Uostamiestyje mėsos pardavėjai pažeidė įstatymus

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, įvertindama iškilusias problemas, susijusias su maisto produktų patekimu į Lietuvą ir jų realizavimu šalies rinkoje, šiuo metu pagal kompetenciją skiria itin daug dėmesio minėtos situacijos kontrolei.

Kartu su kitomis kontroliuojančiomis institucijomis atliekamos bendros priemonės, vyksta turgaviečių patikrinimai. Vienas tokių patikrinimų buvo atliktas šių metų kovo 17 d. Klaipėdos miesto turgavietėje. Kartu su Klaipėdos apskrities valstybine mokesčių inspekcija ir Klaipėdos miesto valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba buvo patikrinti mėsa ir mėsos gaminiais prekiaujantys fiziniai ir juridiniai asmenys.

Patikrinimo metu pareigūnai atliko kontrolinius pirkimus, kurių metu iš tikrinamų prekeivių buvo įsigyta mėsos produktų. Sumokėjus grynuosius pinigus už įsigytas prekes buvo prašoma išrašyti pinigų sumokėjimą patvirtinančius dokumentus, tačiau pažeidžiant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą Gyventojų, įsigijusių verslo liudijimus, buhalterinės apskaitos tvarką, ne visi pardavėjai sutiko tai padaryti.

Nustatyti bandymo gudrauti atvejai, kuomet prekeiviai buvo įsigiję tik nustatytomis dienomis leidžiančius prekiauti verslo liudijimus, negaliojusius patikrinimo dieną.

Pas kelis turgavietėje prekiavusius asmenis pareigūnai rado beveik 190 kg mėsos gaminių be įsigijimo dokumentų, pažeistose pakuotėse, nebuvo nurodyta jų kilmės šalis. Dėl šių ir kitų pažeidimų pareigūnai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus, kuriais remiantis pažeidėjai buvo patraukti administracinėn atsakomybėn, jiems skirtos baudos. Be įsigijimo dokumentų rastus mėsos gaminius nurodyta išimti iš prekybos ir utilizuoti.

Dauguma tikrintų turgavietės prekeivių prekiavo mėsos gaminiais, atvežtais iš Lenkijos Respublikos. Vėliau buvo nustatytos ir šią produkciją joms tiekiančios bendrovės. Patikrinus vieną šių bendrovių nustatyta, kad ji prekiauja rūkytais lenkiškais mėsos gaminiais, kuriuos importuoja pati arba šiuos produktus įsigyja iš kitų Lietuvos įmonių.

Minėtą mėsos produkciją įmonė dažniausiai parduoda asmenims, turintiems verslo liudijimus, o šie gaminius realizuoja turgavietėse. Įmonė per pusmetį įsigijo ir realizavo rūkytų lenkiškų mėsos gaminių daugiau kaip už 300 tūkst. litų. Patikrinimo metu nustatyta įvairių buhalterinę apskaitą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų. Minėtos bendrovės patikrinimas tęsiamas.

Įdomu tai, kad vos pamatę pareigūnus dauguma turgavietės prekeivių išsilakstė. Deja, bet šis faktas kaip barometras liudija, jog vis tik dauguma jų prekiauja pažeisdami galiojančią tvarką.


Šiame straipsnyje: mėsos pardavėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių