Už fotosesiją Palangos botanikos parke – pinigai

Fotosesija išskirtinėje vietoje gali nustebinti sužinojus, kad kainuos ne tik profesionalaus fotografo paslauga, bet ir gražus fonas. Vaiko krikštynas Palangoje šventę tėvai suglumo, kai miesto Botanikos parke prižiūrėtojas iš jų pareikalavo susimokėti už pačių užsakymu darytas nuotraukas.

Mokestį taiko daug kur

Nuo šiol paploninti pinigines teks visiems, norintiems profesionalioje fotosesijoje įsiamžinti šalia garsiųjų grafų Tiškevičių dvaro.

Kaip paaiškėjo, mokestį už fotografavimąsi taiko dauguma lankytinų Vakarų Lietuvos objektų.

Klaipėdietė Ilona Zaueraitė buvo labai nustebinta, nes savo dukters krikštynų dieną apie tai sužinojo iš nepažįstamojo.

Pasipuošę ir šventiškai nusiteikę giminaičiai Palangos botanikos parke pozavo dviem fotografams, kai prie jų prisistatė prižiūrėtojas. Jis pranešė, kad krikštynų ir vestuvių fotosesijos yra mokamos.

"Pradėjome fotografuotis, kai prie mano tėčio priėjo žmogelis ir pareikalavo susimokėti už fotosesiją. Viena nuotrauka – 6 eurai. Net nežinau, kaip tas vyras suskaičiuotų, kiek nuotraukų padarėme", – stebėjosi I.Zaueraitė.

Atsisakė atverti pinigines

"Kai paprašėme nepažįstamo vyro parodyti pažymėjimą, kas jis toks, pradėjo aiškinti, kad esame nemandagūs. Aš tuo metu migdžiau kūdikį, mūsų kompanijoje – daug vyresnio amžiaus žmonių, tad neturėjau laiko ir noro ieškoti teisybės. Tuo metu ne tas galvoje buvo", – tikino pašnekovė.

Pyktelėję lankytojai toliau į ginčus nebesivėlė, tačiau atsisakė atverti pinigines.

Klaipėdietė atsiminė, kad prižiūrėtojas rankoje laikė dokumentus, kuriais rėmėsi rinkdamas pinigus.

Tačiau nei prie įėjimo, nei kur kitur apie mokamas fotosesijas lankytojai įspėjami nebuvo.

"Nepastebėjome jokios informacijos, tik kažkokį dieduką, kuris vaikštinėjo prisisegęs kortelę su savo vardu. Situacija nebuvo labai maloni, bet šventės nesugadino. Neabejoju, kad buvo ir tokių, kurie susimokėjo nenorėdami prastai pasirodyti prieš draugus", – svarstė I.Zaueraitė.

Vestuvės pabrangs?

Naujas mokestis užkliuvo ir vestuvininkams, kai už fotosesiją jų buvo paprašyta 60 eurų.

Jaunieji stebėjosi, kodėl viešame miesto parke, nė nesant įspėjimų apie draudimą fotografuoti, pradėjo galioti naujos taisyklės.

Negali pribėgti vyras ir pareikalauti iš tavęs pinigų.

"Įdėmiai perskaičiau muziejaus kainoraštį, tačiau apie parko lankymo apmokestinimą čia nėra jokios informacijos. Ir negali būti, todėl, kad pats parkas yra viešas miesto parkas, ne privati valda. Negali pribėgti vyras ir pareikalauti iš tavęs pinigų", – samprotavo klaipėdietė.

Nesusipratę parko lankytojai kreipėsi į Palangos botanikos parko vadovą ir po kiek laiko šios biudžetinės įstaigos internetiniame tinklalapyje informacija buvo patikslinta.

Jame nurodyta, kad fotosesijos valanda kainuoja 60 eurų.

"Labai daug, žinant, kiek apskritai kainuoja suplanuoti vestuvių šventę, kiek atsieina fotografo paslaugos, o dar ir gražus vaizdas nepigus. Mokestis turi būti teisėtas ir imamas arba iš visų lankytojų, arba nė iš vieno. Maža to, norint apmokestinti išorinę ekspoziciją, turi atsirasti tvorelė, pinigus reikia rinkti įeinant, o ne tada, kai jau fotografuojiesi", – komentavo kitas klaipėdietis.

Kvietė policiją

Palangos botanikos parko vadovas Valdas Pakusas nesistebėjo, kad naujovė įžiebė lankytojų aistras. Įpykę vestuvininkai ne kartą bandė kviesti policiją, tačiau liko nieko nepešę.

Mokestis už fotosesijas parke yra teisėtas ir liepos 19-ąją patvirtintas Palangos miesto savivaldybės tarybos.

"Šis žmogus (botanikos parko prižiūrėtojas – I.L.) turi visus mokestį patvirtinančius dokumentus, tarybos sprendimo patvirtintą kopiją, darbo pažymėjimą. Lankytojai apie tai yra informuojami, bet visokių konfliktų būna, vieni išeina, kiti supyksta, dar kiti susipranta ir susimoka", – neslėpė V.Pakusas.

"Tai – dar gana naujas dalykas, todėl ir sukėlė tokį didelį triukšmą. Galbūt ženklinimo sulig ta pačia diena neatsirado, bet dabar jis yra ant visų prie parko įėjimų esančių informacinių stendų, taip pat informacija pateikiama mūsų internetiniame tinklalapyje", – aiškino direktorius.

Fotografuotis lipa į gėlyną

Fotografuotis ir fotografuoti nėra draudžiama pavieniams asmenims, poilsiautojams, šeimoms.

"Kalbama apie organizuotas fotosesijas, kai ateina būrys žmonių, su vienu ar penkiais fotografais, tempia į parką masyvias dekoracijas, lipa į gėlynus, ant skulptūrų", – kalbėjo V.Pakusas.

Mokestis buvo reikalingas siekiant didesnės tvarkos.

"Mūsų tikslas nėra uždirbti. Be abejo, pajamos įstaigai taip pat reikalingos ir jos yra skiriamos šiam objektui prižiūrėti ir puoselėti. Bet pagrindinis dalykas – suvaldyti tuos šiuo metu jau nebesuvaldomais tapusius srautus. Praėjusį šeštadienį prižiūrėtojas pavadino "pragarišku", nes rūmų aplinkoje vyko dešimt ar vienuolika vestuvininkų fotosesijų. Įsivaizduokite, visi su savo muzika, padėklais, staliukais. Norime tvarkos, o ne sugriauti šventę", – tikino vadovas.

Trakuose – dar brangiau

Mokamų fotosesijų idėją palangiškiai nusižiūrėjo iš Trakų kolegų.

"Jei žmonės pasidomėtų Užutrakio dvaro kainomis, tai, ko gero, būtų labiau šokiruoti. Ten valandos fotosesija iki dešimties žmonių kainuoja 60 eurų, vienuolikai ir daugiau lankytojų – 150 eurų. Pas mus – 60 eurų, tačiau niekas su laikrodžiu iš paskos nevaikšto ir iš parko neveja", – palygino vadovas.

Susimokėjusiesiems parko vadovybė gali išrašyti kvitą, pateikti sąskaitą faktūrą arba specialų bilietą su data.

V.Pakusas patikino, kad 6 eurų už nuotrauką nė vienas parko darbuotojas reikalauti neturėjo teisės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vietinis

Vietinis portretas
Ka cia begali pasakyti. Renka spec. lesas. Ar tik po to is zmoniu pinigu ir ju laimes nesikrausit turtu sau? Pvz. per Birutes parko diena per autorines sutartis? Idomu ka veikia tos motereles is Palangos savivaldybes kontroles skyriaus? Gal pradekit kelt kvalifikacija ir eikit tikrint? Nors ne tos istaigos buhalteri joms tikrint :) pacios niekur nesigaudo. Zino dvi ataskaitas ir viskas.

Atkatas

Atkatas portretas
kokius pinigus savivaldybe gauna is beprociu vandens motociklu savininku

As

As portretas
nemokeciau. Visur kur gali laisvai patekti, vaikscioti tu gali fotagrafuoti, filmuoti. Cia zmogaus teisiu pazeidimas ir reketas, kai viesoje vietoje is taves reikalauja pinigu. Cia tas pats jei Palangos papludimiuose pradeciau rinkti pinigus uz tai kad Baltijos juros fone fotografuojasi. Jei nori rinkti pinigus tai apsitverk, pastatyk bilietu kioska ir tada reikalauk euru.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių