Upė parodė savo jėgą

Savaitgalį įsmukusi Danės krantinė atvėrė nepamatuotas žmogaus ambicijas. Sovietmečiu upę iš abiejų krantų susiaurinus 4–6 metrus, nepaskaičiuota, kad ilgainiui jos srovė silpniausioje vietoje vis tiek pralauš krantinę. Taip ir nutiko nesulaukus planuotos jos rekonstrukcijos.

Dešinysis Danės upės krantas nesulaukė kitąmet numatyto atnaujinimo.

Savaitgalį į vandenį susmuko betoninis krantinės pamatas, keliose vietose atsirado įgriuvos, pavojingai juda turėklas, greta besidriekiantis šaligatvis taip pat įdubo. Tai rodo, kad artimiausiu metu jis gali taip pat įgriūti.

Šeštadienį Danės skvere, priešais burlaivį "Meridianas", šalia upės, "Stop" juosta buvo atitvertas keliolikos metrų ruožas.

Pėstiesiems ir dviratininkams šia krantine vaikščioti pavojinga, nes dalis jos įsmego ir dar gali griūti toliau. Po savaitgalio imtasi skubių apsaugos priemonių.

"Pavojingoje vietoje sumontuota statybinė tvora, nes "Stop" juosta čia nepagelbės, kas nors nuplėš ir viskas. Dar pakabinsime skelbimą, kad čia vaikščioti pavojinga. Suprantama, ta tvora – tik laikinas sprendimas. Ir pirksime ekspertizę, nes reikalas – labai rimtas. Ir ekspertai pasakys, ką toliau reikia daryti", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Dešinėje Danės pusėje, pasak istoriko Dainiaus Elerto, galimas dalykas, kaip tik toje vietoje, kur įlūžo krantinė, kadaise buvo griovys, kuris vėliau užpiltas. Ilgainiui veikiausiai jis buvo paplautas, todėl ir lūžo kranto sutvirtinimai.

"Tai galėtų būti viena priežasčių. Antras dalykas, sovietmečiu šita krantinė pastatyta upės "sąskaita". Juk Danė iš abiejų pusių yra susiaurinta 4–6 metrus. O tai yra labai daug. Po šito upės srovė padidėjo, natūralu, kad ji ardo ir krantines. Kitaip tariant, upė grįžta į pradinę padėtį", – mano D.Elertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Dane

to Dane portretas
Is oro dane islindo paziurek geriau i istorinius zemelapius ir viskas aisku pasidarys...net sovietmeciu vadinosi DANGE.

Dane

Dane portretas
Is oro cia ta Dange prikisinejat, senos dienos Dane

miestietis

miestietis portretas
Butu labai gerai nesidraskyti ir viens kito neizeidineti,taciau mieleiji,prasom gerbti musu miesto ir krasto istorija.Jei DANGE tai tik DANGE.Mes visada apginsim,kad joks neispruselis neniekintu upes DANGE vardo..Musu kaulai jau bus supuve- o upe vistiek bus DANGE.Prisiminkim kas esam priesiminkim savo saknis.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių