Uostamiestyje – stintų karštligė

Klaipėdiečiai žvejai, gaudantys stintas, apgulė visas įmanomas vandens prieigas Kruizinių laivų terminale. Į jūrą bei marias išplaukia ir daugybė žvejybinių laivelių. Nors laimikiu nesiskundžiama, agurkais kvepiančių žuvelių kaina turgavietėse vis dar yra aukšta.

Klaipėdiečiai žvejai, gaudantys stintas, apgulė visas įmanomas vandens prieigas Kruizinių laivų terminale. Į jūrą bei marias išplaukia ir daugybė žvejybinių laivelių.

Nors laimikiu nesiskundžiama, agurkais kvepiančių žuvelių kaina turgavietėse vis dar yra aukšta.

Kruizinių laivų terminalo krantinėse – uostamiesčio meškeriotojų apgultis. Lyg tvora terminalą apjuosė stintoms gaudyti pritaikyti meškerykočiai.

Žvejus prie vandens vilioja būriai atplaukiančių stintų. Meškeriotojai pastebi, kad žuvų galėtų būti ir daugiau, tačiau jas išgaudo pramonine žvejyba užsiimantys verslininkai. Vis dėlto šių dienų laimikiu skundžiasi tik vienas kitas.

"Jeigu žvejų daug, tai turbūt aišku, kad gerai kimba. Kai iš tiesų mažai žuvų, šaltyje sėdi tik keli", – paaiškino Kruizinių laivų terminale nuo šio savaitgalio žvejojantis klaipėdietis Kęstutis.

Pašnekovo teigimu, žvejoti atėjus temstant, vietos, kur pastatyti meškerę ir masalą užmauti ant kabliuko, gali ir nelikti.

Žūklės mėgėjai esą visą dieną stovi pečius surėmę. Kasdien tik popietėmis žvejojantis vyras patikino, jog jau kelias dienas šeimą lepina keptomis ar marinuotomis stintomis.

"Kai galiu, pasėdžiu maždaug nuo 15 iki 19 val. ir pagaunu daugiau nei kilogramą. Vakarienei užtenka", – neslėpė meškeriotojas.

Tiesa, Kęstutis pastebėjo, kad kol kas kimba nedidelės žuvelės.

"Pačių didžiųjų nei man, nei šalia sėdintiems, kiek mačiau, nepasitaikė", – pasakojo žvejys.

Pasak meškeriotojo, stintas vilioja kaip kas išmano – sūdytos karoso filė, kuojos ar raudės gabalėliu.

"Seni žvejai žino ir gudrybių. Kartais nustebina ir naudojant grundalo filė pagautos stintos", – pridūrė Kęstutis.

Vis didesnė stintų pasiūla pastebima ir uostamiesčio turgavietėse. Tiesa, jų kaina vis dar primena prabangaus delikateso. Už kilogramą žuvelių gyventojams Klaipėdos turgavietėse tenka pakloti nuo 3,50 iki 5 eurų. Senąja valiuta tai siektų nuo 12 iki 17 litų.

Dar prieš kurį laiką daugiau stintų į uostamiesčio turgavietes buvo atvežama iš Latvijos, tačiau šiomis dienomis netrūksta ir kvapniųjų žuvelių, pagautų Lietuvos vandenyse.

Prekeiviai patikino, jog šiemet kainos nuo praėjusių metų nesiskiria. Kada jos galėtų sumažėti, taip pat neprognozuojama. Esą viskas priklausys nuo oro, kuris ir reguliuoja stintų laimikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių