Upę pagyvino traktorius-amfibija

Dangėje meldus šienavo neįprastas agregatas, primenantis pusiau valtį, pusiau vandens dviratį su peiliais. Šituo įrenginiu bus nuvalytos upės priekrantės, šie darbai miestui kainuos 5 tūkst. eurų.

"Prisiekę" dviratininkai mėgėjai, važinėdami Dangės pakrantėse nutiestais takais, pastebėjo keistą įrenginį, plaukiojantį upėje ir šienaujantį meldus.

Raudonos spalvos agregatas vieniems buvo panašus į traktoriuką-amfibiją, kitiems – į patobulintą vandens dviratį su peiliais. Šis prietaisas mikliai pjovė priekrantėje sudygusius meldus.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus specialistė Jolanta Rimkienė paaiškino, kad tai yra "Danės upės pakrančių helofitų valymas". Kitaip tariant, buvo pjaunami vandens telkinių pakrantėse augantys augalai.

"Kiekvienais metais valome helofitus – pjauname nendres, švendres Klaipėdos miesto vandens telkiniuose. Išvalėme Draugystės, Žardės tvenkinius, dabar valome upės pakrantę, kadangi tam yra parengtas kraštovaizdžio projektas. Pernai nukirtome krūmus netoli dviračių tako, šiemet pjauname meldus, kad atvertume vaizdus į gražiai tekančią upę. Gal 8 vietose po 20 metrų į abi puses išpjausime tas nendres", – pasakojo J.Rimkienė.

Šis vandens augalų pjovimas miestui kainuos apie 5 tūkst. eurų. Dangės upėje "šienaujama" pirmą kartą. Tikimasi, kad naujai atžėlę augalai nebebus tokie vešlūs.

Įrenginį, kuriuo pjaunami meldai, darbus atliekanti bendrovė "Klaipėdos želdiniai" išsinuomojo.

"Ilgai negalėjome pradėti darbų, nes buvo pakilęs upės vanduo, laukėme, kol atslūgs, kad būtų lengviau pjauti. Be to, ir šį prietaisą moka valdyti ne kiekvienas. Nupjautas nendres surenkame ir vežame į sąvartyną, nes stogams dengti jos netinka", – teigė bendrovės "Klaipėdos želdiniai" vadovas Gediminas Valašinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
O kaip su baltosiomis vandens lelijomis ir pan.?

As

As portretas
Neblogai. 160metru tik 5000eu. Metras - 31eu.

va

va portretas
Taip, šalutinis normos variantas Dangė galimas vartoti, jis tinka neoficialiajai vartosenai, žr. Lietuvos vietovardžių sąrašą (papildymas patvirtintas 2017 m. kovo 30 d. nutarimu Nr. N-1 (160)), dar „Vietovardžių žodyną“ (Vilnius, 2002; apsvarstyta VLKK). Tiesa, Lietuvos Respublikos upių, ežerų ir tvenkinių kadastre oficialusis upės pavadinimas dvinaris – Akmena-Danė. Ruožą nuo ištakų (ties Mažųjų Žalimų kaimu Kretingos r. sav.) iki Kretingos vietiniai gyventojai upę vadina Akmena, toliau – Dane arba Dange.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių