Uostamiestyje - „mauglių“ buveinė

Dvi jaunos moterys su septyniais vaikais ilgiau nei mėnesį gyveno po atviru dangumi šalia vieno didžiausių Klaipėdos prekybos centrų. Apie tai, kad mažyliai maitinami ant laužo pagamintu maistu ir nakvoja palapinėse, socialinėms tarnyboms tapo žinoma tik tada, kai vienas vaikas pats iškvietė policiją.

Į stovyklavietę – su policija

Vieną praėjusios savaitės vakarą uostamiesčio policijos patruliai gelbėjo nuo smurto du vaikus. Policiją iškvietė 13-metis. Jis papasakojo, kad motina ir jos draugė yra girtos, o viena jų dar ir sumušė paauglį.

Policijos patruliai moterų nerado, o nuskriaustą berniuką ir jo bendraamžį, gyvenusį drauge, išgabeno į Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centrą Debreceno gatvėje, kur pirmiausiai buvo išprausti ir pamaitinti.

Vaikai buvo atviri ir nuoširdūs, norėjo žaisti ir neslėpė savo nelinksmo gyvenimo detalių.

Berniukai parodė, kur gyveno pusantro mėnesio.

Tarp šiukšlių – kompiuteris

Tarp Taikos ir Jūrininkų prospektų esančiame krūmais apžėlusiame plote pareigūnai pamatė stovyklavietę. Vaizdas, kurį išvydo, sukrėtė net daug mačiusius policininkus.

Kelios palapinės, trys vaikų vežimėliai, dviratis, tarp šakų ištempta virvė skalbiniams. Nuo purvinų indų, nešvarių drabužių bei panaudotų sauskelnių tvyrojo bjauri smarvė.

Vis dėlto buvo panašu, kad mamos nestokojo brangių daiktų ir pinigų. Tarp daugybės rūbų mėtėsi riedlentė, planšetinis kompiuteris, kamuoliai, nepigūs žaislai, ne pačios pigiausios kūno priežiūros priemonės. O tarp šlamštu virtusių daiktų voliojosi ir plastikiniai vos kelis litus kainuojantys vyno buteliai.

Ant laužo stovintis aprūkęs arbatinis ir keli puodai su maisto likučiais traukė spiečius musių.

Tikėjosi darbo, bet jo negavo

Gavę informacijos socialiniai darbuotojai penktadienį su krūmuose gyvenančiomis moterimis susisiekė telefonu.

Viena moterų tikino, kad į Klaipėdą atvažiavo neseniai, tikėjosi čia gauti darbą ir išsinuomoti butą, tačiau buvo apgautos, todėl apsigyveno palapinėse.

Moteris tvirtino, kad su vaikais jau išvažiavo į Mažeikius, kur iki šiol gyveno.

Penktadienį socialiniai darbuotojai, lydimi policininkų, apsilankė valkataujančių moterų stovyklavietėje, tačiau jų čia nerado.

Paėjėti nuo šios stovyklavietės vedančiais takais jie nesivargino ir nusprendė paieškas pratęsti pirmadienį.

Vanduo – iš prekybos centro

Šeštadienį dienraščio "Klaipėda" korespondentė nesunkiai aptiko gausiąją šeimyną.

Tądien vidurdienį dėmesį patraukė į arčiausiai esantį prekybos centrą atėjusi mergina. Nešina tuščiu penkių litrų talpos plastikiniu buteliu ji patraukė į tualetą, kur nusiprausė, susišukavo, pasisėmė vandens ir pasuko taku, vedančiu į krūmynus.

Pati to nenujausdama mergina nuvedė pas savo daugiavaikes drauges. Paaiškėjo, kad dalį mantos moterys buvo nusinešusios vos už kelių dešimčių metrų ir jau įsirengusios naują buveinę.

Draugėms ir jų vaikams vandens parnešti ėjo 22 metų Audronė iš Panevėžio. Ji pasakojo neturinti vaikų, o prie moterų prisijungė, nes buvo pažįstama su vienos jų giminaičiu.

Kitos dvi moterys į Klaipėdą atvyko iš Mažeikių. Abi tikino negyvenančios su savo vaikų tėvais ir vienos išlaikančios savo atžalas.

32 metų Živilė čia gyveno su pusantrų ir ketverių metų mergaitėmis bei septynerių sūneliu, kuris baigė pirmąją klasę.

Jos draugė 33 metų Vaida iš krūmų išlindo su itin išsekusia penkerių metų dukrele ant rankų. Ji prisipažino, kad tai jos vaikas ketvirtadienį iškvietė policiją.

Paklausta apie dar vieną sūnų ji tvirtino, kad rudenį 16-os sulauksianti atžala išvakarėse išvažiavo į Mažeikius pas gimines. Tačiau paauglys tupėjo krūmuose ir pakviestas prisijungė prie motinos.

Abi moterys tvirtino niekam nieko blogo nedarančios ir čia tiesiog atostogaujančios.

Nespėjo išsinuomoti būsto?

Kalbinamos jos tikino, jog mažyliais pasirūpina tinkamai, o spuogai ir nubrozdinimai ant jų veidų, rankų ir kojų atsirado nuo uodų įgėlimo.

Paklaustos, kodėl vaikai tokie sulysę, atrodo ligoti ir neprižiūrėti, abi sutartinai aiškino, jog mažyliai yra sveiki, o ligoninėje yra buvę gal tik kartą.

Abi pasakojo nerandančios darbo, laukiančios galimybės išsinuomoti būstą bei įsidarbinti ir vis piktinosi, kad socialinės tarnybos joms nepadeda.

Šnekėdamos apie puikų vaikų gyvenimą palapinėse moterys čia guodėsi, čia puikavosi savo pajamomis.

Viena teigė iš valstybės už tris mažamečius vaikus gaunanti vos pusantro šimto litų per mėnesį, tačiau turinti draugą, kuris uždarbiauja užsienyje ir ją remia pinigais bei dovanomis.

Kita gyrėsi gaunanti per 800 litų, todėl nesunkiai išgyvenanti.

Paauglys prasitarė turįs išmanųjį telefoną "iPhone".

Prašė neatimti vaikų

Žinią apie krūmynuose rastus ir lauke jau antrą mėnesį gyvenančius vaikus korespondentė pirmiausiai pranešė Bendrojo pagalbos centro darbuotojui. Šis nelabai suprato, apie ką kalba, jį labiau domino skambinusiosios asmens duomenys.

Kad informacija greičiau pasiektų tarnybas, žurnalistė paskambino tiesiogiai Vyriausiojo policijos komisariato budėtojui. Į įvykio vietą buvo iškviesti policininkai ir greitoji pagalba.

Pareigūnai atvažiavo pirmi. Medikai klaidžiojo ilgiau.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai savaitgalį nedirba, tad juos išsikviesti nebuvo galimybės.

Susigaudyti, kaip tinkamai pasirūpinti mažyliais, bandė pareigūnai ir medikai. Buvo akivaizdu, kad trūko vaiko teisių žinovų, nes tarnybų atstovai nežinojo, kaip pasielgti, ir bandė vieni kitiems aiškinti, ką daryti.

Medikai nenorėjo vaikų vežti į ligoninę be mamų, policininkai tikino, kad privalo patikrinti moterų asmens duomenis ir užfiksuoti, ar jos yra blaivios.

Moterys suskubo prašyti neatimti iš jų vaikų. Teko jas įtikinėti geruoju leisti nugabenti mažylius į gydymo įstaigą.

Motinas ir paauglį išleido

Po ilgoko aiškinimosi buvo sutarta, kad pareigūnė palydės mažiausiuosius į Vaikų ligoninę, o jų motinos, bičiulė ir vyriausias paauglys iškeliavo į 2-ąjį policijos komisariatą.

Čia buvo nustatytos visų jų asmenybės, patikrintas blaivumas. Viena motinų šeštadienį po pietų į alkoholio matuoklį įpūtė 0,46 promilės, kitą pagirios kamavo mažiau. Po šios procedūros moterys ir paauglys buvo išleisti.

Keturi mažyliai laikinai patalpinti į Sutrikusio vystymosi kūdikių namus, septynmetis berniukas nugabentas į Šeimos ir vaiko gerovės centrą.

Šiandien jų likimą turėtų spręsti Klaipėdos ir Mažeikių vaiko teisių saugotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas Daivai Janauskaitei

klausimas Daivai Janauskaitei portretas
Daiva patikslink kur yra ""Tarp Taikos ir Jūrininkų prospektų esančiame krūmais""jokio tarpo tarp Taikos ir Jūrininkų prospektų nėra, nes Taikos ir Jūrininkų prospektai susikerta stačiu kampu, tai kur gali buti tarpas??? atsakyk Daiva

Na va

Na va portretas
sulaukėme pirmos sulaukėjusios lietuvių-indėnų genties.Sprendžiant iš visokių vriausybės ateities planų Lietuvai, tokių bus vis daugiau:DDD LAISVĘ ČIABUVIAMS!

aironas

aironas portretas
ačiū žurnalistei kuri dirba vetoj Vaiko teisių apsaugos specialistu
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių