Uostamiestyje – kovinių šunų medžioklė

Klaipėdoje legaliai pavojingus šunis daugiabučiuose namuose laiko tik aštuoni žmonės. Šimtai kitų tokių keturkojų šeimininkai bet kada gali sulaukti beldimo į duris, o jas atidarius specialios tarnybos darbuotojai šuniui ant kaklo užners kilpą ir išveš į prieglaudą.

Klaipėdoje legaliai pavojingus šunis daugiabučiuose namuose laiko tik aštuoni žmonės. Šimtai kitų tokių keturkojų šeimininkai bet kada gali sulaukti beldimo į duris, o jas atidarius specialios tarnybos darbuotojai šuniui ant kaklo užners kilpą ir išveš į prieglaudą. Tokią tvarką kinologai ir gyvūnų mylėtojai vadina barbariška, pažeidžiančia žmogaus teises.

Ėdesio – už 300 litų

"Blogis yra ne šuo, o žmogus. Šuo yra plastilinas – ką iš jo nusilipdysi, tą ir turėsi. Todėl tikrai manau, kad toks įstatymas, kuriuo reikalaujama iš šeimininkų atimti šunis, yra neapgalvotas ir didžiausia nesąmonė. Kai kurie politikai taip tik bandė parodyti, kad dirba", – griežtai kalbėjo klaipėdietė kinologė ekspertė Svetlana Postarnakova.

Ji stebėjosi, kodėl nusitaikyta į pavojingų ir kovinių veislių šunis, jei jų laikoma vis mažiau.
"Šis įstatymas gal būtų buvęs aktualus prieš 7–8 metus, kai tokie šunys buvo "ant bangos", o dabar jų populiarumas yra labai sumažėjęs. Žmonės tikrai skaičiuoja, ar laikyti rotveilerį, kurio ėdalui per mėnesį reikia apie 300 litų, ar geriau šiuos pinigus sumokėti už šildymą ir turėti mažą šuniuką", – kalbėjo ekspertė.

Jos teigimu, įstatymo rengėjai net neanalizavo, kiek išties yra pavojingi agresyvių veislių šunys.

"Kanda ir dalmatinai, ir prancūzų buldogai. Net katinai ir šeškai ar žiurkėnai, kai juos įpykdai, kanda. Kai įkiši ranką į akvariumą, kanda žuvytės. Tai gal juos visus taip pat reikėtų uždrausti laikyti butuose?" – ironizavo S.Postarnakova.

Įstatymą galima apeiti

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, kuriuo daugiabučiuose namuose draudžiama laikyti pavojingų ir kovinių veislių šunis ar jų mišrūnus.

Išimtis taikoma tik tais atvejais, kai tokių keturkojų savininkai susitvarkė dokumentus – iš Klaipėdos savivaldybės gavo leidimą. Tačiau jie buvo išduodami tik iki metų pradžios.
Kitaip tariant, visi, kurie šiuo metu savo butuose augina agresyvių veislių šunis, yra pažeidėjai.

"Dabar gauti leidimą bute laikyti pavojingą šunį nebeįmanoma. Leidimai suteikiami tik tokius keturkojus auginti privačioje valdoje – nuosavame name, sode", – aiškino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis.

Tačiau S.Postarnakova paaiškino, kaip apeiti įstatymą.

"Jame nėra parašyta, kad šuo negali būti bute. Todėl atėjusiems tikrintojams galiu pasakyti, kad jį tik parai parsivežiau iš sodo išmaudyti. Kas tada? Panašu, kad niekas nieko negalės padaryti", – išeitį rado kinologė.

Agresyvių mieste yra šimtai

Savivaldybė yra išdavusi 18 leidimų laikyti pavojingus ar kovinius šunis. Tik aštuoni jų suteikti šeimininkams, savo augintinius laikančius butuose.

"Aišku, kad butuose tų agresyvių šunų laikoma gerokai daugiau. Tačiau mastą labai sunku įvardyti – gal tai dešimtys, o gal šimtai", – svarstė M.Poimanskis.
Viešosios įstaigos Gyvūnų registravimo centro interneto svetainėje skelbiama, jog Klaipėdoje yra įregistruoti 308 agresyvūs šunys. Tačiau nepateikiami duomenys, kada ši informacija pastarąjį kartą buvo atnaujinta.

Kadangi butuose laikyti kovinių ir pavojingų veislių šunų bei jų mišrūnų nebegalima, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė savo įsakymu patvirtino tvarką, kaip tokius keturkojus atimti iš savininkų.

Verdiktą taria speciali komisija, kurią sudaro du savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, Klaipėdos apskrities valstybinės ir maisto veterinarijos tarnybos specialistė, policijos pareigūnas ir kinologė ekspertė.

Reikėjo atimti dviem dienoms

Komisija jau nagrinėjo ir pirmąjį atvejį, ar iš klaipėdietės atimti pavojingos veislės keturkojį. Ją Viešosios tvarkos skyriaus specialistai aptiko mieste, kai moteris savo šunį vedžiojo be antsnukio.

Galiausiai paaiškėjo, kad ji neturi ir leidimo laikyti tokio keturkojo, todėl ir turėjo apsilankyti specialios komisijos posėdyje.

"Teisiškai mes tą šunį turėjome paimti laikinai globai, nes moteris tikrai neturėjo leidimo jį laikyti. Tačiau pasielgėme žmogiškai. Daugybę dokumentų laikyti pavojingos veislės šunį klaipėdietė buvo susitvarkiusi dar 2008 metais, trūko paskutinio – savivaldybės suteikto leidimo. Ji nurodė, kad šunį laikys privačioje valdoje, leidimas turėjo būti išduotas po poros dienų, todėl komisija ir nusprendė, kad nėra tikslo toms dviem dienoms šunį atimti", – aiškino M.Poimanskis.

Tai buvo kol kas vienintelis atvejis, kurį svarstė komisija, nes daugiau šunų, pretenduojančių būti atimtiems iš šeimininkų, kol kas nenustatyta.

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai kiekvieną pirmadienį įvairiose miesto vietose rengia reidus, skirtus tikrinti, ar klaipėdiečiai paiso Gyvūnų laikymo taisyklių.

"Tačiau žmonės, matyt, jau išsiaiškino, kad reidus rengiame pirmadieniais, ir pasisaugo, todėl pažeidimų nebeužfiksuojame. Reikės keisti reidų dieną", – teigė M.Poimanskis.

Prognozuoja ašaras ir riksmą

Kol kas nesulaukta ir gyventojų skundų, jog kaimynai laiko pavojingus ir agresyvius šunis. "Keista, bet žmonės nesiskundžia", – nusistebėjo valdininkas.

Tačiau jis pabrėžė, jog į kiekvieną skundą bus reaguojama. Jei komisija nuspręs, kad šunį iš šeimininko reikia laikinai paimti, šį darbą atliks specialistai.

"Pats tikrai neisiu ir neimsiu. Šiaip tai tikrai nemaloni procedūra, anksčiau ne kartą teko jose dalyvauti, kai reikėdavo paimti gyvūnus, kurių per daug buvo laikoma butuose. Tai tas pats, kas iš mamos vaiką atimti – ašaros, riksmai. Tačiau ne mes įstatymus rašome, mes juos vykdome", – tvirtino M.Poimanskis.

Numatoma, jog visas išlaidas, susijusias su pavojingų šunų atėmimu iš jų savininkų, pastarieji ir turės padengti. Jie turės sumokėti už paėmimą, už laikiną globą.

Savivaldybė numato skelbti konkursą – pirkti paslaugą, kas galėtų paimti ir laikyti tuos šunis, kuriuos reikės atimti iš šeimininkų.

Kol nebus rastas paslaugos teikėjas, kol kas planuojama, jog tokie keturkojai laikinai bus laikomi gyvūnų prieglaudoje "Būk mano draugas" Jakuose. Ją valdanti viešoji įstaiga yra laimėjusi savivaldybės skelbtą konkursą gaudyti mieste beglobius gyvūnus.

Keturkojis kando į veidą

Šiuo metu šioje prieglaudoje jau laikomas vienas kovinis šuo. Jis prieš porą mėnesių dvejų metukų mergaitei Klaipėdoje sužalojo veidą. Šuns šeimininkas, garbaus amžiaus klaipėdietis, pats sutiko atiduoti gyvūną į prieglaudą.

Dar vieną kovinį šunį atvežė kita klaipėdiečių šeima. Joje įvyko konfliktas, tad norėta, kol jis bus išspręstas, pagyventi be šuns.

"Dabar žmonės nori tą šunį pasiimti atgal, bet negali, nes daugiabučiuose laikyti pavojingų veislių šunis draudžiama. Dyzelis – geras šuo. Šeimininkas juo rūpinasi, į prieglaudą atveža specialaus ėdesio, nes gyvūnas alergiškas. Žmogus turi trijų kambarių butą, vienas kambarys būtų skirtas šuniui, bet negalima laikyti jų daugiabučiuose, ir viskas. Kur logika?" – stebėjosi gyvūnų prieglaudos "Būk mano draugas" vadovė Galina Kučinskienė.

Ji teigė, jog į prieglaudą atvežama bei joje paliekama ir daugiau pavojingų bei kovinių veislių šunų, jų mišrūnų.

"Tai – trauma ir žmogui, ir šuniui. Tačiau klaipėdiečiai žino apie naują tvarką, bijo baudų, todėl ir atsisako savo augintinių, nors jie ramiai sau galėtų gyventi butuose", – apmaudo dėl galiojančios tvarkos neslėpė G.Kučinskienė.

Ji vylėsi, jog Seimo nariai galiausiai grįš į realybę ir pakoreguos pačių patvirtintą įstatymą.

"Suprantama, tokie šunys yra dideli, jiems reikalinga ypatinga priežiūra. Tačiau užtenka ir kelių įvestų ribojimų, pavyzdžiui, išklausyti specialius kursus, turėti kaimynų sutikimą. Negalima taip nukirsti, kad visi šunys blogi, ir juos sukišti į prieglaudą. Be to, jei iš žmonių atimsime jų augintinius, garantuoju, kad padaugės ir vagysčių", – sąsają tarp nusikaltimų ir meilės gyvūnams įžvelgė pašnekovė.

S.Postarnakova pritarė, jog įstatymas būtų pakeistas, tačiau pridūrė, kad tarp nurodymų norintiems laikyti pavojingus šunis turi būti įrašytas ir privalomas draudimas.

"Pavyzdžiui, Vokietijoje visus pavojingus šunis reikia apdrausti 1 tūkst. eurų suma. Ji būtų išmokėta asmenims, kuriuos tokie keturkojai sužalojo", – kitų šalių patirtimi pasidalijo kinologė.

Koviniai ir pavojingi šunys iš gyventojų paimami, kai:

savininkas neturi Klaipėdos savivaldybės išduoto leidimo įvežti, įsigyti, laikyti, veisti, parduoti pavojingus šunis;
savininkas įrašytas į sveikatos priežiūros įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichikos ligos;
savininkas nuteistas už tyčinį smurtinį nusikaltimą, jei teistumas neišnykęs arba nepanaikintas;
savininkas gyvena kartu su asmeniu, įrašytu į sveikatos priežiūros įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichikos ligos arba teistu už tyčinį smurtinį nusikaltimą, kuriam teistumas neišnykęs arba nepanaikintas;
savininkas neturi 18 metų;
žiauriai elgiamasi su gyvūnu, jis kankinimas, jam gresia suluošinimas ar žūtis, kol teismas priims sprendimą;
miršta savininkas, kol įpėdiniui bus išduotas leidimas;
nustatomi Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme ar kituose teisės aktuose įtvirtinti kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų, pavojingų šunų ir pavojingų šunų mišrūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo ar pardavimo reikalavimų pažeidimai.

Kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašas

Amerikiečių pitbulterjeras
Amerikiečių Stafordšyro terjeras
Stafordšyro bulterjeras
Amerikiečių buldogas
Argentinos dogas
Fila Brasileiro (brazilų mastifas)
Kangalas (turkų aviganis)
Kaukazo aviganis
Pietų Rusijos aviganis



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip greitai pamiršot

kaip greitai pamiršot portretas
savo virtuvėje mažam vaikui galva perkando

vaclovas

vaclovas portretas
...as manau kad negalima savivaldybese,ministrejose seime,prezidenturoj laikyti tranu,korumpuotu,kysininku ,be kompetencijos darbuotojuir t,t..-bet kazkokdel jie ten ;laikomi?????

mylinti gyvunus

mylinti gyvunus portretas
nepritariu tokiems istatymams ,kas turi tokius sunis ir aplamai gyvunus, juk mes juos laikom seimos nareis . jai seimininkas normalus ir protingas tai suo tikrai bus protingas. atimti suni is seimos, tas pats kad atimti vaika ar artima zmogu is mylincios seimos. jai jau tie pavojingi sunys yra, tai tegul jie gyvena seimose,tesiog nebeleisti ju veisti ir viskas . toks istatymas nieko gero neatnes. ir kodel kai buna koks straipsnis apie pavojingus sunis, tai butinai nuotrauka staforsyro...? tik vienintelis turbut suo kur pavojingas?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių