Uostamiestyje – donorystė skatinta muzikos garsais

Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro kieme vos per valandą kaulų čiulpų donorais pareiškė norą tapti 20 klaipėdiečių. „Tikimės, kad iki vakaro sulauksime tikrai gausaus donorų būrio“, – šeštadienį džiaugėsi vienas iš akcijos dalyvių Arūnas Girčys.

Į Klaipėdą atkeliavusi muzikinę akcija „Gyventi negalima mirti“ ragino miestiečius ištiesti ranką kraujo vėžiu sergantiems žmonėms.„Gyventi negalima mirti“ – šiame sakinyje klaipėdiečiai turės progą padėti kablelį reikalingoje vietoje. „Renginio metu mes užregistruojame potencialius donorus ir paimame jų kraujo mėginį. Visi norą donorais tapti pareiškę klaipėdiečiai bus įtraukti į bendrą pasaulio donorų registrą“, – pasakojo A.Girčys.

Pasak A.Girčio, tai tokia donorystė, tai šansas sergančiajam, nes ne visuomet būna galimybė surasti giminingą donorą. „Pirmas etapas, tai tik kraujo mėginys. Sutapus rodikliams, toks donoras būtų kviečiams į Vilnių, kur būtų atliekama operacija“, – aiškino A.Girčys. Akcijos dalyvių teigimu, tai neskausminga procedūra donorui.

Pasiryžusiems tapti potencialiais kraujo donorais nereikės vykti į jokią ligoninę – papildyti donorų sąrašą jie galės čia pat, renginio vietoje. Kompetentingi specialistai atsakys ir į kylančius klausimus bei suteiks daugiau informacijos apie kaulų čiulpų transplantaciją. Būtent ji tampa lemiama sąlyga išlikti ne vienam žmogui, sergančiam leukemija – kraujo vėžiu. Rasti tinkamą donorą, kurio kaulų čiulpai galėtų būti transplantuojami, nėra paprasta. Todėl kuo daugiau žmonių sutiks tapti potencialiais donorais, tuo daugiau sergančiųjų leukemija galės įgyvendinti svarbiausią savo tikslą – pasveikti.

Akcija „Gyventi negalima mirti“ rengiama jau antrus metus. Pernai Vilniuje vykusio koncerto metu būti potencialiais kraujo donorais pasiryžo net 331 žmogus. Tai – rekordinis skaičius, mat iki tol didžiausias per dieną užsiregistravusių potencialių donorų skaičius buvo kone tris kartus mažesnis. Renginyje buvo galima ne tik klausytis garsių atlikėjų, bet ir daugiau sužinoti apie kaulų čiulpų donorystę lydinčius mitus. Todėl pernai koncerte dalyvavusių žmonių jau nebereikia įtikinėti, kad tapti kaulų čiulpų donoru nekenkia pačiam donorui, o donorystės procedūra visai nėra skausminga. Be to, kaulų čiulpai atsistato vos per porą savaičių, o po procedūros jau tą pačią dieną donoras gali keliauti namo.

Tapti donorais gali sveiki žmonės nuo 18 iki 45 metų amžiaus. Nors registruotis galima ir didžiųjų miestų ligoninėse, rugpjūčio 6 dieną tai bus galima padaryti ir uostamiestyje vyksiančiame renginyje. Finalinis akcijos akordas rugpjūčio 26 nuskambės Vilniuje, kur bus surengtas paskutinis „Gyventi negalima mirti“ šių metų koncertas.

Šiemet akciją Vilniuje, Druskininkuose bei Klaipėdoje rengia Kristupo vasaros festivalis, Vilniaus mokytojų namai ir onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas“.

Nelikti abejingais renginio metu klaipėdiečius ragins koncerte grosiantis uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, kuris yra ir šio renginio globėjas. Visą pusdienį Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centro kieme koncertuos ir  Eglė Sirvydytė su projektu „Mmpsuf“, grupės „Liūdni slibinai“, „Atika“, „Arbata“ bei kiti džiazo, roko ir dainuojamosios poezijos atlikėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių