Uostamiestyje klesti lauko prekyba

Šiltuoju metų sezonu Klaipėdoje lauko prekyba pasiekia piką. Ji ypač suaktyvėja per Jūros šventę, kurios metu mieste įrengiama dar apie tūkstantį prekybos vietų. Esą būtent tada kai kuriems verslininkams pavyksta uždirbti beveik pusės metų pajamas.

Šiltuoju metų sezonu Klaipėdoje lauko prekyba pasiekia piką. Ji ypač suaktyvėja per Jūros šventę, kurios metu mieste įrengiama dar apie tūkstantį prekybos vietų. Esą būtent tada kai kuriems verslininkams pavyksta uždirbti beveik pusės metų pajamas.

Šventėje – lūkesčiai

Prieš šią Jūros šventę prekybininkai stumdėsi eilėse, kad įsigytų leidimą prekybai patogesnėje vietoje. Trims šventės dienoms kavinei 1 kv./m kainavo 61 litą.

Dažniausiai kavinės užimdavo 60 kvadratinių metrų plotą. Tad leidimas tokiai veiklai per Jūros šventę verslininkams kainavo 3 tūkst. 660 litų.

„Kalbame apie tas kavines, kurios prekiavo maistu ir alumi. Tokia pat prekybinio ploto kvadratinio metro kaina buvo ir tiems, kurie pardavinėjo skrudintus kukurūzus, kavą, ledus, tačiau jie nuomojo vos kelis kvadratinius metrus, taigi prekybos leidimo suma buvo nedidelė", – teigė viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ pardavimų vadybininkė Vaida Urbonavičienė.

Mugėje prekybinio ploto kaina svyravo pagal zonos paklausą. Populiariausioje teritorijoje nuo Pilies tilto iki Juozo Karoso gatvės ir aplinkiniuose skveruose kvadratinio metro prekybos leidimo kaina buvo 122 litai. Vidutinio paklausumo zonoje – Šiaurės rage ir Pilies gatvėje – 92 litai, o mažiausiai paklausiame Danės skvero gale – 61 litas.

„Vietų buvo 803 – daugiau nei pernai. Praėjusiais metais jų suskaičiuota 670. Tačiau šiais metais ne visos erdvės buvo užpildytos. Dažniausiai mugėje prekybininkai nuomojo 6 kv./m plotą standartinei palapinei“, – teigė V.Urbonavičienė.

Pernai už prekybos leidimus per Jūros šventę miestui pavyko surinkti apie pusę milijono litų. Manoma, kad šiais metais rinkliava turėtų siekti maždaug 600 tūkst. litų. Šiemet šventės mugėje buvo prekeivių ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos bei Maroko.

„Paprastai prekeiviai tikina, kad per tris mugės dienas jiems pavyksta uždirbti kone pusės metų pajamas. Kažin ar pasisekė ir šiemet. Šį kartą kavinių savininkai skundėsi, kad žmonės mažiau valgė. Manau, kad tam įtakos turėjo karštis“, – sakė V.Urbonavičienė.

Nenutrūkstantis verslas

Lauko prekyba Klaipėdoje populiari ne tik per Jūros šventę, bet ir visus metus. Šia veikla mieste nuolat verčiasi apie 200 smulkiųjų verslininkų.

Esą tai yra žmonės, kurie šioje sferoje dirba ne pirmus metus, turi nemažą patirtį, yra išmokę bendrauti su savivaldos institucijomis bei savo problemas sprendžia per daug netriukšmaudami.

Pernai jiems pavyko išsikovoti, kad nereikėtų fasuoti vaisių ir daržovių, kaip buvo reikalaujama.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas sakė, kad per metus savivaldybėje lauko prekybai yra išduodama 1 500–1 600 leidimų. Tai bendras išduotų leidimų skaičius, į kurį įeina ir jų pratęsimai.

Per metus savivaldybė už prekybos leidimus surenka ketvirtį milijono litų. Prekybos leidimas mėnesiui kainuoja 180 litų. Juos galima įsigyti ir vienai dienai, ir visiems metams. Dienai leidimas lauko prekybai kainuoja 6 litus.

„Metams prekybos leidimus išsiperka nedaug žmonių, nes iš karto reikia sumokėti rinkliavą už visus metus. Ne kiekvienas tai gali sau leisti“, – teigė R.Armonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laba diena

Laba diena portretas
Kas žino kur dabar Klaipėdoje galima nupirkti didelių keraminių(molinių) lėkščių?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių