Už klaipėdietės skambutį – byla

Sūnaus interesus mėginusi apginti klaipėdietė pateko į paradoksalią situaciją. Apie įtarimą, kad Vaiko teisių apsaugos tarnyboje galėjo būti geriamas alkoholis, pranešusi moteris pati tapo įtariamąja. Nors pareigūnai net nepatikrino, ar tarnautojai tikrai yra blaivūs, klaipėdietė esą dėl melagingo policijos iškvietimo turi rimtų nemalonumų.

Sūnaus interesus mėginusi apginti klaipėdietė pateko į paradoksalią situaciją. Apie įtarimą, kad Vaiko teisių apsaugos tarnyboje galėjo būti geriamas alkoholis, pranešusi moteris pati tapo įtariamąja. Nors pareigūnai net nepatikrino, ar tarnautojai tikrai yra blaivūs, klaipėdietė esą dėl melagingo policijos iškvietimo turi rimtų nemalonumų.

Vaiko apklausa – be mamos

Į Vaiko teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos skyrių Klaipėdos universiteto dėstytojai Žiedai Mažeikaitei-Gylienei teko pasibelsti dėl konfliktiškos situacijos jos sūnaus mokykloje.

"Per pamoką dingo vieno sūnaus klasės bendramokslio telefonas. Mano sūnui šis berniukas buvo davęs jį pasaugoti. Po to, kai buvo pasigesta telefono, į mokyklą buvo iškviesta nepilnamečių reikalų inspektorė", – apie konflikto priešistorę pasakojo moteris.

Dėstytoja paskaitos metu sulaukė policijos pareigūnės skambučio.

"Man buvo pasakyta, jog norima apklausti mano sūnų. Aš paprašiau, kad be manęs jokios apklausos nevyktų. Juk Vaiko teisių konvencijoje parašyta, kad tokiose situacijose būtent tėvai yra pirmieji vaiko interesų ir teisių gynėjai", – kalbėjo moteris.

Tačiau sūnui sugrįžus į namus, motina sužinojo, kad mokykloje policijos pareigūnė kartu su socialine darbuotoja vis dėlto apklausė berniuką, jis net pasirašė savo liudijimą, nors mamos šalia ir nebuvo.

"Sūnus pasakė, kad jam buvo diktuojama, ką rašyti. Vaikas juk išsigando. Mane papiktino tai,jog tokie dalykai ugdymo įstaigoje vyksta be vaikų tėvų žinios. Mokyklos direktoriaus pavaduotojos paprašiau pateikti man socialinės darbuotojos pareiginę instrukciją, kad išsiaiškinčiau, gali ji taip elgtis ar ne", – apie situaciją kalbėjo moteris.

Vėliau berniuko mama išgirdo atsiprašymą, nes mokyklos vadovybė pripažino, jog socialinė darbuotoja galėjo aiškintis situaciją, bet versti berniuką pasirašyti liudijimą neturėjo teisės.

Pasibeldė konsultacijos

Įpykusi motina nužingsniavo pas nepilnamečių reikalų inspektorę.

"Paaiškėjo, kad ir kitų trijų berniukų, kurie pasirašė liudijimus, tėvai nieko nežinojo, kas vyko mokykloje. Tačiau policijoje man buvo pasakyta, esą pareigūnai turi teisę be tėvų žinios apklausti vaikus. Susimąsčiau, ar buvo pažeistos vaiko teisės?" – pastebėjimais dalijosi moteris.

Ž.Mažeikaitė-Gylienė nusprendė kreiptis į Vaiko teisių apsaugos tarnybą, kai sulaukė policininko skambučio ir kvietimo į apklausą policijoje.

"Išaiškėjo, kad telefonas aptiktas pas kitą berniuką. Tačiau policininkas vis tiek kvietė mano sūnų liudyti apie įvykį. Tuomet aš ir nuėjau konsultacijos į Vaiko teisių apsaugos tarnybą", – tikino moteris.

Neradusi tarnybos vadovės Gražinos Aurylienės, klaipėdietė priėmimo skyriuje mėgino paaiškinti, kokiu klausimu kreipiasi.

"Tarnautoja pravėrė teisininkų kabineto duris ir perpasakojo mano istoriją. Aš išgirdau, kad ji netiksliai perduoda mano žodžius, tad ir pati žengiau žingsnį į jį. Tačiau buvau sutikta labai nemaloniai", – prisiminė moteris.

Moteris tarnautojų kabinete mėgino išaiškinti, kad, jos galva, liudijimai prieš vieną vaikų surinkti pažeidžiant Vaiko teisių konvenciją.

Užuodė tvaiką

Ž.Mažeikaitė-Gylienė dienraščiui pasakojo, kad tarnybiniame kabinete tą minutę buvo Vaidilutė Stalmokienė ir Airidas Vitkevičius.

"Man buvo pasakyta, kad tokiose apklausose net Vaiko teisių apsaugos tarnyba nekviečia tėvų, nes jie daro įtaką vaikų liudijimams. Aš nustėrau. Pasirodo, šios tarnybos darbuotojai turi tokias teises", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris įsitikinusi, kad jos išsakyta replika, kieno iš tiesų teises gina ši tarnyba, supykdė tarnautojus.

"Su manimi buvo kalbama sarkastiškai ir labai nemandagiai. A.Vitkevičius per visą pokalbį gurkšnojo baltą skystį. Dar tuo metu, kai įėjau į kabinetą, man nepatiko čia tvyrojęs tvaikas. Galų gale aš pasakiau tiesiai į akis, kad kabinete jaučiu alkoholio tvaiką. Išgirdau atsakymą: "Na ir ką?" – teigė moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na na

na na  portretas
Nuo kada už administracinės teisės pažeidimą ikiteisminis tyrimas pradėdamas pagal baudžiamąjį kodeksą?

Pasibaisejom

Pasibaisejom portretas
Ka kalba sitos pseudospecialistes. Absoliutus teisinis nihilizmas. Kas jas prileido prie vaiku?

miestietė

miestietė portretas
Pilnai tikiu vaiko mama,koks tikslas jai meluoti,o kad tokie tarnautojai vaizduoja carus nieko naujo,dabar jau tokia mada.Tik tai mamai patarčiau ne tylėti,jei nubaus eiti iki Strasbūro,dar ir moralinę žalą atlygins,nes neturi teisės vaikui diktuoti rašyti pasiaiškinimą,juo labiau,kad mama nedalyvauja.Tegu paima gerą advokatą ir tegu pamoko vaikų teises,manau tikrai laimės.Jau vieną tokią specę rodė L.ryto tv.,kuri žiaumojo gumą ir kalbėjo nesąmones,ir kur ji dabar?Atleista.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių