Uostamiestyje – tautos istorijos pėdsakai

Uostamiestyje bus pagerbtas tremtinių ir politinių kalinių atminimas. Viliamasi, jog tremtinių skveru klaipėdiečių vadinamas skverelis senamiestyje, netrukus įgis oficialų pavadinimą, o Laisvės gynėjų  drąsą įamžins atminimo akmuo.

Šalia I.Kanto ir S.Daukanto gatvių sankirtos esantis skverą siūloma pakrikštyti Tremtinių skveru.

Toks pavadinimas pasirinktas dėl jame pastatytų memorialų tremtinių kančioms atminti.

Šiuo metu skvere pastatyta skulptoriaus Juozo Genevičiaus sukurta skulptūra "Kančia", skirta Klaipėdos politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti.

Terasose taip pat įmontuotas 671 akmuo, ant kurių išraižyti nuo sovietų priespaudos nukentėjusių asmenų vardai, tremties ir kalinimo vietų pavadinimai.

Šią vietą neretai aplanko tremtyje žuvusių ir palaidotų asmenų, šeimos, giminės, taip pat ir miestiečiai bei miesto svečiai.

Pavadinimą skverui suteikti siūlo Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.

Tiesa, skverą pakrikštyti svarstyta ir Atminimo skveru.

Visgi, pasak Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininko Vytauto Čepo, komisija pritarė suteikti "Tremtinių skvero pavadinimą".

Taip pat bus siekiama įamžinti ir Lietuvos nepriklausomybės kovų karių atminimą.

LR Seimo nutarimu 2019-ieji paskelbti Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) prezidiumo pirmininko Jono Žemaičio – Vytauto ir Lietuvos nepriklausomybės kovų metais.

Lietuvos piliečių sąjunga pasiūlė uostamiestyje pastatyti už tautos patriotų, partizanų šeimos narių suaukotas lėšas sukurtą paminklinį akmenį Lietuvos laisvės karių atminimui pagerbti.

Akmenį svarstyta pastatyti prie S.Neries gatvėje esančių Klaipėdos teritorinės muitinės pastatų.

Tokiam sprendimui linkusi pritarti ir komisija.

"Atminimo akmuo turėtų atsirasti ten, kur prieš daugelį metų buvo tardyti ir kankinami Lietuvos kariai", – teigė V.Čepas.

Šie klausimai bus svarstomi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

USA

USA portretas
komunistas Čiapas tikrai to nepadarys, viltys į Valstiečius

cccr

cccr  portretas
Idomu kada ir kuris politikas išdrįs panaikinti paminklą okupantams prie skulptūrų parko ? 1940 m. Irgi buvo teigiančiu kas čia puls kam ta Lt reikalinga, ir atsidūrė sibire.

klausyk

klausyk portretas
gal zinot kur pirstelejo FITLERIS ,ten irgi istorijos pedsakas vokiecio,austro,o didziausias atejunas tai ananimas-kaip tu cia atsidurei,,,,,,,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių