Iš upelio toliau valomi teršalai

Uostamiestyje bus sudaromas įmonių, kurios įsikūrusios šalia vandens telkinių ir gali juos užteršti, sąrašas. Manoma, kad tai padėtų operatyviau reaguoti įvykus incidentams.

Užtruko židinio paieškos

Apie būtinybę sudaryti bendrovių, kurios įsikūrusios šalia mieste esančių vandens telkinių ir gali juos užteršti, sąrašą kalbėta Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu.

Priimti tokį sprendimą paskatino prieš maždaug mėnesį į upelį ties Žardupės gatve išsilieję teršalai. Šio incidento pasekmės šalinamos dar dabar.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus vedėjas Stanislovas Kučinskas priminė, kad kovo 24 d. neprisistatęs asmuo pranešė, jog į upelį ties Žardupės gatvė teka dyzelinas.

Ugniagesiams gelbėtojams atvykus į įvykio vietą, pastebėta teršalų dėmė per visą upelį. Pareigūnai ėmė ieškoti taršos židinio.

"Tačiau šeštadienį ir sekmadienį jo nepavyko surasti. Buvo sunku orientuotis, kur tas upelis išteka, nes ties Jūrininkų prospektu jis apskritai dingdavo. Tik gerai viską išstudijavus, kartu su aplinkosaugininkais pratęsus paieškas, kaltininkas buvo rastas", – pasakojo vedėjas.

Surinko kelis tūkstančius

Pasak S.Kučinsko, nustatyta, kad teršalai tekėjo iš įmonės "Gindana".

"Bendrovėje įvyko užpylimas, ir teršalai išbėgo į upelį. Jis buvo užterštas vos ne keturių kilometrų ruože. Valymo darbai jau perduoti kaltininkui. Jie toliau rinks teršalus", – teigė vedėjas.

S.Kučinskas dėkojo už pagalbą savivaldybei, kad ši operatyviai papildė bonų užtvarų atsargas.

"Pati įmonė iš pradžių nelabai stengėsi padėti valyti teršalus. Manė, kad ugniagesiai viską sutvarkys, tačiau jiems nepriklauso likviduoti teršalų iki galo", – pasakojo S.Kučinskas.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė informavo, kad jau surinkta per 3 tūkst. kilogramų naftos produktais užterštų atliekų.

"Tiek atiduota utilizuoti, bet darbai dar tebevyksta", – konstatavo vedėja.

Reikia žinoti, kaip elgtis

S.Kučinskas akcentavo, kad šis upelio užteršimas – nestandartinis atvejis.

"Ištekėjo ne vienas kibiras naftos ir tai pražiopsota ar bandyta nuslėpti. Tai pamoka mums visiems. Kol nepamokytas, negali įvertinti kai kurių dalykų", – teigė vedėjas.

Jis siūlė suregistruoti visus objektus, kurie galėtų užteršti vandens telkinius. Taip pat numatyti suderinti veiksmų planą, kaip elgtis tokiais atvejais.

"Gal mieste yra ir daugiau tokių objektų, kurie per lietaus nuotekas gali užteršti vandens telkinius. Reikia identifikuoti tokias vietas bendromis pastangomis. Jei išsilietų tona ar daugiau teršalų, būtų aišku, iš kur, kaip elgtis", – pabrėžė vedėjas.

Uostamiesčio savivaldybė taip pat pirks teršalų iš vandens telkinių valymo paslaugą. Iki šiol tokios nebuvo įsigyta.

"Tai nėra dažni atvejai. Šiandien situaciją išsprendėme, bet reikia būti pasiruošusiems ateičiai", – komentavo vedėja.


Šiame straipsnyje: teršalaiupelisvandens telkinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių