Už ir prieš: griežtesnė tvarka naikins eiles į uostamiesčio darželius?

Į uostamiesčio darželius nepatenka daugiau nei 700 vaikų, nes trūksta vietų, tačiau pusė tėvų savo atžalų į įstaigas neveda ir tik yra užėmę vietas. Tokias išvadas paskelbė speciali valdininkų darbo grupė.

Ji pasiūlė griežtinti tvarką, kad į darželius patektų tie vaikai, kurie juos tikrai lankytų. Siūloma nustatyti, kad be pateisinamos priežasties į darželį vaiko per mėnesį galima neatvesti tik 4 ar penkias dienas, dabar galima vaiko į įstaigą neleisti kas antrą dieną.

Dar viena naujovė – abonentinis mokestis už maisto gaminimą. Jį reikėtų mokėti ir tiems tėvams, kurie savo atžalų neveda į darželius, bet yra užėmę vietą. "Mūsų tikslas – ne surinkti daugiau pinigų, o pasiekti, kad į darželius patektų tie vaikai, kurie išties lankytų įstaigas", – aiškino Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Ar reikia uostamiesčio darželiuose griežtinti jų lankymo tvarką ir įvesti abonentinį mokestį už maisto gaminimą?


Saulius Budinas, Klaipėdos miesto tarybos narys, Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas:

– Neabejoju, kad dabar galiojančią darželių lankymo ir mokesčių už įstaigų teikiamas paslaugas tvarką reikia peržiūrėti ir sugriežtinti. Akivaizdu, kad tikrai yra tėvų, kurie piktnaudžiauja esama padėtimi, o kiti laukia eilėje, nes darželiuose nėra vietų. Tik taip galima paaiškinti, kodėl darželių grupėse kasdien vidutiniškai nėra pusės vaikų. Suprantama, kad jei tėvai turi galimybę jų nevesti į darželį, už tą dieną nereikia mokėti, tai ir neveda. Vadinasi, tokiems tėvams ir jų atžaloms darželis išties nėra būtinas. O kitiems 700 tėvų, kurie neturi kur dienomis palikti savo vaikų, darželių durys neatsidaro. Todėl esu įsitikinęs, jog nebegalima leisti, kad tėvams būtų suteikta galimybė savo vaikus be pateisinamos priežasties į darželius vesti tik kas antrą dieną. Jei jau užsirašei į įstaigą, tai ją ir turi lankyti. Įžvelgiu ne tik piktnaudžiavimą esama situacija, bet ir neracionalų miesto biudžeto pinigų naudojimą. Nors pusė vaikų, kurie užrašyti į darželius, jų nelanko, auklėtojoms, virėjoms reikia mokėti atlyginimus, atsiskaityti už komunalinius patarnavimus, pavyzdžiui, šildymą. Todėl akivaizdu, kad darželių lankymo tvarka turi būti sugriežtinta.

Prieš
Arūnas Barbšys, Klaipėdos miesto tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas:

– Jei dabar reikėtų balsuoti, ar darželiuose griežtinti jų lankymo tvarką, įvesti abonentinį mokestį už maisto gaminimą, balsuočiau prieš arba susilaikyčiau. Negaliu patikėti viešai įvardytais skaičiais, jog pusė vaikų, kurių tėvai juos užrašę į darželius, įstaigų nelanko. Keista ir neįtikėtina. Manau, reikia atlikti išsamią analizę, kodėl tiek vaikų, jei tai tiesa, nelanko darželių. Gal jie serga, tik nepristatomos pažymos iš gydytojų, nes juk dabar leidžiama 50 proc. dienų per mėnesį praleisti be pateisinamos priežasties. Jei vaikas serga, negalima jo braukti iš darželio už nelankomumą. Lygiai taip pat sergančių vaikų tėvų negalima apkrauti abonentiniais mokesčiais, nes kai atžala sunegaluoja, šeima ir taip patiria didelių papildomų išlaidų. Jei vaikai išties taip serga ir nelanko darželių, gal pradėkime kalbėti apie jų sveikatą, grūdinimą, o ne tik viską griežtinkime ir tikėkimės, jog taip problemos išnyks. Vaikai, jaunos šeimos yra ta visuomenės dalis, kuriai negalima taupyti miesto biudžeto pinigų. Todėl dar sykį reikia labai gerai išsianalizuoti ir galiojančias tvarkas, ir vaikų lankomumą, o jau tada priimti sprendimus, nes jie labai svarbūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Anton

To Anton portretas
Atsilikęs tamsta, matosi kad komentuojat o net nesidomit. Seniausiai reorgonizuota ir jau treti metai kaip vyksta šis reorganizavimas ir darželiuose nelieka mokyklų. Mes lankom buvusią mokykla-darželį, šiuo metu joje teliko 4 kl. jai išėjus liks tik darželis-lopšelinės grupės. Per tuos tris metus naujai atidarytos papildomos 2 grupės - viena lopšelio, viena darželio. Man keista kad skelbiama kad lanko tik pusė grupės, du vaikučiai lanko darželį, pas abu nuolat grupėje būna 70-80 proc. vaikų, iš kur tokie skaičiai.

mama

mama portretas
Dar tegul paskaicioja kiek darzeliu pardave or vietoj ju fabar kaz kokie namai, parduotuves ( PBS. Debreceno g. Statybininku pr. Or t.t.) nauju mikrorajonu prisistato or jie Viejo darzelio prie jo.

Anonimas

Anonimas portretas
Tikra tiesa jei vaikas serga, ar grupeje daugiau serganciu vaiku nei sveiku, stengiasi vaika apsaugoti ir jokios pazymos gydytojai neisduoda.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių