčiai buvo tada, kai pasnigo. Erkes sniegas paslėpė ir jų išnyko mažiau. Jeigu pavasaris bus ankstyvas ir šiltas, žmonės bėgs į miškus ir kraujasiurbės suskubs maitintis“, – prognozavo vyriausioji specialistė.

Todėl esą tikėtinas didesnis sergamumas šių parazitų platinamomis ligomis. Kada šiemet uostamiestyje sukrus žmogui pavojingi gyviai, neprognozuojama. Pernai erkės Klaipėdoje pasirodė kur kas vėliau nei Vilniuje.

Pernai – mažiau sirgusiųjų

Šiemet Klaipėdos apskrityje jau užfiksuota pora Laimo ligos atvejų, tačiau susirgusiems asmenims erkės įsisiurbė dar 2015-ųjų pabaigoje. Liga diagnozuota tik šiemet, nes jos simptomai buvo pastebėti praslinkus porai mėnesių po įkandimo.

Praėjusiais metais, palyginti su 2014-aisiais, uostamiestyje susirgimų Laimo liga buvo sumažėję. Pavojinga liga 2015-aisiais sirgo 39 miestiečiai, o 2014-aisiais – pusšimtis. Erkiniu encefalitu tiek pernai, tiek 2014-aisiais užsikrėtė po 4 žmones.

Praėjusiais metais, pašnekovės teigimu, sergamumą klastinga Laimo liga mažino oro sąlygos.

„Klimatas žmogui vaikščioti miškuose buvo nekoks. Nors praėję metai buvo šiltesni apskritai, tačiau pavasaris tęsėsi beveik iki gegužės pabaigos. Minėto mėnesio gale užfiksuotas pirmasis erkių aktyvumas tęsėsi iki rugsėjo“, – paaiškino V.Pečkauskienė.

Vis dėlto erkių populiacija praėjusiais metais buvo gausesnė nei 2014-aisiais. Tai, anot specialistės, taip pat lėmė oro sąlygos – buvo šilta ir drėgna.


Šiame straipsnyje: erkėerkėsGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

puolimas

puolimas portretas
ataka, šturmas----galvojau gal tikrai čia apie žirinovskį.

As

As portretas
Jau sausio gale pagavom erke. Pre pastarasias 3 dienas, trys erkes.

rasote nesamones

rasote   nesamones portretas
nesamone pirma pasalo o sniego nebuvo kokia savaite todel erkes turejo issalti o sniegas buvo labai trumpai kaip sitaip neprisimenat kad visu pirma pasalo be sniego.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių