Už istorinio antkapio pasisavinimą – 50 litų bauda

Šiandien Klaipėdos apylinkės teismas skyrė skulptoriui Stasiui Mišeikiui 50 litų baudą už tai, kad negražina savavališkai paimto istorinio postamento į Klaipėdos miesto senąsias kapines.

Senovinį postamentą skulptorius Stasys Mišeikis paėmė be leidimo ir panaudojo kurdamas paminklą Sąjūdžio dvidešimtmečiui, kuris pastatytas Klaipėdos pietinėje dalyje įrengtame parke.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys reikalavo, kad S.Mišeikis senovinį postamentą grąžintų į savo vietą kapinėse. S.Mišeikis šio nurodymo nevykdė, todėl kreiptasi į teismą dėl baudos skyrimo.

Antkapio dalis - postamentas iki šio incidento buvo eksponuojamas senosiose Klaipėdos m. kapinėse. Skulptoriaus teigimu antkapis buvo naudojamas kaip kanalizacijos dangtis, todėl jis nematė nieko blogo jį paimdamas. Tačiau šioje kapinių vietoje nėra nei kanalizacijos trasų, nei jų šulinių.

Kultūros paveldo departamentas siekia, kad minėta antkapio dalis būtų sugrąžinta į savo istorinę vietą ir kad būtų nustota vogti istorinių antkapių detales iš Klaipėdos krašto kapinių, bei jų liekanų, kurių neprižiūri artimieji, nes jų giminės yra emigravę į Vokietiją. 

Skulptorius Stasys Mišeikis pats yra nukentėjęs nuo panašių dalykų, nes po Klaipėdos pieno kombinato bankroto nežinomi asmenys kažkur išsigabeno jo skulptūrą „Baltijos kelias“.

Senosios Klaipėdos kapinės buvo įsteigtos 1820 m., jose buvo laidojami žymiausi miesto žmonės. Tikėtina, kad įspūdingas naujajai skulptūrai panaudotas postamentas buvo skirtas neeiliniam klaipėdiečiui.

1975 m. kapinės buvo sunaikintos, o vietoje jų buvo įrengtas Skulptūrų parkas, kuriame per 15 metų 72 skulptoriai  iš visos Lietuvos (tarp jų  - ir S.Mišeikis)Klaipėdos skulptūrų parkui sukūrė 145 skulptūras.

Tačiau dalis istorinių kapinių senųjų antkapių, bei jų liekanų išliko, pvz. paminklas 1923 m. kovose už Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos žuvusiems savanoriams. Atgimimo metu miestiečiai ėmėsi iniciatyvos pažymėti išlikusių paminklų dalis, palaidojimo vietas, keletas paminklų buvo atstatyta, pvz. žymaus Klaipėdos mecenato J. L. Wiener (1795 - 1862) antkapis.


Šiame straipsnyje: postamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių